Tuesday, May 17, 2022

Proses rawatan air bermula di loji Sungai Semenyih selepas kadar bau capai tahap sifar

Bacaan tahap sifar ukuran kadar bau sebanyak tiga kali berturut-turut direkodkan di Sungai Semenyih pada 6 pagi tadi.

Other News

Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) kini dalam proses memulakan proses rawatan di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih yang dihenti tugas semalam agar air terawat yang bersih dan selamat dapat diagihkan kepada pengguna.

Ketua Komunikasi Korporat Air Selangor Elina Baseri berkata langkah itu penting selepas bacaan tahap sifar TON (ukuran kadar bau) sebanyak tiga kali berturut-turut direkodkan di Sungai Semenyih pada 6 pagi tadi.

Beliau berkata berikutan henti tugas LRA Sg Semenyih, sebanyak 463 kawasan di lima wilayah Air Selangor iaitu Petaling (172 kawasan), Hulu Langat (54 kawasan), Sepang (194 kawasan), Putrajaya (23 kawasan) dan Kuala Langat (20 kawasan) mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual.

“Sebanyak 94 lori tangki air telah digerakkan ke kawasan-kawasan yang terjejas serta premis-premis kritikal sepanjang gangguan bekalan dan Air Selangor sedang mengambil segala usaha bagi meminimumkan impak gangguan kepada pengguna,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Air Selangor akan memaklumkan perkembangan berkaitan dengan insiden itu dari semasa ke semasa menerusi semua medium khususnya media massa.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles