Thursday, November 26, 2020

Pelaksanaan semula PKP tumpuan sidang Dewan Rakyat hari ini

Ahli-ahli Parlimen bimbang peningkatan kes Covid-19 akan jejaskan ekonomi negara.

Other News

Scotland becomes first country to make period products free

Period poverty, when women cannot afford basic period essentials, is an issue that affects women and girls around the world.

Kita lihat siapa khianati rakyat, kata Annuar Musa menjelang undi Belanjawan 2021

Ahli Parlimen BN tidak menolak belanjawan meskipun sewaktu menjadi gabungan di blok pembangkang.

Endless possibilities: Rumours swirl ahead of budget vote

From the appointment of an interim PM to a royal decree for a state of emergency, rumours are flying as MPs meet in the Dewan Rakyat ahead of a crucial budget vote.

SPRM tidak ‘pilih bulu’ siasat kes rasuah termasuk ahli politik, kata menteri

2,287 kertas siasatan dibuka ke atas penjawat awam bagi menyiasat aduan kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan.

KDN rangka pelan strategik holistik tingkatkan kawalan sempadan negara, kata menteri

Pembelian aset serta fasiliti moden seperti dron, armoured personal carrier, night vision goggles, GPS tracker untuk keselamatan sempadan.

Isu pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kesan terhadap harga barangan runcit di pasaran antara perkara yang bakal dibincangkan dalam persidangan Dewan Rakyat hari ini, menurut Aturan Urusan Mesyuarat menerusi tiga soalan pada Sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri.

Shahidan Kassim (BN-Arau) dalam soalannya meminta Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk menyatakan mengapa sehingga kini kerajaan masih lagi tidak melaksanakan PKP memandangkan peningkatan kes Covid-19 yang agak kritikal dan tidak terkawal, terutamanya di Sabah serta beberapa kawasan di semenanjung yang berstatus zon merah.

Ini diikuti Cha Kee Chin (DAP-Rasah) yang mahu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi menyatakan kesan Covid-19 dan pelaksanaan PKP, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) terhadap harga runcit barangan di pasaran.

Dalam sesi soal jawab lisan pula, isu berkaitan pindaan Artikel 145, Perlembagaan Persekutuan dan kesan boikot terhadap produk sawit negara dijangka menjadi tumpuan perbincangan dengan beberapa soalan akan diajukan.

Sementara Khalid Samad (Amanah-Shah Alam) bertanya kepada perdana menteri sama ada kerajaan mempunyai rancangan memisahkan kuasa dan fungsi pendakwa raya daripada Pejabat Peguam Negara bagi memastikan kuasa pendakwaan yang lebih telus.

Dalam pada itu Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) pula bertanya Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Mohd Khairuddin Aman Razali sejauh mana tindakan Amerika Syarikat memboikot produk sawit keluaran Felda Global Ventures (FGV) memberi kesan terhadap eksport produk sawit Malaysia bagi tahun ini.

Tumpuan juga dijangka terarah kepada pembentangan bacaan kali kedua Rang Undang-Undang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (Pindaan) 2020, Rang Undang-undang Kilang dan Jentera (Pemansuhan) 2020, Rang Undang-undang Lembaga Angkasa Malaysia 2020 serta Rang Undang-Undang Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis 2020.

Sesi Mesyuarat Ketiga Penggal Ketiga Parlimen ke-14 akan berlangsung selama 27 hari dengan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dijadual membentangkan Belanjawan 2021 esok.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Endless possibilities: Rumours swirl ahead of budget vote

From the appointment of an interim PM to a royal decree for a state of emergency, rumours are flying as MPs meet in the Dewan Rakyat ahead of a crucial budget vote.

Undi Belanjawan 2021 dijadual hari ini

Undian Rang Undang-undang Perbekalan 2021 akan dijalankan sejurus selepas baki sembilan menteri membuat penggulungan.

Opposition MPs warned against joining Umno rebels to bring down PM

Senior lawyer says it would be irresponsible to topple the government when no opposition leader has enough backing from MPs.

Ahli Parlimen pembangkang diberi amaran tidak sertai pemberontak Umno jatuhkan kerajaan

Peguam kanan mengatakan ia adalah perbuatan tidak bertanggungjawab bagi menjatuhkan kerajaan kerana tiada seorangpun pemimpin pembangkang memiliki sokongan yang cukup daripada ahli Parlimen.

PN backbenchers pledge ‘solid support’ for budget, PM

They say they will put aside their differences to prioritise the fight against the Covid-19 pandemic.