Thursday, December 2, 2021

Bolehkah Mahathir-Muhyiddin kembali berbaik? Tak mustahil, kata penganalisis

Kenyataan tegas bekas perdana menteri beliau tidak boleh berbaik dengan Muhyiddin Yassin perlu dilihat semula berdasarkan sejarah.

Other News

Kenyataan tegas Dr Mahathir Mohamad tidak akan kembali bekerjasama dengan Muhyiddin Yassin disebabkan tindakan perdana menteri menubuhkan kerajaan gabungan baru awal tahun ini perlu dilihat semula berdasarkan senarai “kawan dan lawan” dalam politik bekas pemimpin itu, kata penganalisis.

Mereka berkata, tidak mustahil Mahathir boleh berbaik semula dengan musuh politiknya seperti dilakukannya dahulu dengan beberapa pemimpin yang dikatakan mengkhianatinya.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. Gambar: Bernama

Penganalisis politik Shamsul Amri Baharuddin berkata pada penghujung tahun 1980 an, Umno berpecah disebabkan Tengku Razaleigh Hamzah mencabar Mahathir sebagai presiden parti yang mana putera Kelantan itu dikalahkan dengan majoriti tipis.

“Begitu juga dengan Anwar, dia urus pengampunannya, isterinya Dr Wan Azizah Wan Ismail jadi timbalan perdana menteri,” kata Shamsul kepada MalaysiaNow.

“Kita boleh lihat semua ini dengan sinis dan Mahathir penuh dengan pelbagai agenda tersembunyi.”

Dalam wawancara bersama akhbar Singapura The Straits Times yang disiarkan semalam, ahli Parlimen Langkawi itu berkata tidak boleh bekerjasama dengan Muhyiddin kerana presiden Bersatu itu kini menggunakan strategi politik seperti Najib Razak.

“Bagaimana saya dapat menerima Muhyiddin seperti itu?” katanya seperti dilaporkan akhbar itu.

Mahathir dan Muhyiddin adalah dua watak utama yang menubuhkan Bersatu, parti serpihan Umno yang bekerjasama dengan pembangkang pada pilihan raya 2018 dan menumbangkan kerajaan Najib.

Pada Februari, kedua-dua pemimpin itu bertelagah dan Mahathir tidak bersama-sama partinya meninggalkan PKR, DAP dan Amanah untuk menubuhkan kerajaan dengan sokongan Umno, PAS, GPS dan beberapa bekas pemimpin PKR.

Shamsul menilai Mahathir sebagai seorang yang konservatif.

“Mahathir adalah manusia berwatak self-righteous, maknanya melihat dirinya sebagai manusia yang taat setia, benar, betul, baik dan lurus.

“Beliau menilai pemimpin-pemimpin seperti Abdullah Badawi, Najib Razak, Muhyiddin Yassin dan Anwar melalui ukuran dan lensa nilai-nilai ideal berkenaan.

“Dalam kata lain Mahathir melihat pemimpin-pemimpin tersebut mempunyai kelemahan maka perlu diperbetul,” katanya.

Sementara Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, dalam dunia politik tidak ada kawan atau lawan dan semuanya lebih berkisar kepada kepentingan peribadi semata-mata.

“Malahan politik adalah seni serba kemungkinan apatah lagi politik Malaysia adalah politik angka.

“Maka, tidak mustahil beliau kembali baik dengan pesaing politik sebagaimana dengan Tengku Razaleigh dan Anwar yang tidak pernah dijangka sama sekali.

“Permusuhan beliau adalah berteraskan kepada politik,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles