Saturday, February 27, 2021

Kanak-kanak 12 tahun ke bawah dijangka tidak terima vaksin Covid-19

Tiada vaksin Covid-19 sedang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal yang menjalankan ujian keberkesanan dan kesannya terhadap kanak-kanak.

Other News

AmBank to pay RM2.83 billion settlement over 1MDB scandal

This is in addition to the RM53.7 million penalty imposed by Bank Negara Malaysia and paid by AmBank Group.

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Palm oil churns trouble in Canadian ‘hard butter’ puzzle

The pandemic has increased demand for butter, so farmers are feeding extra palm oil derivatives to their cows to produce more milk fat.

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Daily cases back over 2,000, death toll up by 11

2,253 new cases, 3,085 recoveries.

Kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dijangka tidak tersenarai sebagai penerima suntikan vaksin Covid-19 yang bakal diberikan secara percuma kepada 70% daripada populasi rakyat Malaysia, pada tahun depan kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Beliau berkata ini kerana tiada satu pun vaksin Covid-19 sedang dibangunkan oleh pelbagai syarikat farmaseutikal yang menjalankan ujian keberkesanan dan kesannya terhadap kanak-kanak.

“Jadi mereka mungkin akan termasuk ke dalam 30% rakyat Malaysia yang dijangka tidak menerima suntikan vaksin Covid-19 pada tahun depan.

“Justeru, kita akan memberikan lebih tumpuan kepada golongan dewasa bagi mencapai tahap imuniti kelompok (herd community) yang saya maksudkan tadi,” katanya ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini.

Khairy menjelaskan kerajaan sebelum ini menetapkan sasaran imunisasi kebangsaan bagi tujuan imuniti kelompok bagi Covid-19 adalah sehingga 70% daripada jumlah populasi rakyat Malaysia.

Katanya, berdasarkan kepada sasaran ini pihak Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) sudah menjalankan simulasi anggaran peruntukan yang diperlukan dengan mengambil kira jangka harga purata vaksin sedang dibangunkan serta serta peratusan perolehan wajar bagi setiap satu jenis vaksin daripada pelbagai syarikat farmaseutikal.

“Jadi mereka mungkin akan termasuk ke dalam 30% rakyat Malaysia yang dijangka tidak menerima suntikan vaksin Covid-19 pada tahun depan.

“Menerusi simulasi ini, anggaran jumlah yang diperlukan bagi memenuhi sasaran 70% populasi negara yang menerima vaksin Covid-19 adalah sekitar RM3 bilion.

“Walaupun begitu, jumlah RM3 bilion ini masih lagi tertakluk kepada perubahan memandangkan harga akhir vaksin yang akan diperolehi kelak masih di peringkat rundingan dan perbincangan.”

Dalam pada itu, Khairy juga menjelaskan buat masa ini Malaysia tidak mempunyai fasiliti lengkap untuk pembuatan vaksin bagi kegunaan kesihatan manusia.

“Menyedari keadaan semasa memerlukan suatu tindakan proaktif, mesyuarat Majlis Sains Negara baru-baru ini bersetuju agar suatu Roadmap Pembangunan Vaksin Negara dibangunkan dengan objektif menjadikan Malaysia sebagai negara pengeluar vaksin manusia dalam tempoh 10 tahun. Roadmap ini dijangka siap pada suku kedua tahun 2021.

“Selain daripada pembangunan roadmap ini, Mosti juga menawarkan skim dana baru iaitu Mosti Combating Covid-19 Fund yang menggalakkan projek R&D & C&I dalam memerangi dan mengawal wabak Covid-19.”

Katanya Mosti meluluskan satu projek menerusi tabung ini berjumlah RM2.1 juta kepada Universiti Malaya (UM) bagi pembangunan vaksin Covid-19.

“Mosti berharap inisiatif MCCOF ini menjadi satu platform bagi penciptaan vaksin tempatan seterusnya dapat mengurangkan kebergantungan bekalan vaksin dari luar negara.

“Selain itu, kerajaan juga turut memasukkan elemen pemindahan teknologi dan kepakaran menerusi rundingan yang sedang dibuat bagi tujuan perolehan vaksin daripada negara atau syarikat farmaseutikal luar negara.

“Sebagai contoh, perjanjian kerjasama antara kerajaan Malaysia dan kerajaan China yang ditandatangani pada minggu lepas turut bersetuju untuk memperkukuhkan kerjasama bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan vaksin pada masa hadapan.

“Begitu juga perbincangan awal saya dengan pihak Rusia, tidak terhad kepada kemungkinan pembelian vaksin Sputnik tetapi juga pemindahan kepakaran membangunkan vaksin Covid-19 dan untuk virus lain di Malaysia.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

00:15:16

Talk, Now with Art Harun

Dewan Rakyat Speaker Azhar Harun talks to Dangsuria Zainurdin about his childhood and music, the joy of kampung life, the sorrows of high posts, and the personal toll that comes with it – in this pilot episode of Talk, Now.

Speaker Art Harun shocked by friends who ‘unfriended’ him

The former lawyer opens up about himself, including how his appointment as Dewan Rakyat speaker has taken a personal toll.

Bukan sekadar hak harta intelek, pakar ajar cara jadikan vaksin lebih murah

Serum Institute of India menawarkan cara mudah bagi menangani masalah eksklusif vaksin ketika darurat kesihatan.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.

Ketika program imunisasi bermula, teori menentang vaksin muncul dalam bentuk ‘penyelidikan perubatan’

Salah satu dakwaan oleh ‘jurnal perubatan’ memberi amaran vaksin Pfizer boleh menyebabkan penyakit berkait otak.