Tuesday, May 17, 2022

Mungkin saya silap anggap Najib mahu teruskan penerbitan sukuk RM5 bilion, kata bekas pengarah 1MDB

Ismee Ismail bersetuju surat dari Istana Terengganu kepada TIA menyatakan bekas perdana menteri Najib mahu menangguhkan dahulu penerbitan sukuk tersebut.

Other News

Bekas pengarah bukan eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) semalam memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau mungkin tersilap dengan menganggap Najib Razak mahu meneruskan penerbitan sukuk nota jangka sederhana Islam (IMTN) oleh Terengganu Investment Bhd (TIA) pada 2009.

Ismee Ismail, 58, bersetuju dengan cadangan peguam Hariharan Tara Singh berdasarkan surat dari Istana Terengganu kepada TIA yang menyatakan bekas perdana menteri itu bersetuju untuk menangguhkan dahulu penerbitan sukuk RM5 bilion itu.

TIA ditubuhkan pada 27 Februari 2009 selaku sayap pelaburan negeri Terengganu dan dinamakan semula sebagai 1MDB pada 25 September 2009.

Sebelum ini, Ismee dalam keterangannya menyatakan beliau berjumpa Najib dan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi di kediaman Najib di Jalan Duta selepas menghadap Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Terengganu pada 22 Mei 2009.

“Semasa menghadap, Sultan Mizan menzahirkan kebimbangan baginda dan mahukan penerbitan sukuk itu ditangguhkan.

“Shahrol dan saya pergi berjumpa Najib untuk memaklumkan beliau mengenai titah baginda dan pada masa itu saya mengandaikan berdasarkan reaksi beliau dan nada suaranya, beliau mahu penerbitan bon itu diteruskan,” katanya.

Hariharan: Berdasarkan surat dari istana itu, adakah anda bersetuju bahawa anda mempunyai tanggapan yang salah pada awalnya terhadap Najib? Apa yang anda katakan dalam keterangan saksi hanyalah andaian anda semata-mata?

Ismee: Ya, mungkin anggapan saya salah.

Terdahulu, Hariharan menyoal saksi itu sama ada beliau bersetuju dengan dapatan daripada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) khususnya bahagian yang merujuk tindakan Shahrol Azral meneruskan penerbitan IMTN, biarpun beliau menandatangani resolusi untuk menangguhkannya.

Hariharan: Menurut dapatan PAC, adakah anda bersetuju Shahrol telah melanggar arahan apabila beliau bertindak sebaliknya?

Pada ketika itu, timbalan pendakwa raya Mohamad Mustaffa P Kunyalam membantah dan menyatakan laporan itu telah diterbitkan dan isu ini boleh dibawa dalam hujahan.

Hakim Collin Lawrence Sequerah bersetuju.

Hariharan kemudian beralih kepada perbualan Ismee dengan Shahrol selepas menandatangani resolusi untuk tidak meneruskan IMTN.

Hariharan: Anda meninggalkan istana selepas menandatangani resolusi untuk tidak meneruskan IMTN. Dalam keterangan saksi anda berkata anda diarahkan oleh Shahrol Azral untuk “menyelesaikan” isu itu. Bagaimanakah anda melakukannya?

Ismee: Saya tidak tahu, mungkin dengan membawa isu itu kepada perdana menteri.

Hariharan: Anda berharap Sharol untuk berjumpa PM (perdana menteri) kerana kerajaan persekutuan memberikan jaminan. Itulah sahaja alasan untuk bertemu penjamin?

Ismee: Ya.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Sequerah bersambung pada 21 Mac.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles