Tuesday, February 23, 2021

Kerajaan kaji kesesuaian laksana semula GST

Aspek kelemahan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sedia ada akan diteliti.

Other News

Indian vaccine makers say they can quickly adapt jabs to tackle variants

India is the world’s biggest maker of vaccines, and its companies have promised to produce billions of doses of Covid-19 shots.

Second batch of Pfizer-BioNTech vaccine to arrive Wednesday

The vaccine doses will be distributed to states that have yet to receive supply, says minister Khairy Jamaluddin.

Mahkamah keluarkan waran tangkap terhadap Sajat

Waran itu dikeluarkan kerana Sajat gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya hari ini tanpa sebarang sebab.

182,520 dos tambahan vaksin Pfizer sampai esok, kata Khairy

Bekalan vaksin tambahan itu akan dihantar ke negeri-negeri yang belum menerima bekalan.

Facebook to restore Aussie news pages as deal reached on media law

The compromise means that Facebook and Google – the main targets of the law – are unlikely to be penalised so long as they reach some deals with local media firms to pay for news.

Kerajaan sedang mengkaji kesesuaian bagi melaksanakan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) atau apa-apa model cukai kepenggunaan dengan mengambil kira pelbagai aspek sebelum sebarang keputusan dibuat kata Timbalan Menteri Kewangan II Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata aspek kelemahan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sedia ada serta sistem GST yang dilaksanakan pada 2015 turut diteliti.

Katanya, kajian juga akan meliputi kesan ke atas ekonomi, kos sara hidup, kesan cukai terhadap harga barang dan keupayaan menangani kegiatan ekonomi gelap.

“Sebarang cukai baru jika ada, perlu bersifat mudah ditadbir dan tidak meningkatkan kos perniagaan di samping dapat mengukuhkan kedudukan fiskal negara.

“Berhubung dengan cukai kekayaan, kerajaan tidak mempunyai sebarang cadangan untuk melaksanakannya pada masa ini,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Katanya, kajian juga akan meliputi kesan ke atas ekonomi, kos sara hidup, kesan cukai terhadap harga barang dan keupayaan menangani kegiatan ekonomi gelap.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan, Wong Shu Qi (PH-Kluang) sama ada kerajaan akan melaksanakan semula cukai GST dan cukai kekayaan untuk meningkatkan pendapatan.

Shahar berkata, pasukan khas yang ditubuhkan akan melaksanakan kajian terperinci bagi memastikan cukai baru itu tidak memberi bebanan kepada rakyat.

“Kita juga mesti melihat bagaimana kaedah-kaedah lain seperti yang dibentang menteri kewangan ketika Belanjawan 2021, kita memantapkan pematuhan percukaian, kita memperkasakan lagi agensi Pasukan Petugas Pelbagai Agensi (MATF) kerana apa kalau kita mewujudkan cukai baru dan hanya meningkatkan hasil tetapi membebankan rakyat, ia tidak akan memberi kesan.

“Dan saya yakin Yang Berhormat juga setuju dengan saya kita mesti bersama-sama untuk memastikan pemulihan ekonomi ini akan berasaskan melalui kelulusan Belanjawan 2021 sehingga peringkat jawatankuasa kerana inilah langkah kelima sebelum kita lancarkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) pada bulan Januari 2021.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ahli Parlimen PH dalam jawatankuasa khas darurat tetap mahukan sidang Parlimen

Mereka berkata sidang Dewan Rakyat sangat penting untuk memastikan segala agenda dan langkah-langkah untuk membendung Covid-19 dapat dibahaskan.

PH trio in emergency committee insist on Dewan Rakyat sitting

They say this will help ensure checks and balance and allow MPs to debate the measures taken to contain Covid-19.

Why schools can re-open but Parliament cannot convene

If the emergency is lifted and the prime minister loses a no-confidence vote, failure to agree on a PM candidate would result in a snap election.

Bekas speaker pertahan tindakan ketika krisis politik 2020 selepas dikritik Tommy Thomas

Bekas hakim menjelaskan secara terperinci mengapa beliau menolak persidangan Dewan Rakyat dan membenarkan Agong memilih perdana menteri baru.

Former speaker Ariff defends actions during 2020 crisis after criticism from ex-AG Thomas

The former judge refers to a detailed explanation of why he refused to convene the Dewan Rakyat and allowed the Agong to choose a new prime minister.