Thursday, March 4, 2021

26,500 anggota tentera darat penerima vaksin Covid-19 fasa pertama, kata panglima

Pemberian vaksin itu akan diutamakan kepada anggota yang bertugas di kawasan zon merah Covid-19.

Other News

SPRM tahan setiausaha politik Xavier dalam siasatan kes rasuah

Fazly Razally antara beberapa individu berkait bekas menteri itu yang disiasat kerana rasuah.

Xavier’s pol-sec in MACC custody as graft probe continues

Fazly Razally is one of several individuals linked to the ex-minister who are under a corruption probe.

Kes Covid-19 kembali naik di seluruh dunia

WHO mendapati Timur Tengah adalah rantau yang paling tinggi peningkatan kes.

5 mangsa dihempap jejambat runtuh di MRR2

Jejambat runtuh menghempap sebuah van kilang di Lebuhraya MRR2 laluan Pandan Indah ke Ampang, Kuala Lumpur.

Vaksin cukup untuk setiap individu dewasa di AS

Presiden AS Joe Biden jamin rakyat negara itu mendapat vaksin Covid-19.

Seramai 26,500 anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) di seluruh negara akan menjadi penerima awal suntikan vaksin Covid-19 pada fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dijadualkan bermula pada 26 Feb ini.

Panglima Tentera Darat Jeneral Zamrose Mohd Zain berkata pemberian vaksin itu akan diutamakan kepada anggota yang bertugas di kawasan zon merah Covid-19 bertujuan mengurangkan penularan wabak itu sekali gus melindungi petugas barisan hadapan ketika menjalankan tugas.

“Setiap seorang akan terima dua dos, jadi kita akan terima lebih 52,000 dos suntikan… Insya-Allah dengan kerjasama daripada semua pihak saya harap semua barisan hadapan yang berada di red zone (zon merah) dapat diberi vaksin secepat mungkin,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Perbarisan Tamat Perajurit Muda Lelaki Siri 192/20 dan Wanita Siri 46/20 di Pusat Latihan Asas Tentera, di Port Dickson hari ini.

Esok, Malaysia akan menerima 312,390 dos vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 yang akan diterbangkan dengan penerbangan pesawat penumpang Malaysia Airlines ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan diasingkan sebelum dihantar ke pelbagai tempat penyimpanan vaksin di seluruh negara.

Fasa pertama program imunisasi itu bermula Februari hingga April melibatkan petugas barisan hadapan, diikuti fasa kedua bermula April hingga Ogos bagi kumpulan berisiko tinggi, iaitu warga emas berusia 60 tahun ke atas dan kumpulan rentan dengan masalah morbiditi serta golongan Orang Kurang Upaya (OKU).

Esok, Malaysia akan menerima 312,390 dos vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 yang akan diterbangkan dengan penerbangan pesawat penumpang Malaysia Airlines ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan diasingkan sebelum dihantar ke pelbagai tempat penyimpanan vaksin di seluruh negara.

Fasa ketiga pula melibatkan golongan dewasa berusia 18 tahun ke atas, bermula dari Mei hingga Februari tahun depan.

Dalam pada itu, beliau berkata TDM kini bersiap siaga sekiranya diperlukan dalam membantu menjaga keselamatan vaksin Covid-19 setibanya di negara ini termasuk di pusat-pusat simpanan vaksin berkenaan.

Dalam perkembangan lain, Zamrose berkata pihaknya dalam perancangan menggantikan kereta perisai Condor 4×4 APC (armoured personal carrier) dan kereta perisai Scorpion berikutan kedua-dua aset TDM itu sudah lama digunakan.

“Memang dalam perancangan…ia akan dilakukan berfasa-fasa, seperti yang diamanatkan kementerian pertahanan, kita akan memberi keutamaan kepada produk tempatan,” katanya.

Terdahulu, seramai 1,769 Perajurit Muda, yang terdiri daripada 1,538 Perajurit Muda Lelaki dan 231 Perajurit Muda Wanita menamatkan latihan bagi pengambilan kali ini yang dilakukan dalam dua sesi mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Vaksin cukup untuk setiap individu dewasa di AS

Presiden AS Joe Biden jamin rakyat negara itu mendapat vaksin Covid-19.

MMA gesa kerajaan senaraikan sektor kesihatan swasta untuk vaksinasi fasa 1

Mereka adalah golongan pertama yang terdedah dengan pesakit Covid-19.

Kes baru Covid-19 kembali turun bawah 2,000

5 lagi kematian menjadikan jumlah 1,135 keseluruhannya.

‘Jangan potong barisan’, kata Khairy

Kes potong barisan masih berlaku walaupun tarikh dan masa tertentu sudah ditetapkan kerajaan.

Tepat masanya murid kembali ke sekolah

Keputusan KPM untuk membuka sekolah adalah bukan keputusan semberono tetapi melalui pelbagai peringkat melibatkan pihak berkepentingan.