Tuesday, October 27, 2020

KKM teliti kuarantin wajib terhadap individu pulang dari PRN Sabah

Kuarantin wajib terhadap mereka yang pulang ke Semenanjung dari Sabah selepas urusan pilihan raya negeri.

Other News

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

Health ministry advises no election for now

Health DG Dr Noor Hisham Abdullah says if an election cannot be avoided, strict SOPs must be put in place and enforced to minimise infections.

Pilihan raya dalam masa terdekat tidak sesuai, kata KP Kesihatan

Jika tak dapat dielakkan, KKM akan mengadakan perbincangan dengan SPR.

SOP lebih ketat untuk PRK Batu Sapi, kata menteri

SOP tersebut perlu dibentangkan bagi menjamin kesihatan penduduk Batu Sapi yang akan keluar mengundi.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

Kementerian Kesihatan (KKM) akan meneliti keperluan mengenakan kuarantin wajib terhadap mereka yang pulang ke Semenanjung dari Sabah selepas urusan pilihan raya negeri (PRN).

Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) nanti.

“Sekarang ini belum ada keputusan (untuk kuarantin wajib).

“Kita akan buat kajian risiko setiap hari dan akan dibincangkan di Mesyuarat Khas Menteri-Menteri mengenai Covid-19 juga bersama Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya pada sidang media selepas merasmikan Wellness Hub Bagan Pinang, Port Dickson, Sabtu.

Sabah yang sedang mengadakan pilihan raya negeri turut merekodkan peningkatan kes Covid-19 khususnya melalui Kluster Benteng Lahad Datu.

Pada Jumaat, kes baharu wabak itu kembali melonjak ke tiga angka dengan 182 kes yang melibatkan 181 penularan tempatan dan satu kes import, iaitu tertinggi setakat ini dalam tempoh beberapa bulan selepas mencatatkan 100 kes pada Selasa lepas.

Kes Covid-19 di Sabah yang membabitkan Kluster Benteng LD merekodkan 250 kes dengan 167 kes baharu direkodkan setakat semalam.

Mengenai PRN Sabah, Dr Adham berkata, pihaknya akan mengguna pakai garis panduan pencegahan COVID-19 yang digunakan pada dua pilihan raya kecil (PRK) sebelum ini, iaitu PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini, Pahang dan PRK DUN Slim, Perak.

SPR menetapkan 26 September sebagai hari pengundian bagi PRN Sabah manakala hari mengundi awal pada 22 September dengan pencalonan selesai hari ini.

Sementara itu, Dr Adham berkata, tiada keperluan untuk kerajaan melaksanakan semula sekatan perjalanan antara negeri-negeri setakat ini kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Secara Pentadbiran yang dilakukan di beberapa kawasan berjaya membendung penularan lebih besar.

“Kita lihat trend COVID-19 berlaku di beberapa tempat sahaja. Kes tidak menyeluruh seperti peringkat awal, misalnya di Kota Setar dan Amanjaya di Kedah kita buat PKPD pentadbiran, dan kita berjaya bendungnya. Ia juga untuk memastikan kita dapat saring kira-kira 15,000 orang di daerah Kota Setar,” katanya.

Mengenai Wellness Hub, Dr Adham berkata, fasiliti itu adalah pusat sehenti yang menyediakan kemudahan dan perkhidmatan promosi kesihatan kepada komuniti setempat, iaitu antara hala tuju baharu KKM di bawah pelan ‘Tawaran Baharu KKM’.

Sehingga kini, KKM telah mewujudkan 28 Wellness Hub di seluruh negara dengan kos hampir RM500,000 setiap satu.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pilihan raya dalam masa terdekat tidak sesuai, kata KP Kesihatan

Jika tak dapat dielakkan, KKM akan mengadakan perbincangan dengan SPR.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

New cases dip to 835, two more deaths

410 cases recorded in Sabah.

AstraZeneca, Oxford Uni buoyed by ‘encouraging’ vaccine response

An AstraZeneca spokesman says the initial results 'further build the body of evidence for the safety and immunogenicity' of its experimental vaccine.

Air pollution linked to 15% of coronavirus deaths, study says

In East Asia, the authors found that 27% of Covid-19 deaths could be attributed to the health effects of poor air quality.