Saturday, February 27, 2021

Pemimpin Umno, DAP dan PKR sebulat suara selar Muhyiddin dalam satu forum

Ketiga-tiga pemimpin bertegas Parlimen mesti bersidang semasa darurat supaya Muhyiddin dapat membuktikan beliau mempunyai sokongan sebagai perdana menteri.

Other News

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

New cases stay above 2,000 as 10 more deaths reported

190 in the ICU, 99 in need of respiratory assistance.

Hamid Bador jelaskan mengenai kompuan RM10,000

Katanya ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000.

RM10,000 fine not for all SOP offences, top cop explains

Abdul Hamid Bador says the RM10,000 compound will not be issued for offences such as failure to wear face masks.

Radzi, 4 guru terima suntikan vaksin Covid-19

Radzi menyeru rakyat Malaysia termasuk lebih 500,000 guru di seluruh negara untuk segera mendaftarkan diri.

Pemimpin daripada Umno, DAP dan PKR dilihat sebulat suara ketika program diskusi malam tadi, dalam mempersoalkan legitimasi Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan nasihatnya kepada Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Dalam program yang disiarkan secara dalam talian, Kamal Amir, seorang veteran Umno yang pernah menjadi exco Pemuda pada 1980-an, Abdul Aziz Bari dari DAP dan Abdullah Sani dari PKR bertegas Parlimen mesti bersidang semasa darurat supaya Muhyiddin dapat membuktikan beliau mempunyai sokongan sebagai perdana menteri.

“Rakyat berkeyakinan bahawa dia sewaktu menasihat Yang di-Pertuan Agong, (dia) tidak mempunyai keabsahan, tetapi keabsahan beliau itu tidak boleh dicabar, kerana tak ada (sidang Parlimen),” kata Kamal.

“Ya, saya bersetuju,” kata Aziz yang juga ketua pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

“Agong hanya perlu mendengar nasihat daripada kerajaan yang mempunyai legitimasi,” katanya.

Aziz adalah antara tiga Adun Pakatan Harapan (PH) yang memfailkan tindakan undang-undang bagi mencabar keputusan Muhyiddin menasihatkan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Bagaimanapun pada Oktober lepas, pensyarah undang-undang yang menjadi ahli politik itu berkata, keputusan Agong adalah muktamad selepas Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah enggan menggunakan kuasanya untuk mengisytiharkan darurat ketika mula-mula dicadangkan.

Sebelum ini, Pengerusi PH Anwar Ibrahim menggesa ahli-ahli Parlimen untuk menulis warkah kepada Agong untuk membatalkan darurat, tetapi kini menukar kenyataannya, mengatakan hanya mempersoalkan nasihat Muhyiddin termasuk mendesak supaya Parlimen bersidang.

Seorang lagi panel, Abdullah yang juga ahli Parlimen Kapar menyelar kerajaan kerana melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan aktiviti perniagaan dihadkan, sebagai usaha untuk mengekang penularan Covid-19.

“Kita sebenarnya menyekat proses ekonomi itu berkembang. Inilah yang saya lihat kerajaan hari ini gagal melaksanakan tugas mereka dan membiarkan derita rakyat terutama sekali pembuangan pekerjaan berterusan.

“Kita lihat pada hari ini, orang terpaksa mencuri untuk makan, orang tak ada makan,” dakwa Abdullah.

Kamal bersetuju dengan Abdullah mengatakan kerajaan “berselindung di sebalik undang-undang untuk melindungi ketidakmampuan mentadbir”.

Semasa forum itu moderator menyampuk, mengatakan forum itu sangat mesra dan memperlihatkan persetujuan antara Umno dan DAP.

“Dari segi idea, nampak makin selari,” katanya.

Aziz kemudiannya menuduh Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun tersilap tafsir undang-undang apabila menyekat beberapa percubaan untuk menggulingkan Muhyiddin di Parlimen.

“Di Perak, entah macam mana ada speaker yang bukan daripada kalangan undang-undang, tapi lebih tahu, lebih jujur dari segi undang-undang berbanding speaker Dewan Rakyat yang berkasutkan peguam,” kata Aziz.

Sejak mengambil alih jawatan perdana menteri pada Mac tahun lepas, Muhyiddin berjaya melepasi dua pengundian kritikal yang mampu menyebabkannya perlu meletakkan jawatan sekiranya tidak mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen.

Pada Julai, kerajaan menang pengundian di Dewan Rakyat untuk menggantikan speaker dengan Azhar dan akhir tahun lepas, beberapa percubaan untuk mengalahkan Muhyiddin dalam pengundian Belanjawan 2021 menyaksikan kemenangan blok kerajaan.

Sementara Abdullah yang merupakan pengikut setia Anwar menolak dakwaan mempersoalkan darurat sebagai penderhakaan kepada Agong.

Sebaliknya, Abdullah memaki hamun pihak yang mempersoalkan pengampunan Anwar, mengatakan mereka sebagai penderhaka.

“Agong memberi pengampunan kepada Anwar. Tetapi mereka masih mahu bawa ke mahkamah. Inilah yang dinamakan derhaka. Inilah namanya…apa punya sial pun taktau la orang macam ini,” kata Abdullah dengan penuh kemarahan.

Pada September tahun lepas, Anwar gagal untuk menghalang tindakan undang-undang di Mahkamah Tinggi yang mencabar pengampunan Diraja terhadapnya beberapa hari selepas kemenangan PH pada 2018.

Dalam tindakan mahkamahnya, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz mendakwa pengampunan penuh diberikan kepada Anwar bercanggah dengan Perkara 42(4) dan (5) Perlembagaan Persekutuan berikutan kuasa pengampunan hendaklah dilaksanakan dengan nasihat oleh Lembaga Pengampunan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

00:15:16

Talk, Now with Art Harun

Dewan Rakyat Speaker Azhar Harun talks to Dangsuria Zainurdin about his childhood and music, the joy of kampung life, the sorrows of high posts, and the personal toll that comes with it – in this pilot episode of Talk, Now.

Speaker Art Harun shocked by friends who ‘unfriended’ him

The former lawyer opens up about himself, including how his appointment as Dewan Rakyat speaker has taken a personal toll.

Agong boleh benarkan sidang Parlimen semasa darurat, kata Istana Negara

Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat

Lihat perkara baik Langkah Sheraton, penyokong PH diberitahu

Kata Wong Chin Huat Langkah Sheraton membawa satu era baru dalam gabungan politik yang tidak rigid dengan parti-parti politik bersedia untuk berkompromi.

Agong can allow Parliament to convene during emergency, says palace

Istana Negara says this can be done at a suitable date on the advice of the prime minister.