Friday, March 5, 2021

Anwar dakwa ‘majoriti’ ahli Parlimen tulis surat kepada Agong, kata kerajaan gagal kawal Covid-19

Presiden PKR itu juga dilihat menyokong cadangan bekas perdana menteri, Najib Razak untuk menutup penuh sektor kilang dan pembinaan.

Other News

Zahid keluar RM17.9 juta wang yayasan Akalbudi, kata pegawai SPRM

Pegawai SPRM berkata bahawa daripada jumlah itu, RM8.6 juta digunakan untuk membayar deposit saham kepada Ri-Yaz Assets Sdn Bhd.

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Presiden PKR Anwar Ibrahim mendakwa “majoriti ahli Parlimen” daripada kerajaan dan pembangkang sudah menulis surat kepada Istana Negara, lebih seminggu selepas melancarkan kempen menggesa ahli-ahli Parlimen menulis warkah kepada Agong untuk membatalkan darurat.

“Kerajaan tidak memberikan respons, tetapi hanya memberikan gambaran kami mempersoalkan keputusan Agong.

“Mereka cuba bersembunyi di belakang Istana,” katanya dalam sesi secara langsung di Facebook.

Anwar turut mengumumkan akan memfailkan afidavit untuk membantah penggantungan Parlimen semasa tempoh darurat.

Katanya afidavit itu bukan mengenai gesaan membatalkan darurat, tetapi bagi menghentikan tuduhan mengenai dakwaan beliau mempersoalkan kuasa Pelembagaan Agong.

“Saya percaya pihak Istana dapat meneliti tidak mudah dipermainkan dalam simpang-siur dan sepak terajang politik,” katanya.

MalaysiaNow belum dapat mengesahkan dakwaan tersebut.

Pada 14 Januari, Anwar memberitahu ahli Parlimen bahawa tindakan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengisytiharkan darurat Covid-19 tidak sah, dan mengatakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah mencukupi untuk memerangi pandemik itu.

Katanya Agong perlu membatalkan pengisytiharan darurat itu dan mengarahkan sesi Parlimen diadakan pada hujung bulan ini.

Anwar juga menyediakan draf surat untuk digunakan oleh ahli-ahli Parlimen apabila mereka menulis ke Istana, dan menyuruh mereka untuk berbuat demikian pada 15 Januari.

‘Kenapa tiada PKP menyeluruh?’

Sementara itu, Anwar kelihatan seolah-olah menyokong bekas perdana menteri Najib Razak untuk menutup penuh sektor perkilangan dan pembinaan, serta menuduh pihak berkuasa tidak konsisten dalam melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) bagi mengekang pandemik Covid-19 di sektor perindustrian.

“Cara kerajaan mengendalikan PKP sejak berlaku penularan selepas pilihan raya Sabah sama sekali tidak teliti dan konsisten,” katanya.

Semalam, Najib mengatakan kerajaan perlu melarang operasi kilang dan sektor pembinaan bagi menghalang lonjakan kes jangkitan harian.

Anwar yang merujuk kepada dakwaan Dewan Perdagangan dan Perindustrian Kesatuan Eropah-Malaysia (Eurocham) ketika mesyuarat dengan wakil kerajaan akan menutup ekonomi serta-merta sekiranya jangkitan Covid-19 terus meningkat.

Eurocham kemudian menjelaskan tiada cadangan tersebut disuarakan ketika mesyuarat itu berlangsung, selepas beberapa media membuat laporan mengenai surat yang dikeluarkan oleh dewan itu kepada ahlinya.

Namun, Anwar mengatakan surat itu dengan jelas menunjukkan kerajaan mengambil risiko mencetuskan lebih banyak jangkitan dengan membenarkan industri terus beroperasi sepanjang PKP.

“Di bawah kepura-puraan apa, kerajaan percaya pelaksanaan PKP ketika ini yang tidak secara spesifik menutup sektor-sektor tersebut mampu mengurangkan penularan Covid-19?

“Tiada penjelasan yang jelas dengan membiarkan sektor paling mudah dijangkiti dibuka hanya akan menyebabkan PKP dilaksanakan lebih lama mensia-siakan usaha berjuta-juta rakyat negara ini bagi mengekang penularan,” katanya.

Pada masa sama, Anwar menyelar Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz di atas kenyataan PKP tidak akan memberikan kesan besar pada ekonomi, dengan mengatakan ia “mengelirukan”, “tidak bertanggungjawab” dan “tak lebih daripada satu pembohongan”.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Gara-gara kenyataan Zahid mirip PH, BN gantung pegawai media

Kenyataan Umno yang dikeluarkan malam tadi tidak mendapat kelulusan Sekretariat Dewan Tertinggi terlebih dahulu.

It’s Zahid’s statement, not ours, say BN leaders

MIC and MCA presidents say the Barisan Nasional Supreme Council meeting last night only agreed that no assumptions would be made.

BN, PH keluarkan kenyataan hampir serupa ditandatangan Zahid dan Anwar

Dua kenyataan yang dikeluarkan kedua-dua pemimpin itu mirip dari sudut bahasa, gaya dan susunan.

Zoom earnings strong at close of pandemic-plagued year

Zoom took in revenue of US$882.5 million during the fiscal quarter that ended Jan 31, in a 369% increase from the same period a year earlier before lifestyles went remote due to Covid-19.

PM says it again, polls once virus crisis is over

Muhyiddin Yassin says none of the provisions proclaimed under the emergency so far is aimed at keeping the prime minister in power forever.