Thursday, May 19, 2022

Sokongan Umno Sabah kepada Hajiji bukti Zahid semakin lemah?

Suara Zahid seolah-olah tidak dipedulikan dalam pemilihan ketua menteri Sabah.

Other News

Pengerusi Umno Sabah Bung Moktar Radin dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) baru menang menyatakan sokongan kepada Hajiji Noor sebagai ketua menteri, satu perkembangan menunjukkan presiden parti, Ahmad Zahid Hamidi semakin hilang pengaruh di negeri itu.

“Semua rakyat tidak lagi main politik. Kita akan fikirkan masalah negeri Sabah,” kata Bung Moktar pada sidang media Gabungan Rakyat Sabah hari ini untuk mengumumkan Hajiji sebagai ketua menteri.

Ini berlaku selepas Zahid dan pemimpin veteran Umno menentang pelantikan Hajiji yang juga pengerusi Bersatu Sabah untuk memimpin negeri itu.

Hajiji, 65, yang sudah menjadi ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sabah selama tiga dekad, merupakan pilihan Perikatan Nasional (PN) untuk menjadi ketua menteri, manakala Umno pula mencalonkan Bung Moktar.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah Sabtu lalu, PN bekerjasama dengan BN dan PBS, mendapat majoriti mudah untuk menumbangkan kerajaan Warisan pimpinan Mohd Shafie Apdal.

Pengumuman GRS hari ini menunjukkan pemimpin Umno pusat tidak mempunyai suara dalam politik Sabah.

Sebelum ini, Zahid menggesa jawatan ketua menteri diberikan kepada Bung Moktar, mengatakan Umno berhak mendapat jawatan itu selepas jawatan perdana menteri dan menteri besar Perak diambil Bersatu.

Seorang lagi pemimpin Umno, Shahrir Samad menuduh Bersatu tiada kaitan dan keperluan dalam politik Sabah.

Kritikan bekas ahli Parlimen Johor Bahru terhadap parti pimpinan Muhyiddin Yassin itu tidaklah mengejutkan, kedua-dua pemimpin itu tidak mempunyai hubungan rapat sejak Muhyiddin menjadi menteri besar Johor dahulu.

Ketika Umno “hampir lumpuh” dengan penghijrahan besar-besaran wakil rakyat dan pemimpin kanan pada 2018, ramai ahli menyalahkan Zahid.

Seorang pemimpin Pemuda Umno Sabah, Ghazalie Ansing sebelum ini mendesak Majlis Tertinggi Umno meminta Zahid letak jawatan.

“Presiden tidak mempunyai ‘command and respect’ dalam kalangan pemimpin dan ahli Umno,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles