Sunday, March 7, 2021

Zuraida selar Teresa Kok kerana menghina peniaga kecil

Langkah kerajaan membenar peniaga kecil berniaga bagi membantu mereka yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Other News

Trend jangkitan Covid-19 terus menurun, catat bawah 2,000 kes baru

Malaysia catat 1,683 kes baru Covid-19 hari ini.

New cases still under 2,000 as recoveries stay ahead

1,683 new cases, 2,506 recoveries.

Kerjasama Bersatu-Umno di Sabah wujudkan kestabilan politik

Keputusan PRN Sabah tahun lepas menunjukkan hasrat rakyat di Sabah untuk melihat satu bentuk perpaduan erat antara parti dalam GRS.

Pintu Kaabah dibuka untuk Muhyiddin

Perdana menteri selesai menunaikan ibadah umrah.

BN rejects Ahmad Maslan as sec-gen in another blow to Zahid

This is the second time Zahid's choice of Barisan Nasional secretary-general has not gone down well with coalition leaders.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin hari ini menyelar Teresa Kok berhubung komennya terhadap tindakan kerajaan melonggarkan undang-undang terhadap peniaga kecil, mengatakan komen ahli Parlimen Seputeh itu sebagai “tidak berfaedah dan semberono.”

Dalam satu kenyataannya, Zuraida yang juga ahli Parlimen Ampang mengatakan langkah kerajaan mewujudkan zon bebas untuk peniaga kecil di Wilayah Persekutuan bertujuan supaya mereka dapat menjalankan aktiviti ekonomi selepas terkesan akibat pandemik Covid-19.

“Agak mengecewakan mendengar beliau menyindir kesan daripada cadangan zon bebas itu akan menyebabkan gerai-gerai dibangunkan di Jalan Parlimen,” katanya.

“Mata pencarian peniaga kecil bukanlah bahan gelak.”

Kok minggu lalu mempersoalkan langkah Annuar Musa membenarkan penduduk Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan membuka gerai dan perniagaan kecil di mana-mana kawasan bersesuaian bagi tempoh enam bulan bermula 15 November, mengatakan menteri Wilayah Persekutuan itu ingin menjadikan kota metropolitan itu seperti Parlimen Ketereh.

“Saya agak hairan dengan kenyataan dibuat oleh menteri ini kerana beliau seolah-olah nak jadikan Wilayah Persekutuan ini kawasan Parlimen Ketereh di Kelantan yang mana semua orang boleh buka stor, buka meja jual apa apa-apapun di mana-mana tempat,” kata Kok pada Khamis.

“Agak mengecewakan mendengar beliau menyindir kesan daripada cadangan zon bebas itu akan menyebabkan gerai-gerai dibangunkan di Jalan Parlimen,” katanya.

Zuraida berkata, kenyataan Kok itu juga menghina kerajaan Kelantan, peniaga kecil dan penjawat awam di peringkat kerajaan tempatan dan negeri.

“Bercanggah dengan dakwaannya, cadangan untuk membenarkan peniaga kecil membuka gerai masih perlu mengikuti syarat berpatutan ditetapkan pihak berkuasa,” katanya.

“Dalam waktu terdesak seperti ini, rakyat seharusnya diutamakan berbanding politik. Teresa Kok dan golongan sepertinya perlu ingat peniaga kecil tidak mempunyai gaji tetap daripada kerajaan seperti ahli-ahli Parlimen.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Keluarga anak ramai gembira terima bantuan, kini cukup kelengkapan ikuti PdPR

Pasangan suami isteri bersyukur keluarga terima sumbangan enam tablet dan barangan kelengkapan dapur.

Perogol harus dikenakan hukuman lebih berat, kata Zuraida

Saranan itu dilakukan agar kejadian seperti rogol dalam lokap yang berlaku di sebuah balai polis di Miri, Sarawak tidak berulang lagi.

Buskers terpaksa menyanyi secara dalam talian, pendapatan terjejas 70%

Pendapatan seniman jalanan itu membolehkan Meor menyara keluarganya, tetapi semuanya berubah selepas PKP 2.0 dikuatkuasakan.

Peniaga makanan di Sarawak hadapi masalah aliran tunai apabila berpindah dalam talian

Perkara kecil seperti khidmat penghantaran mampu mengganggu pendapatan mereka.

‘Wilayah bebas berniaga’ selamatkan golongan hilang pendapatan, pekerjaan

Gerai atau perniagaan secara kecil-kecilan tumbuh bagai cendawan selepas hujan di Kuala Lumpur.