Thursday, February 25, 2021

Tiada keperluan wujud akta baru persenda isu agama, kaum, kata menteri

Individu sengaja atau cubaan menghina dan memainkan isu perkauman dan agama boleh disiasat dan didakwa di bawah tiga akta berbeza.

Other News

Bikinis now fine for beach volleyball tourney in Doha after Qatar reconsiders

Doha at first asked female players to wear long shirts and trousers instead of bikinis for the event.

Washington in bid to rejoin UNHRC to go after rights violators

The Biden administration named Venezuela, Nicaragua, Cuba, Congo and Iran as human rights abusers, but its list does not stop there.

Rosmah’s trial for money laundering, tax evasion to start in November

Her trial will begin after the High Court has heard her defence on the corruption case in relation to a solar hybrid project for rural schools in Sarawak.

Undang-undang syariah Selangor berkait seks luar tabii sebagai jenayah tidak sah

Keputusan itu diputuskan oleh panel sembilan hakim yang diketuai Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat.

Ketika program imunisasi bermula, teori menentang vaksin muncul dalam bentuk ‘penyelidikan perubatan’

Salah satu dakwaan oleh ‘jurnal perubatan’ memberi amaran vaksin Pfizer boleh menyebabkan penyakit berkait otak.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak bercadang untuk melaksanakan undang-undang baru terhadap individu yang menghina, mempersenda atau memainkan isu-isu agama demi kepentingan-kepentingan tertentu.

Timbalan Menteri Dalam Negeri I, Ismail Mohamed Said berkata ia disebabkan akta dan undang-undang sedia ada sudah merangkumi serta mencukupi bagi mereka yang cuba mewujudkan sebarang isu khususnya berkaitan agama dan kaum.

Katanya, bagi individu yang sengaja atau cubaan menghina dan memainkan isu perkauman dan agama, mereka boleh disiasat dan didakwa di bawah tiga akta berbeza yang dilihat lebih berkesan dan mampu memberi pengajaran kepada mereka yang melakukannya.

“Kementerian Dalam Negeri akan sentiasa bertindak tegas melalui polis bagi melakukan tangkapan dan dakwaan terhadap mana-mana individu yang melakukan kesalahan menghina, mempersendakan atau memainkan isu-isu agama berdasarkan peruntukan undang-undang sedia seperti Akta Hasutan 1948 dan kanun keseksaan serta Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Ketika ini Kementerian Dalam Negeri berpandangan undang-undang sedia ada adalah mencukupi bagi menyedarkan pesalah-pesalah yang melakukan kesalahan-kesalahan seperti ini. Walau bagaimanapun KDN dari masa ke semasa sentiasa mengkaji perundangan tersebut untuk ditambah baik,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Katanya, bagi individu yang sengaja atau cubaan menghina dan memainkan isu perkauman dan agama, mereka boleh disiasat dan didakwa di bawah tiga akta berbeza yang dilihat lebih berkesan dan mampu memberi pengajaran kepada mereka yang melakukannya.

Ramli Mohd Nor (BN- Cameron Highlands) ingin mengetahui jika Kerajaan berhasrat untuk meminda sebarang akta atau peraturan sedia ada kepada hukuman yang lebih berat terhadap mereka yang menghina, mempersenda atau memainkan isu-isu agama demi untuk kepentingan-kepentingan tertentu.

Menurut Ismail, PDRM juga sentiasa melakukan pemantauan penyebaran maklumat dan akan mengambil tindakan segera sekiranya terdapat elemen melibatkan sensitiviti kaum dan agama yang boleh menjejaskan ketenteraman dan keharmonian rakyat jika tidak dibendung.

Berhubung pandangan kerajaan untuk mewujudkan kembali Akta Berita Tidak Benar yang telah dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) namun dimansuhkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan (PH), Ismail tetap berpendirian tiada keperluan untuk mewujudkan akta baru.

Bagaimanapun, kajian lebih teliti akan dilakukan terhadap akta-akta sedia ada bagi memperkukuhkan lagi agar ia dapat memberi pengajaran sepenuhnya kepada rakyat untuk tidak mewujudkan sensitiviti kaum dan agama di negara ini

“Memang betul pada asalnya Kerajaan PH untuk mewujudkan Akta Kementerian Agama dan Kaum namun begitu melalui Mesyuarat Kabinet pada 30 Januari 2019 kerajaan ketika itu putuskan perkara dan elemen-elemen nak disebut di bawah Akta Kementerian Agama dan Kaum itu diserapkan kepada akta-akta sedia ada seperti Akta Hasutan dan kanun keseksaan.

“Jadi, setakat ini, pihak Kementerian Dalam Negeri akan sentiasa mendengar pandangan dan akan mengambil tindakan untuk meneliti agar akta sedia ada itu kita dapat perkukuhkan.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Penagih dadah hanya ke pusat pemulihan, tidak ke penjara dalam akta baru

Akta Penyalahgunaan Dadah dan Substan akan menggantikan Akta Penagih Dadah 1983.

Pendaftaran parti politik seharusnya diuruskan SPR, bukan RoS

Adalah suatu yang bercanggah apabila pilihan raya diadakan tetapi parti politik dipersulitkan untuk ditubuhkan.

Banduan positif Covid-19 hanya 829, tahanan imigresen 1,355 orang 

1,355 penghuni di Depoh Tahanan Jabatan Imigresen dikesan positif Covid-19 di seluruh Malaysia.

Taraf kewarganegaraan berat sebelah, kumpulan hak asasi bawa kes ke mahkamah

Kumpulan itu mengatakan keputusan untuk tidak memberikan taraf warganegara secara automatik kepada anak yang dilahirkan wanita Malaysia di luar negara mencabuli hak kesaksamaan gender dalam perlembagaan.

Govt risks court action over gender bias in granting Malaysian citizenship

Automatic citizenship to children born abroad to Malaysian women violates the constitutional guarantee of gender equality, say activists.