Thursday, March 4, 2021

Bicara rasuah Guan Eng Jun tahun depan

Pihak pendakwaan akan memanggil kira-kira 80 hingga 90 orang saksi termasuk saksi formal dalam perbicaraan tersebut.

Other News

Malaysia kekal antara ekonomi bebas dengan peningkatan integriti, kata indeks AS

The Heritage Foundation meletakkan Malaysia dalam kategori ‘hampir bebas' dan memuji pelan antirasuah nasional

Malaysia remains among freest economies, improves in integrity, says US index

The Heritage Foundation places Malaysia in the 'Mostly Free' category, hailing its anti-corruption plan.

‘Everything will be ok’: Myanmar mourns teen killed protesting

Before going to a demonstration this week, Kyal Sin listed her blood type on her Facebook page, her phone number, and said her organs were available for donation if anything were to happen to her.

Kerajaan pertimbang benar rentas negeri berstatus PKPP

Setakat ini, hanya Sabah sahaja negeri yang masih mengekalkan larangan rentas daerah.

In India, 71kg of garbage found in stray cow’s stomach

Previous surgeries done by the People For Animals Trust Faridabad organisation have found up to 50kg of waste in cows' stomachs.

Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan 31 hari bermula Jun tahun depan bagi perbicaraan kes rasuah bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang menghadapi empat pertuduhan membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di negeri itu.

Hakim Azura Alwi menetapkan tarikh itu setelah membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin yang memohon agar kesemua kes yang dihadapi Lim, 58, dibicarakan bersama.

“Terdapat satu kes dengan dua pertuduhan di bawah Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang dihadapi tertuduh di Mahkamah Sesyen Butterworth, Pulau Pinang. Saya mohon untuk dipindahkan ke mahkamah di sini untuk dibicarakan bersama-sama kes di bawah Seksyen 16(a)(A) dan Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Saya membuat permohonan untuk kesemua kes dibicarakan bersama selaras dengan Seksyen 61 Akta SPRM kerana ia melibatkan tertuduh sama,” katanya pada prosiding sebutan kes tersebut hari ini.

Azura menetapkan tarikh perbicaraan pada 8 hingga 11 Jun; 12 hingga 16 Julai; 28 dan 29 Julai, 16 hingga 20 Ogos, 6 hingga 10 September, 20 hingga 24 September dan 13 hingga 17 Disember, manakala pengurusan kes ditetapkan pada 29 Mac depan.

Wan Shaharuddin  turut memaklumkan pihak pendakwaan akan memanggil kira-kira 80 hingga 90 orang saksi termasuk saksi formal dalam perbicaraan tersebut.

“Pihak kami juga telah menyerahkan lapan jilid dokumen kepada pihak pembelaan untuk diteliti sebelum perbicaraan bermula,” katanya.

 Pihak pembelaan yang diwakili peguam Gobind Singh Deo mengesahkan perkara itu dan memohon tarikh sebutan kes seterusnya ditetapkan pada bulan Mac tahun depan.

“Pihak kami memerlukan masa untuk meneliti semua dokumen yang diberikan. Yang Berhormat (Lim) juga menghadapi satu lagi kes di Mahkamah Sesyen Butterworth dan kemungkinan akan ada tarikh lain ditetapkan nanti,” katanya.

Mahkamah juga membenarkan permohonan pihak pembelaan yang memohon kehadiran tertuduh dikecualikan pada tarikh pengurusan kes akan datang.

Terdahulu, Lim mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan pindaan bagi kes di bawah Seksyen 16(A)(a) dan Seksyen 23 Akta SPRM yang dibacakan semula jurubahasa terhadapnya hari ini.

Mengikut pertuduhan pindaan pertama, Lim didakwa sebagai seorang pegawai badan awam iaitu ketua menteri Pulau Pinang telah menggunakan kedudukannya untuk menerima suapan bagi dirinya sendiri wang berjumlah RM3,300,000 dengan mengambil tindakan bagi membantu syarikat milik Zarul Ahmad Mohd Zulkifli yang dilantik untuk melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang yang bernilai RM6,341,383,702.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara Januari 2011 dan Ogos 2017 di pejabat ketua menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, Georgetown, Pulau Pinang mengikut Seksyen 23(1) Akta SPRM yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa semasa menjawat jawatan ketua menteri Pulau Pinang telah meminta suapan iaitu balasan berjumlah 10% daripada keuntungan yang akan diperoleh kelak daripada Zarul sebagai upah bagi melakukan perkara yang dicadangkan iaitu membantu syarikat milik ahli perniagaan tersebut dilantik untuk projek sama.

Beliau dituduh melakukan perbuatan itu  berhampiran Hotel The Gardens, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, di sini pada Mac 2011, antara 12.30 pagi hingga 2 pagi, mengikut Seksyen 16 Akta SPRM yang membawa hukuman penjara hingga  20 tahun atau denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Ahli Parlimen Bagan itu juga didakwa atas dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah milik kerajaan negeri Pulau Pinang yang bernilai RM208.8 juta dilupuskan kepada syarikat pemaju berkaitan projek terowong dasar laut di negeri tersebut mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara antara enam bulan dan lima tahun serta sebatan dan denda, jika sabit kesalahan.

Lim dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di Pejabat Tanah dan Galian Negeri Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar, pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

SPRM tahan setiausaha politik Xavier dalam siasatan kes rasuah

Fazly Razally antara beberapa individu berkait bekas menteri itu yang disiasat kerana rasuah.

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Perkasa perlu bayar RM150,000 kepada Lim Guan Eng kerana memfitnahnya

Mahkamah membenarkan rayuan Lim untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Rayuan yang membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi.

Guan Eng wins bid to reinstate award of damages for defamation by Perkasa

A three-man bench also awards the former Penang chief minister RM50,000 in costs.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.