Saturday, December 4, 2021

2021 membawa harapan cerah, kesulitan disusuli kemudahan

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.

Other News

Bajet 2021 yang diluluskan Disember dan pengumuman mengenai ketersediaan vaksin Covid-19 di Malaysia pada Februari depan merupakan satu perkembangan yang boleh mewujudkan rasa semuanya akan dipermudahkan pada awal 2021, walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.

Lebih-lebih lagi, wujud juga rasa kepasrahan di seluruh dunia virus berbahaya itu akan tinggal bersama kita seperti virus yang menyebabkan selesema, dan beberapa negara kini sedang menumpukan perhatian bagaimana kewujudan bersama ini boleh menjadi simbiotik ataupun sekurang-kurangnya membawa kesan kurang menyakitkan dan tidak begitu tragis kepada kita.

Namun terdapat kesepakatan, apa pun yang diperlukan untuk menjadikan hidup bersama ini sebagai norma baru, prosedur operasi standard (SOP) asas mesti dipatuhi setiap saat di khalayak ramai.

Juga, kewujudan bersama tidak bermaksud jangkitan harian harus dibiarkan kekal pada tahap empat digit atau lebih buruk, lima digit.

Untuk mengelakkan jangkaan vaksin adalah penyelesaian muktamad, pihak berkuasa perlu mengimbangi jangkaan itu dengan menegaskan vaksin bukanlah penyembuh Covid-19.

Ia setakat pencegahan dijangkiti virus itu, yang mempunyai implikasi peluang besar bagi industri penjagaan kesihatan dan farmaseutikal untuk menjalankan penyelidikan mencari penawarnya.

Tetapi apa yang lebih penting bagi pihak berwajib mulai sekarang ialah memulakan perancangan strategik untuk menginokulasi penduduk dengan vaksin Covid-19 dengan cara cekap dan berkesan.

Sebarang salah langkah akan menjadikan Malaysia sebagai bahan lucu dunia.

Ini dapat dilakukan dengan mengenal pasti minda terbaik negara dalam bidang perubatan, penyakit berjangkit, logistik, keselamatan, media dan komunikasi, saintis data, penyelidik dan pakar teknologi revolusi industri keempat untuk disertakan dalam jawatankuasa perancang strategi peringkat tinggi untuk menginokulasi para penduduk.

Jawatankuasa ini juga mesti menerapkan pendekatan seluruh masyarakat dengan mengundang individu berpengaruh sosial dalam jawatankuasa kecilnya agar komunikasi dan arahan yang tepat dapat disampaikan kepada penduduk dan media pada masa kritikal ketika inokulasi bermula.

Daripada merasa bingung dengan hujah politik mengapa Malaysia mendapat vaksin dua bulan selepas Singapura, yang hampir sama dengan menyoalkan mengapa Amerika Syarikat (AS) atau United Kingdom (UK) mendapatnya terlebih dahulu sebelum Singapura – isu yang tidak pernah dibangkitkan oleh ahli politik di republik itu – sekumpulan pakar harus dihantar jawatankuasa ini ke Singapura atau negara-negara lain yang sudah mulai menginokulasi penduduk mereka dengan tugas untuk pemerhatian dan pemantauan bagaimana inokulasi dilakukan di negara-negara itu.

Daripada pasukan ini, amalan terbaik yang sesuai dengan konteks Malaysia dapat dilaksanakan apabila tiba masanya Malaysia menyuntik penduduknya.

Ringkasnya, apa yang perlu dilakukan mulai sekarang adalah: Keputusan untuk meluluskan vaksin Covid-19 harus dibuat dengan segera, sekurang-kurangnya sebelum Februari.

Satu berita baik apabila Pfizer telah menyerahkan dokumen untuk dinilai Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Nasional yang berada di bawah Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) Malaysia.

Setakat ini, PBKD belum meluluskan sebarang vaksin Covid-19; dan amalan pengagihan baik yang merujuk kepada amalan pengagihan vaksin bermula dari masa vaksin itu meninggalkan lokasi pembuatan hingga ke titik pemberiannya kepada pesakit/individu sihat, mesti dirancangkan sekurang-kurangnya sebelum Februari juga.

Setelah semuanya selesai, jawatankuasa ini akan meninggalkan infrastruktur yang akan sangat berguna sekiranya berlaku satu lagi pandemik di masa depan.

Dari segi ekonomi, apabila keadaan menjadi lebih baik di medan Covid-19, ia pastinya akan mempunyai impak segera yang lebih baik kepada ekonomi negara.

Malah, Bank Pelaburan Asia Pasifik mengatakan kadar pertumbuhan Malaysia dijangka akan meningkat semula menjadi 6.6% pada 2021 ekoran pemulihan penggunaan domestik dan asing negara.

“Oleh kerana kenaikan permintaan domestik dan harga bahan bakar, kadar inflasi nasional diramalkan meningkat sedikit hingga 1.1%, dan akan terdapat tahap pemulihan serta pembangunan yang tidak serata di pelbagai sektor domestik,” kata Ketua Pegawai Eksekutif bank itu, Chris Wang.

Nampaknya lebih banyak penganalisis dan ahli strategi kewangan mengatakan 2021 dapat membawa perubahan dalam naratif, ketika ekonomi dunia Covid-19 merangkak keluar dari awal 2021 sebelum bangkit kembali apabila vaksin dan rangsangan fiskal mengalir ke dalamnya.

Menurut pakar di Morgan Stanley, walaupun cabaran masih ada, pemulihan global akan berlaku secara berterusan, segerak dan disokong oleh dasar seperti mana yang terjadi pada pasca-kemelesetan sebelum ini.

Ia meramalkan pengembangan 6.4% ekonomi dunia pada 2021 berbentuk V, dengan tiga faktor utama yang akan mencirikan tahap pemulihan seterusnya – pertumbuhan global yang diselaraskan, pemulihan pasaran yang baru muncul dan kembalinya inflasi.

Penilaian optimis ramai penganalisis itu adalah sangat logikal jika kita melihat pemulihan akan bermula dari dasar yang lebih rendah setelah Covid-19 mengakibatkan kekacauan dan kehancuran dalam ekonomi.

Pada awalnya, pertumbuhan KDNK global kemungkinan akan dilonjakkan pasaran baru muncul.

Ketika pasaran maju muncul dari penguncian kota musim sejuk baru-baru ini, mereka dapat meningkatkan lagi lonjakan ekonomi global.

Menjelang Mac atau April, semua geografi dan semua sektor ekonomi global akan bergerak searah dalam pemulihan.

Pertumbuhan ini akan didorong oleh perbelanjaan pengguna yang hampir kembali ke tahap pra-pandemik.

Amerika Syarikat adalah contoh klasik apabila rata-rata pendapatan peribadi isi rumah AS melepasi tahap pra-pandemik pada September, walaupun setelah pusingan pertama sokongan fiskal tamat.

Ini menunjukkan pemulihan AS yang berterusan.

Diambil kira pemulihan China yang kini sedang berlaku, kedua-dua perkembangan ini pertanda baik bagi ekonomi Malaysia, kerana kedua-dua negara adalah rakan dagang utama kita.

Sementara itu, dalam medan politik, iklim politik yang tidak stabil akan sedikit reda pada bulan-bulan mendatang, kerana setiap ahli politik sedar selagi jangkitan harian berada dalam angka empat dan ekonomi berada di landasan pemulihan, pilihan raya mengejut tidak akan diadakan.

Moga jeda peralihan ini digunakan oleh para ahli politik untuk merenung diri dalam mewujudkan suasana politik di mana terdapat berpolitik yang berkurangan yang akan membawa kepada ekosistem politik yang matang dan stabil di masa depan.

Usaha ke arah ini telah dilakukan ketika Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad menganggap pembangkang Pakatan Harapan sebagai “rakan strategik”, dan memperuntukkan tiga kali ganda untuk semua anggota dewan undangan negeri termasuk pembangkang dalam Bajet 2021 negeri – daripada RM50,000 hingga RM200,000.

Ini kemudian diikuti oleh Menteri Besar Perak Saarani Mohamad yang memberikan peruntukan yang sama kepada semua anggota dewan undangan negeri.

Bahkan di peringkat Persekutuan, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tidak menolak kemungkinan kerajaan bekerjasama dengan blok pembangkang dalam hal-hal penting mengenai negara, terutama mengenai ekonomi dan cara memerangi Covid-19.

Dan dalam perutusan Tahun Baru pada Disember 31, Yang di-Pertuan Agong menasihati ahli politik untuk berhenti bertelagah dan memajukan agenda mereka, yang boleh menjejas kestabilan negara.

Akhir kata, 2021 sememangnya akan menjadi tahun baik untuk memastikan wang yang diluluskan dalam Bajet 2021 untuk setiap kementerian akan dibelanjakan dengan bijak dan telus melalui pengenalan metrik input-output-impak-hasil untuk memastikan rakyat yang akan memperoleh manfaat daripada Bajet 2021 yang beroientasikan rakyat.

Amalan semasa yang hanya memfokuskan input-output tidak memadai untuk menghentikan kebocoran dan penjarahan pendapatan dan perbelanjaan kerajaan.

Semoga 2021 merupakan tahun yang menjanjikan harapan cerah untuk kita semua setelah menjalani liku-liku hidup yang penuh pancaroba pada 2020..

Jamari Mohtar adalah Pengarah, Media & Komunikasi di EMIR Research, sebuah organisasi pemikir bebas yang berfokuskan kepada pencernaan saranan-saranan dasar strategik berteraskan penyelidikan yang terperinci, konsisten dan menyeluruh.

* Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis yang tidak semestinya mencerminkan pendirian MalaysiaNow.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles