Tuesday, January 18, 2022

Lebih 7,000 graduan terima manfaat Penjana 

Sebanyak 87 program diluluskan di bawah Program Peningkatan Kerjaya KPT.

Other News

Menerusi Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) Kementerian Pengajian Tinggi sebanyak 87 program diluluskan yang melibatkan Program Peningkatan Kerjaya (KPT-CAP) dalam usaha meningkatkan kebolehpasaran graduan, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Mansor Othman.

Beliau berkata, program itu membabitkan kerjasama dengan 154 syarikat penyedia latihan atau syarikat yang mengeluarkan surat jaminan komitmen (LOC) sebagai jaminan penempatan pekerjaan kepada graduan selepas latihan.

“Berdasarkan bilangan program yang diluluskan itu, seramai 7,596 graduan akan mendapat manfaat daripadanya membabitkan kluster penempatan dan latihan, keusahawanan serta ekonomi gig.

“Bagi kluster penempatan dan latihan, seramai 6,296 graduan dijangka mendapat penempatan pekerjaan sebagai sahaja berjaya menamatkan latihan.

“Kluster keusahawanan pula, seramai 1,010 graduan yang berjaya menamatkan latihan, akan ditawarkan pembiayaan perniagaan sekiranya memenuhi syarat ditetapkan.

“Sementara itu untuk kluster ekonomi gig, seramai 290 orang peserta akan dibimbing untuk menjana pendapatan sendiri secara ‘free-lancing’ sebaik sahaja menamatkan latihan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Fasiah Fakeh (Bersatu-Sabak Bernam) yang meminta kerajaan menyatakan jumlah graduan yang menyertai Penjana KPT-CAP serta bilangan syarikat yang menyokong inisiatif berkenaan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles