Tuesday, February 23, 2021

Penggunaan virus tak aktif dalam vaksin Covid-19 lebih selamat, kata pakar

Vaksin virus tidak aktif ini telah terbukti teknologinya sejak 40 tahun lepas.

Other News

Youngest woman to row solo across an ocean

She wanted to inspire young people, especially girls, to try amazing things.

Court will decide whether Parliament can or cannot stand suspended

The court adjudicates solely on constitutional provisions and not on why schools can re-open but Parliament cannot convene.

US airs concerns over govt’s plan to deport 1,200 to Myanmar

The migrants, who include members of vulnerable minorities, are set to be repatriated aboard three vessels sent from Myanmar, where the military seized power at the start of February.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.

New cases dip to 2,192 as recoveries stay ahead

3,414 recoveries, six more deaths.

Penggunaan virus tidak aktif dalam vaksin Covid-19 dilihat lebih meyakinkan dan selamat dalam usaha memerangi pandemik terburuk yang pernah direkodkan sejarah dunia.

Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Dr Zainal Ariffin Omar berkata penggunaan vaksin virus tidak aktif ini telah terbukti teknologinya sejak 40 tahun lepas.

“Vaksin virus tidak aktif dibangunkan menggunakan virus aktif yang lemah untuk merangsang tubuh badan menghasilkan tindak balas imun yang lebih baik.

“Jika kita melihat penyakit seperti polio, influenza dan rabies…. kesemua wabak ini dikawal penularannya menggunakan vaksin virus tidak aktif. Jadi saya yakin vaksin ini sesuai digunakan secara meluas dalam memastikan rantaian Covid-19 berjaya diputuskan,” katanya kepada Bernama, hari ini.

Rabu lepas, Malaysia telah memulakan kajian klinikal fasa 3 vaksin Covid-19 menggunakan platform vaksin virus tidak aktif atau antigen SARS-CoV-2 di sembilan hospital dengan melibatkan 3,000 sukarelawan.

Kajian klinikal itu ditaja Institut Biologi Perubatan Akademik Sains Perubatan China (IMBCAMS) dengan objektif untuk menilai keselamatan dan keberkesanan vaksin terhadap jangkitan Covid-19.

Dengan merujuk kepada CoronaVac, yakni vaksin virus tidak aktif keluaran syarikat farmaseutikal China, Sinovac Lifesciences Co Ltd sebagai contoh, Zainal Ariffin berkata vaksin berkenaan lebih mudah untuk diedarkan ke seluruh negara termasuk kawasan pendalaman kerana kaedah penyimpanan yang minimum.

“Suhu yang diperlukan untuk vaksin ini adalah antara 2-8 darjah Celsius, iaitu suhu peralatan penyimpanan yang biasa terdapat di hospital dan klinik kerajaan. Ini secara tidak langsung akan memudah dan mempercepat proses pengedaran vaksin ke seluruh negara,” katanya.

Selasa lepas, Pharmaniaga Bhd telah memeterai satu perjanjian dengan Kementerian Kesihatan bagi membekalkan 12 juta dos vaksin CoronaVac selepas bekalan pertama tiba pada bulan hadapan.

Vaksin itu akan tersedia kepada rakyat Malaysia pada akhir bulan Mac atau awal April.

CoronaVac telah didaftarkan dan diluluskan untuk kegunaan semasa kecemasan di China, Chile, Brazil, Indonesia dan Turki.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dan Presiden Indonesia Joko Widodo juga telah mengambil vaksin itu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Rumah kosong, orang tiada tempat berteduh

Dasar perumahan diperlukan, utamakan perumahan sosial dan sewaan.

Covid-19 dijangka berakhir pada awal 2022, kata pengarah serantau WHO

Covid-19 masih merebak pada 2021, namun ia akan lebih terkawal berbanding tahun lalu.

Pengguna kecewa, tiada jawapan: SELangkah Selangor berbeza dengan MySejahtera

Aplikasi itu mendapat kurang daripada 6,000 muat turun di Google Play dan berbeza dengan MySejahtera, soalan pengguna tidak diberikan respons.

Perlukah ujian saringan Covid-19 dilakukan terhadap haiwan peliharaan?

Sehingga kini belum ada lagi kes jangkitan Covid-19 melibatkan haiwan dilaporkan di negara ini.

401,105 calon SPM 2020 duduki peperiksaan dalam norma baru

Pada hari pertama peperiksaan hari ini, calon akan menjawab subjek Bahasa Melayu Kertas 1 dan 2, masing-masing bermula pukul 8 pagi dan 2 petang.