Thursday, November 26, 2020

SKMM kesan lebih 1.3 juta nombor talian prabayar meragukan

Lebih 900,000 talian prabayar yang diragui ditamatkan taliannya elak penipuan siber.

Other News

PNBBC sokong penuh undi belanjawan esok

Desas-desus undian Belanjawan 2021 akan gagal esok menimbulkan kebimbangan banyak pihak.

PN backbenchers pledge ‘solid support’ for budget, PM

They say they will put aside their differences to prioritise the fight against the Covid-19 pandemic.

Top Glove diarah saring lebih 2,000 pekerja tinggal luar kawasan PKPD

Langkah itu bagi mengelak penularan wabak tersebut di kawasan komuniti.

Top Glove told to screen over 2,000 workers living outside EMCO area

Minister Ismail Sabri Yaakob says this is to prevent the spread of the pandemic in community areas.

Kerajaan timbang saring pekerja asing setiap dua minggu

Sekarang ini saringan kesihatan yang diwajibkan bagi pekerja asing di negeri-negeri dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berjaya mengesan sejumlah 1,377,862 talian prabayar yang didaftar secara meragukan sehingga Oktober 2020, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah.

Katanya, daripada jumlah tersebut, 920,217 talian ditamatkan perkhidmatannya dan 457,645 dikemas kini dengan maklumat yang sah.

“Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) melalui Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen) juga ada melaksanakan strategi komunikasi yang terancang dan berkesan melalui saluran platform media sosial rasmi JaPen bagi memastikan rakyat mendapat maklumat tepat dan sahih berkenaan penipuan siber yang menggunakan pelbagai modus operandi dalam memperdayakan mangsa dalam mendapatkan data peribadi dan wang,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

“KKMM juga melaksanakan inisiatif untuk menyampaikan kesedaran kepada rakyat adalah juga melalui rancangan bual bicara, laporan berita, Pesanan Khidmat Masyarakat (PSA), infografik media sosial dan media dalam talian serta hebahan program-program radio”.

Beliau menjawab soalan dikemukakan Mohamad Alamin (BN-Kimanis) yang mahu KKMM menyatakan apakah inisiatif untuk memastikan rakyat selamat daripada penipuan siber yang menggunakan aplikasi tidak sahih dan juga melalui panggilan telefon dengan pelbagai modus operandi bagi memperdayakan mangsa bagi mendapatkan data peribadi dan wang.

Menurut Saifuddin dari Januari hingga Oktober 2020, RTM menerusi empat saluran televisyen, 34 stesen radio dan 192 akaun media sosialnya menyiarkan 6,788 hebahan di semua platform mengenai bahaya penipuan siber dan salah guna data peribadi.

“Dalam memastikan mesej berkenaan sampai kepada rakyat, hebahan berkenaan terutamanya menerusi PSA dan infografik masih disiarkan pada setiap masa sehingga kini. RTM juga berusaha memastikan mesej disampaikan dengan cara mesra penonton dan menghiburkan.

“KKMM juga melaksanakan inisiatif untuk menyampaikan kesedaran kepada rakyat adalah juga melalui rancangan bual bicara, laporan berita, Pesanan Khidmat Masyarakat (PSA), infografik media sosial dan media dalam talian serta hebahan program-program radio”.

“KKMM melalui CyberSecurity Malaysia (CSM) juga turut membantu rakyat menangani penipuan siber melalui program kesedaran keselamatan siber. Ini memerlukan pelaksanaan aktiviti kesedaran keselamatan siber yang berterusan dalam usaha untuk memupuk amalan keselamatan siber dalam kehidupan harian dan juga meningkatkan pengetahuan ancaman siber yang sentiasa berubah mengikut kemajuan teknologi digital.”

Bagaimanapun jelas Saifuddin kegiatan penipuan ataupun “scam” sama ada secara dalam talian (online) ataupun luar talian (offline) tertakluk di bawah bidang kuasa polis (PDRM), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPNHEP), Suruhanjaya Sekuriti (SC), Bank Negara Malaysia (BNM) atau agensi-agensi berkenaan tertakluk kepada bentuk-bentuk penipuan yang dijalankan.

“Bagi perkara berkaitan siasatan, Jawatankuasa Jenayah Siber PDRM-SKMM yang ditubuhkan akan terus digerakkan dan diperkasakan bagi menerajui gerak kerja dan tindakan yang lebih strategik dan tersusun antara PDRM dan SKMM dalam membenteras jenayah siber termasuklah yang berkaitan penipuan atau scam.

“Daripada aspek pengawalseliaan industri, SKMM turut menjalankan audit pengesahan data dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk mengesahkan integriti pangkalan data pelanggan talian telefon prabayar untuk memastikan bahawa semua nombor yang aktif disahkan dengan sewajarnya. Ini bagi mengelakkan ia disalahguna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk tujuan penipuan dan seumpamanya.”

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PN backbenchers pledge ‘solid support’ for budget, PM

They say they will put aside their differences to prioritise the fight against the Covid-19 pandemic.

Our 4 votes not for Muhyiddin, says Dr M ahead of D-Day

The former prime minister also accuses the Perikatan Nasional government of trying to ensure that it remains in power.

Dr Mahathir dan Pejuang akan tolak Belanjawan 2021 esok

Kesemua ahli Parlimennya menolak Belanjawan 2021 diusulkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan menggesa satu belanjawan baru dibentangkan.

Kanak-kanak 12 tahun ke bawah dijangka tidak terima vaksin Covid-19

Tiada vaksin Covid-19 sedang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal yang menjalankan ujian keberkesanan dan kesannya terhadap kanak-kanak.

Jasa dijenamakan semula sebagai J-KOM, kata menteri

Ketua pengarah serta timbalannya tidak akan dilantik dalam kalangan orang politik.