Tuesday, May 24, 2022

Zizie layak terima RM2.8 juta kerana perkenal suami buat pelaburan Felcra, kata saksi

Menurut perunding unit amanah Norhaili Ahmad Mokhtar, ia adalah wang pengenalan yang merupakan sebahagian strategi pemasaran pihaknya.

Other News

Mahkamah Sesyen diberitahu isteri Bung Moktar Radin, Zizie Izette Abdul Samad layak menerima wang pengenalan RM2.8 juta memandangkan pelakon itu memperkenalkan suaminya untuk Felcra membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Perunding unit amanah Norhaili Ahmad Mokhtar, 45, berkata bayaran wang pengenalan yang diberikan kepada Zizie itu merupakan strategi pemasaran pihaknya apabila wanita itu turut memperkenalkan seorang pegawai kanan Felcra untuk membuat pelaburan sama.

“Saya menghubungi Datin Seri (Zizie Izette) mengatakan pelaburan dibuat Felcra (RM150 juta) telah berjaya dan pada masa sama, saya mendapat komisen daripada pelaburan tersebut. Saya kemudian beritahu kepada Datin Seri yang saya ingin memberikannya wang pengenalan itu.

“Saya pakar (pelaburan) dalam menceritakan kepada rakyat Malaysia tentang kehebatan unit amanah tetapi saya tidak boleh masuk ke dalam syarikat-syarikat besar yang tidak tahu tentang apa saya buat,” katanya.

Saksi pendakwaan ke-25 itu berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh timbalan pendakwa raya Law Chin How pada perbicaraan kes rasuah dihadapi Bung Moktar dan isterinya Zizie di hadapan hakim Rozina Ayob.

Menyentuh mengenai komisen yang diperoleh selepas berjaya mendapatkan pelaburan (RM150 juta) itu, Norhaili berkata beliau dan Madhi Abdul Hamid, 43, yang merupakan ejen (Public Mutual) masing-masing memperoleh komisen RM2.9 juta.

“Apabila mendapat komisen itu, saya dan Madhi berbincang tentang pengurusan komisen itu dengan mengambil kira faktor seperti pengurusan pelaburan Felcra dan kos operasi jangka panjang kerana pelaburan ini mengambil tempoh lebih tujuh tahun untuk matang dan kami juga ambil kira kos cukai untuk diuruskan dalam tempoh berkenaan,” katanya.

Semasa disoal Law mengapa Zizie perlu dibayar RM2.8 juta, saksi itu berkata Zizie layak menerima wang pengenalan itu setelah mengambil kira segala perbelanjaan kos, cukai dan faedah bulanan selagi pelaburan Felcra di bawah jagaannya.

“Kalau saya…saya tidak nampak jumlah itu besar tetapi saya melihat penjagaan akaun Felcra untuk jangka panjang. Ia (wang pengenalan) layak untuk Zizie Izette.

“Seingat saya pembayaran wang pendahuluan RM2.2 juta itu dalam bentuk cash di Public Bank di Melawati telah diuruskan oleh Madhi, selebihnya RM800,000 dimasukkan semula ke dalam Public Mutual Berhad atas nama Zizie Izette,” kata Norhaili.

Ditanya Law mengapa pihak Public Bank hanya membayar RM2.2 juta sedangkan RM2.8 juta sepatutnya dibayar Zizie Izette, saksi itu berkata: “Pada waktu itu Public Bank tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi dan saya juga telah menasihatkan Datin Seri (Zizie Izette) untuk membuat pelaburan di Public Mutual Berhad.

“Saya juga menasihatkan untuk beliau melabur antara RM600,000 hingga RM800,000 dan ia diuruskan oleh Madhi dan seorang lagi konsultan Public Mutual,” kata Norhaili.

Bagaimanapun, saksi itu tidak dapat mengingati berapa jumlah cek yang telah dikeluarkan namun cek tersebut tertera nama Public Mutual Berhad dan nombor kad pengenalan Zizie.

Dalam prosiding itu, Norhaili berkata tiada elemen rasuah dan permintaan rasuah daripada Bung Moktar dan isterinya Zizie Izette manakala wang RM2.8 juta yang diberikan kepada pelakon itu bukan rasuah, sebaliknya adalah wang pengenalan.

Norhaili akan menyambung keterangannya pada 14 Februari ini. Pada prosiding itu, peguam K. Kumaraendran mewakili Zizie Izette dan M. Athimulan bertindak bagi pihak Bung Moktar.

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar, 64, yang merupakan pengerusi bukan eksekutif Felcra ketika itu, didakwa menerima rasuah daripada Madhi menerusi Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini antara 12.30 tengah hari dan 5 petang, 12 Jun 2015.

Beliau juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab sama dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie, 44, pula mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles