Monday, October 18, 2021

SPRM pandang serius dakwaan wujud pembolotan projek ekonomi Melaka

SPRM berkata kegagalan untuk melaporkan salah laku di bawah Akta SPRM merupakan satu kesalahan yang boleh didakwa mengikut Seksyen 25 Akta SPRM 2009.

Other News

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memandang serius dakwaan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Udang Idris Haron kononnya berlaku pembolotan projek ekonomi dan penipuan terhadap kerajaan persekutuan berkaitan royalti pasir di Melaka.

Menerusi satu kenyataan hari ini, SPRM berkata pihaknya akan menghantar pegawai untuk bertemu dengan Idris bagi mendapatkan maklumat lanjut berhubung dakwaan tersebut.

Menurut SPRM, mana-mana pihak yang memiliki maklumat atau bukti salah laku rasuah dan penyelewengan berhubung isu berkenaan diminta tampil untuk memberi kerjasama kepada SPRM.

“Ingin ditegaskan bahawa kegagalan untuk melaporkan mana-mana salah laku di bawah Akta SPRM merupakan satu kesalahan yang boleh didakwa mengikut Seksyen 25 Akta SPRM 2009,” katanya.

Semalam, Idris dilaporkan mendakwa terdapat pemimpin Umno di Melaka membolot projek ekonomi dan menipu kerajaan Persekutuan berkaitan royalti pasir, yang menyebabkan beliau menarik sokongan terhadap kerajaan Melaka.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles