Thursday, March 4, 2021

NTIS tingkatkan pendapatan peneroka Felda generasi baru

Felda Mempaga di Bentong, Pahang diperuntukkan sebagai projek perintis pelaksanaan bagi kemudahan dron dan robotik.

Other News

OKU gesa peratusan pengambilan kerja golongan itu ditingkatkan

Sektor swasta masih tidak yakin untuk mengambil golongan OKU bekerja di syarikat mereka.

Washington outlines new global strategy: China looms large

State secretary Antony Blinken says on virtually every front, the US will likely have to deal with the communist government in Beijing.

Pematuhan SOP keselamatan di lebuh raya masih lemah

Insiden kemalangan boleh dielakkan jika pihak pemaju dan kontraktor mengamalkan SOP yang betul.

Umno bakal tangguh pemilihan, tanding PRU15 sebagai pembangkang

Penangguhan tersebut adalah bagi memberikan masa kepada Umno untuk bersedia menghadapi PRU15.

Umno to delay party polls as it enters GE fray as opposition

This is the second time in three years that the party will defer its polls.

Projek Sandbox Inovasi dan Teknologi (NTIS) yang dilaksanakan kerajaan Perikatan Nasional (PN) bakal meningkatkan purata pendapatan peneroka Felda dan mewujudkan lebih banyak peluang ekonomi bernilai tinggi serta pekerjaan terutama bagi generasi peneroka baru, kata Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Ahmad Amzad Mohamed.

Katanya, projek itu dibangunkan bersama Pusat Inovasi & Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) yang juga bertindak selaku sekretariat utama dan Felda serta Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) sebagai rakan pembiayaan utama.

Beliau berkata, Felda Mempaga di Bentong, Pahang diperuntukkan sebagai projek perintis pelaksanaan bagi kemudahan dron dan robotik yang sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban peneroka khsususnya buat generasi baru.

“Lima teknologi yang dikenal pasti membawa pelbagai aplikasi dan inovasi bagi meningkatkan pendapatan peneroka Felda. Antaranya aplikasi seperti dron, robotik, mesin kecerdasan buatan (AI), teknologi rawatan air, teknologi IOT untuk pertanian. Semua ini telah dicadangkan kepada pengurusan Felda untuk dipilih berdasarkan kesesuaian dan infrastruktur Felda.

“Teknologi-teknologi berikut dicadangkan pada program NTIS di Mempaga. Pertama, sistem robotik di tapak semaian sawit, kedua sistem robotik di ladang sawit, robot penyemburan racun dan ladang vertigasi dan keempat penggunaan dron dan analisis big data untuk mengoptimumkan sawit.

“Pihak Felda sedang meneliti kesesuaian teknologi cadangan untuk ujian lapangan di Felda Mempaga sebelum penggunaan secara besar-besaran sekiranya berkesan di tanah-tanah lain,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan, Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) tentang peranan kementerian dalam membantu Felda bagi memastikan inisiatif pertanian pintar di agensi tersebut dapat dilaksanakan.

Dalam pada itu, menjawab soalan tambahan Mahdzir mengenai syarat-syarat yang dilaksanakan kerajaan dalam memilih syarikat, Ahmad berkata pihaknya mengesahkan lima syarikat terpilih menyertai Projek NTIS itu yang mempunyai kepakaran dan kriteria yang sesuai dalam membantu meningkat sumber ekonomi peneroka Felda.

Menurut beliau, ini selaras dengan tujuan projek ini dilaksanakan bagi meningkatkan aktiviti produktiviti Felda sekaligus meningkatkan pendapatan peneroka di samping mampu menilai daya maju teknikal serta kepatuhan piawaian dan peraturan sedia ada serta menyediakan produk bagi tujuan komersial.

“Sebanyak lima syarikat dipilih jalani ujian dron dan robotik bagi mendapatkan kerjasama NTIS ini. Antaranya kriteria pemilihan seperti mengikut kesesuaian produk dan keserasian penyelesaian solusi berdasarkan penyataan masalah yang dikongsikan oleh Felda.

“Kedua, tahap kecanggihan inoviasi teknologi berkaitan pertanian inovasi dan syarikat itu mereka adalah pemegang sebenar bagi harta intelek yang dicadangkan dan terakhir mempunyai latar rekod prestasi yang memberangsangkan dan kewibawaan teknologi berkenaan. Bagi memenuhi syarat kelayakan mesti warganegara Malaysia dan syarikatnya berdaftar serta berpangkalan di Malaysia.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Permohonan Shahrir pindah kes ke Mahkamah Tinggi didengar 30 Mac

Shahrir Samad berdepan kes gagal mengisytiharkan RM1 juta yang diterima daripada Najib Razak.

Isa Samad settles bail payment, files notice of appeal

His notice of appeal was filed at the High Court this morning.

Isa Samad selesai bayar jamin tambahan RM700,000

Isa Samad juga telah memfailkan notis rayuan terhadap sabitan salah serta hukuman penjara dan denda yang dikenakan terhadapnya.

Isa Samad dihukum penjara 6 tahun, denda RM15.45 juta

Isa Samad didapati bersalah atas sembilan pertuduhan rasuah bernilai RM3 juta.

Isa Samad sentenced to 6 years’ jail, RM15 million fine

This follows his guilty verdict for nine counts of corruption involving RM3 million.