Friday, February 19, 2021

Desakan singkir Zahid berterusan selepas Umno bahagian Pahang sokong Pemuda

Kelemahan kepimpinan Zahid, ahli-ahli Majlis Kerja Tertinggi dan ahli-ahli Parlimen Umno menyebabkan parti Melayu itu hilang hala tuju.

Other News

Armada sambut agenda pemerkasaan digital, gesa pelaksanaan menyeluruh

Armada berharap keghairahan ini menepati keperluan untuk memastikan akses internet adalah menyeluruh ke segenap ceruk di dalam negara.

Jumlah kes aktif Covid-19 terus menurun, 4,889 dilaporkan pulih

2,936 kes baru, 13 lagi kematian hari ini.

New cases stay under 3,000 as 13 more deaths reported

2,936 new cases, 4,889 recoveries.

Sekolah dibuka semula bermula 1 Mac

Murid pra sekolah dan sekolah rendah akan kembali ke sekolah bermula 1 Mac.

Back to school starting March 1

Primary school students will return to the classroom beginning March 1 while most secondary school students will start attending school on April 4.

Selepas kepiminan Pemuda bahagian dan negeri, Ahmad Zahid Hamidi kini menerima tekanan daripada ketua Umno bahagian untuk melepaskan jawatan presiden parti Melayu itu.

Ketua Umno Bahagian Paya Besar Ahmad Tajuddin Sulaiman berkata disebabkan kelemahan kepimpinan Zahid, ahli-ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) dan ahli-ahli Parlimen parti Melayu itu hilang hala tuju.

“Tindak-tanduk ahli MKT dan ahli Parlimen yang tidak terarah mendedahkan Umno kepada kehilangan keyakinan orang Melayu yang sangat diperlukan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Arah tuju yang tidak jelas berserta lemah ketegasan tindakan membawa kesan kepada daya juang dan kesungguhan 3.6 juta ahli Umno.”

Ahmad berkata, kemelut kepimpinan tertinggi Umno berlarutan sejak Barisan Nasional (BN) kalah pada PRU14 dan masih belum dapat diselesaikan.

“Kesan langsung pendakwaan salah laku terhadap pimpinan Umno membawa beban berat kebangkitan semula Umno.

“Oleh itu, demi bangsa Melayu, Umno, kesetiaan dan kegigihan 3.6 juta ahli parti, Zahid wajar melepaskan tanggungjawab sebagai presiden Umno,” katanya.

Sebelum ini, pemimpin Pemuda Umno bahagian di Johor dan Negeri Sembilan menggesa Zahid disingkirkan sebagai presiden parti, langkah dilihat sebagai satu penentangan terhadap kerjasama ahli Parlimen Bagan Datuk itu dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim.

Selepas itu, Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Mohamed Nizham Abdullah Hamidi pula menggesa parti itu dirombak dan mendesak agar pemilihan dilakukan dengan segera.

Pada Oktober tahun lalu, MalaysiaNow mendedahkan Zahid bersama-sama dengan Najib Razak, menulis surat kepada Istana Negara bagi menyokong Anwar menjadi perdana menteri, sekali gus menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional yang Umno merupakan sebahagian daripadanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Umno didesak singkir Tajuddin sebagai pengarah pilihan raya

Tajuddin ketika dihubungi tidak menolak spekulasi itu dan tidak keberatan menerima sebarang keputusan ditetapkan parti.

Pressure builds to drop Tajuddin as election director as Umno feels GE15 heat

Talk of an end to his role is fuelled by reported unhappiness over his criticism of other bureaus in the party and a failure to retain Umno's allies.

Puad enggan mohon maaf kerana dikatakan memfitnah PM

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno itu mengesahkan menerima surat tuntutan daripada peguam Muhyiddin.

Pertandingan 3 penjuru PRU15 rugikan politik Melayu-Islam, kestabilan negara

Hasil kajian tiga badan bukan kerajaan (NGO) itu mengambil kira negeri utara, pantai barat, pantai timur dan selatan.

Anwar beritahu saya dia tidak mampu kawal ‘budak-budak jahatnya’, kata Mahathir

Bekas perdana menteri memberikan sedikit bayangan mengenai pertemuan peribadi dengan lelaki yang dinamakan untuk menggantikan tempatnya.