Sunday, February 28, 2021

Jumlah pampasan HSR tidak boleh didedahkan, kata menteri

Sebarang angka mengenai pampasan yang disebutkan oleh mana-mana pihak merupakan spekulasi semata-mata.

Other News

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

New cases stay above 2,000 as 10 more deaths reported

190 in the ICU, 99 in need of respiratory assistance.

Hamid Bador jelaskan mengenai kompuan RM10,000

Katanya ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000.

RM10,000 fine not for all SOP offences, top cop explains

Abdul Hamid Bador says the RM10,000 compound will not be issued for offences such as failure to wear face masks.

Radzi, 4 guru terima suntikan vaksin Covid-19

Radzi menyeru rakyat Malaysia termasuk lebih 500,000 guru di seluruh negara untuk segera mendaftarkan diri.

Jumlah pampasan bagi pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura tidak boleh didedahkan kerana ia di bawah perjanjian dua hala, dan kedua-dua negara, Malaysia dan Singapura terikat dengan klausa kerahsiaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed dalam laman Facebook beliau berkata jumlah pampasan masih belum dimuktamadkan.

“Pihak kita sedang menunggu butiran kos tersebut daripada Singapura, dan sebaik sahaja diterima, ia akan diteliti sebelum disahkan. Jenis-jenis tuntutan yang dibenarkan telahpun dipersetujui bersama.

“Bagaimanapun, saya dan pasukan akan berbincang dengan pihak Singapura untuk mendapat persetujuan bagi berkongsi maklumat mengenai jumlah pampasan tersebut setelah ia dimuktamadkan,” katanya.

Ahli Parlimen Jeli itu berkata pampasan tersebut bukan bersifat punitif, tetapi untuk membayar semula kos tertentu projek yang telah dibelanjakan Singapura.

“Justeru itu, sebarang angka mengenai pampasan yang disebutkan oleh mana-mana pihak merupakan spekulasi semata-mata,” jelasnya.

Mengenai spekulasi projek kereta api laju Kuala Lumpur-Johor Bahru menggantikan HSR, beliau berkata ia hanyalah spekulasi, dan kerajaan akan melaksanakan kajian terperinci untuk menentukan hala tuju seterusnya.

Beliau menjelaskan kerajaan telah mencadangkan struktur HSR baharu yang lebih kemas dan model itu digunakan secara meluas di seluruh dunia, antaranya di Eropah, United Kingdom, Jepun dan Korea Selatan, hasil daripada kajian semula keseluruhan projek tersebut.

“Cadangan struktur projek baharu itu juga mengelak kerajaan daripada memberikan jaminan berjumlah RM60 bilion selama 30 tahun.

“Selain daripada itu, kita juga telah mencadangkan beberapa perubahan lain termasuklah perubahan kepada jajaran dan reka bentuk stesen yang kesemuanya akan mengurangkan perbelanjaan kira-kira 30 peratus.

“Kesemua cadangan di atas dapat mengurangkan kos dan pada masa sama mengekalkan faedah projek,” katanya.

Namun, Mustapa berkata kedua-dua negara gagal mencapai kata sepakat berhubung perkara itu.

“Sebagai individu yang terlibat secara langsung dalam perbincangan dua hala sejak enam bulan lepas, ingin saya tegaskan bahawa kami telah melakukan yang terbaik demi menjaga kepentingan negara.

“Kerajaan akan terus mengadakan perbincangan untuk meningkatkan kesalinghubungan antara kedua-dua negara untuk manfaat bersama.

“Walaupun perjanjian dua hala ini telah luput, Malaysia dan Singapura akan terus bekerjasama rapat dalam mengukuhkan integrasi rentas sempadan bagi memastikan pertumbuhan dan kemajuan ekonomi yang mampan di kedua-dua negara,” katanya.

Perjanjian Dua Hala yang ditandatangani dengan Singapura pada 13 Disember 2016 menekankan hasrat untuk menggalakkan integrasi ekonomi yang lebih rapat antara dua negara.

HSR dicadangkan pada 2010 sebagai antara inisiatif Program Transformasi Ekonomi, dan kemudiannya ditangguhkan pada Mei 2018 selepas pilihan raya umum ke-14 berikutan kajian semula terhadap beberapa komitmen pelaburan utama kerajaan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Malaysian activists make legal bid to halt Myanmar deportation

Rights groups Amnesty International and Asylum Access have lodged a challenge at the Kuala Lumpur High Court to stop the deportation.

2021 membawa harapan cerah, kesulitan disusuli kemudahan

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.

Penerbitan ‘palsu’ hasil kerja ahli akademik Malaysia antara tertinggi ditemui dalam pangkalan data global

Pendedahan ini menimbulkan persoalan bukan sahaja tentang kualiti penyelidikan tetapi kredibiliti ranking universiti Malaysia di peringkat global.

76% rakyat Malaysia sokong SOP Tahun Baru Cina ditetapkan kerajaan

Satu kaji selidik yang dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Undian UCSI, 24% lagi tidak menyokong.