Friday, February 26, 2021

PAS cabar Anwar senaraikan ahli Parlimen sokong bentuk kerajaan baru

Tuan Ibrahim berkata, setiap parti yang menyokong PN perlu mengawal wakil rakyat masing-masing.

Other News

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

No police permit needed to cross borders for school

Parents only need to show letters issued by the schools at police roadblocks.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.

New cases drop below 2,000 mark

12 more deaths reported.

MIC leader questions ‘fickle-minded’ Umno chiefs

MIC deputy president M Saravanan says the party will only decide based on discussions in Barisan Nasional.

PAS mencabar Presiden PKR Anwar Ibrahim membuktikannya kenyataannya yang beliau menerima sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan baru dengan menyenaraikan nama ahli Parlimen terbabit.

Timbalan Presiden Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kesemua 18 ahli Parlimen PAS tidak memihak kepada ketua pembangkang itu.

“Kami daripada PAS mendukung kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan tidak timbul soal untuk menyeberang atau menyatakan sokongan kepada kepada yang lain,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Ozon Sedunia 2020 dan prapelancaran Hari Alam Sekitar Negara 2020, di Putrajaya hari ini.

Ditanya sama ada perkara itu dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet pagi tadi, beliau berkata perkara tersebut ada dibincangkan namun hanya sepintas lalu kerana bukan isu besar.

Mengenai kenyataan presiden Umno yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) Ahmad Zahid Hamidi bahawa Umno dan BN tidak dapat menghalang ahli Parlimennya daripada menyokong Anwar, menteri alam sekitar dan air itu berkata setiap parti yang menyokong PN perlu mengawal wakil rakyat masing-masing.

“Parti perlu bertanggungjawab memastikan ahli-ahli Parlimen kita mendukung PN dan saya fikir bagi pihak PAS kita komited dengan kerajaan PN,” katanya.

Sementara itu di Kota Bharu, Naib Presiden PAS Mohd Amar Nik Abdullah berkata dakwaan ketua pembangkang tersebut tidak boleh diterima dengan mudah kerana sesiapa sahaja boleh membuat kenyataan sedemikian.

Katanya jika benar Anwar mempunyai majoriti, maka beliau perlu menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi tujuan sama ada pembubaran Parlimen atau perdana menteri meletak jawatan.

“Kerajaan tidak akan tumbang kalau buat kenyataan media sahaja,” katanya yang ditemui pemberita selepas perasmian pejabat Koperasi Sindiyan Berhad hari ini.

Mohd Amar juga yakin kerajaan semasa masih kukuh dan mampu bertahan sekalipun dengan majoriti kecil.

Senada dengan desakan PAS agar Anwar mendedahkan nama ahli parlimen yang menyokongnya, Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata dakwaan ahli Parlimen Port Dickson itu hanya sekadar gimik untuk memastikan kemenangan PKR dan sekutunya pada Pilihan Raya Negeri Sabah.

“Selagi beliau (Anwar) tidak menunjukan satu persatu nama dan bilangan ahli Parlimen yang dikatakan bersama beliau, selagi itu bagi saya semuanya omongan kosong, kita tunggu dan lihatlah sama ada apa yang beliau cakap itu betul atau tidak,” katanya selepas sesi pengumuman Pemenang Pertandingan Reka Cipta dan Inovasi (iDEA) Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) 2020, di Putrajaya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

MIC leader questions ‘fickle-minded’ Umno chiefs

MIC deputy president M Saravanan says the party will only decide based on discussions in Barisan Nasional.

Umno tak boleh ubah keputusan BN sesuka hati, kata MIC

Keputusan untuk bersama dengan PN membentuk kerajaan sebelum ini dilakukan sebagai 'en-bloc' BN dan bukannya atas mana-mana parti.

Agong boleh benarkan sidang Parlimen semasa darurat, kata Istana Negara

Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat

See the good from Sheraton Move, PH supporters told

Political scientist Wong Chin Huat says even an event like the Sheraton Move, which saw the collapse of the PH government, may have 'positive unintended consequences'.

Muhyiddin, Noor Hisham among first to receive Covid-19 jab

This marks the launch of the National Covid-19 Immunisation Programme, under which about 80% of the population has been targeted with the goal of achieving herd immunity.