Tuesday, March 9, 2021

Bung Moktar tawar diri jadi orang pertama disuntik vaksin Covid-19

Ahli Parlimen Kinabatangan sahut cabaran ahli politik bersihkan keraguan dalam kalangan masyarakat mengenai keberkesanan vaksin.

Other News

Myanmar forces trap protesters as generals brush off international condemnation of violence

In a diplomatic blow to the junta, Myanmar’s ambassador to Britain followed its UN representative by calling for the release of elected leader Suu Kyi.

French schoolgirl admits lying about beheaded teacher

The teacher was murdered after showing students cartoons of the Prophet Muhammad.

’24 jam uruskan rumah’: Pandemik asak kaum ibu hingga lesu

Stres dan lesu himpit kaum ibu yang terpaksa imbangi tanggungjawab pada keluarga, tugas dan kerja rumah sehingga tiada masa untuk diri sendiri.

Unemployed but working 24 hours a day, the new norm for mums

Parental stress and maternal burnout lurk around the corner as mothers struggle to balance family, work and chores with little or no time at all for personal activities.

US pastor sent on leave over Melania Trump ‘trophy wife’ sermon

He has been sent on leave after he exhorted women to be more like former first lady Melania Trump and not let themselves go.

Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin menawarkan diri untuk menjadi orang pertama di Malaysia disuntik vaksin Covid-19 bagi menghilangkan keraguan orang ramai.

“Saya menawarkan diri sebagai orang pertama untuk diuji vaksin ini kalau ada.

Saya tidak takut sebab saya mahu sihat. Panglima perang kena cuba dulu,” katanya ketika membahaskan Belanjawan 2021 di peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat hari ini.

Bung berkata demikian sebagai reaksi terhadap Wong Ling Biu (DAP-Sarikei) yang menceritakan pengalaman pertamanya ketika dia dijangkiti virus itu.

Wong dimasukkan ke Hospital Sibu pada Mac lalu dan mengalami koma lebih sebulan.

Wong yang hari ini memperincikan kelemahan dalam rawatan pesakit Covid-19, bertanya apakah pihak kesihatan bersedia menguruskan pembahagian vaksin termasuk masalah logistik vaksin Pfizer yang perlu disimpan dalam suhu -71 darjah Celsius.

Beliau juga bertanya adakah ujian bagi mengenai kesan sampingan vaksin sudah dilakukan dan kemudahan kesihatan awam yang sesuai di kawasan luar bandar seperti daerahnya Sarikei.

Malah beliau turut ragu dengan kredibiliti ketika doktor di klinik kesihatan Sarikei memberitahunya dia hanya mengalami gejala demam yang biasa.

Malah seminggu kemudian, dia turut berjumpa dengan doktor pakar di hospital swasta dan masih dimaklumkan hanya mengalami demam biasa.

Kemudian Wong pergi semula ke Hospital Sarikei untuk ujian Covid-19, tetapi dia diberitahu hospital itu tidak mempunyai kemudahan ujian itu.

Katanya desakannya untuk melakukan ujian Covid-19 ditolak, termasuk di Hospital Sibu, di mana dia diberitahu tidak berhubung dengan mana-mana pesakit Covid-19.

“Pada malam ketika saya dimasukkan ke Rumah Sakit Sibu, saya berada dalam keadaan koma. Bayangkan, jika saya tidak mendesak ujian Covid-19, saya pasti akan mati, kerana mereka terus memberitahu saya hanya mengalami demam biasa.”

Tambahnya hospital kerajaan di Sarawak berada dalam keadaan pelik kenapa Hospital Kuching menolak untuk melakukan ujian ke atas isterinya setelah dia diuji positif Covid-19.

“Anak saya Jackie Wong, yang juga atlet kebangsaan, juga menjalani ujian Covid-19. Dia pada awalnya diuji positif, tetapi kemudian diuji negatif,” katanya.

Bagaimanapun anaknya perlu menjalani kuarantin selama 73 hari sebelum dia dibenarkan pulang.

“Saya merasakan saya dan ahli keluarga saya dijadikan bahan kajian ketika kami disahkan positif Covid-19.

“Sekiranya kita sudah memiliki vaksin, siapa lagi yang akan jadi bahan ujian. Semua orang mahu vaksin ini diuji terlebih dahulu pada ahli politik dan pemimpin sebelum diberikan kepada rakyat. Apakah kita sudah bersedia?” tanya Wong.

Dua perjanjian yang ditandatangani oleh kerajaan akan memastikan berjuta-juta rakyat Malaysia diberi vaksin virus Covid-19.

Perjanjian dengan syarikat gergasi farmaseutikal Pfizer dijangka merangkumi bekalan vaksin untuk 6.4 juta rakyat Malaysia, atau 20% penduduk.

Manakala vaksin lain, di bawah kerjasama Covax untuk memerangi Covid-19, akan memanfaatkan untuk 3.2 juta rakyat Malaysia, atau 10% penduduk.

Sehubungan itu dengan gabungan dua vaksin ini yang dijangka tiba di Malaysia pada suku pertama tahun depan, akan merangkumi keperluan 9.6 juta rakyat Malaysia.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

’24 jam uruskan rumah’: Pandemik asak kaum ibu hingga lesu

Stres dan lesu himpit kaum ibu yang terpaksa imbangi tanggungjawab pada keluarga, tugas dan kerja rumah sehingga tiada masa untuk diri sendiri.

Malaysia pertimbang pemerolehan vaksin CanSino dari China

vaksin CanSino itu merupakan pilihan lebih baik daripada vaksin Johnson & Johnson, yang juga satu dos,

Malaysia catat 1,529 kes baru Covid-19

Trend jangkitan wabak Covid-19 terus menunjukkan penurunan.

Ibu bapa digesa patuhi jadual penyuraian murid, elak kesesakan

Hampir tiga juta murid di peringkat sekolah rendah memulakan sesi persekolahan sepenuhnya secara bersemuka hari ini.

Malaysia komited perkukuh kerjasama dengan negara Komanwel

Wisma Putra berharap negara-negara Komanwel semakin kukuh dalam memerangi pandemik dengan saling berkongsi inovasi dan pendekatan.