Thursday, November 26, 2020

Semua ahli Parlimen Amanah akan tolak Belanjawan 2021

Amanah hanya akan menyokong Belanjawan 2021 jika permintaan mereka ditunaikan.

Other News

Judges nix bid to probe wider theory in MH17 trial

Defence lawyers had asked judges to allow the examination of other possibilities, including the idea that a Ukrainian fighter jet was to blame.

Covid-19 cases worldwide top 60 million

In total 60,014,291 infections, leading to 1,415,258 deaths, have been recorded around the world since the pandemic emerged in China late last year.

Lagenda bola sepak Maradona meninggal dunia pada usia 60 tahun

Maradona meninggal dunia setelah mengalami serangan jantung di rumahnya di Tigre, Argentina.

India prepares for ‘very severe cyclonic storm’ Nivar

State governments have cancelled flights and trains in expectation of widespread flooding and catastrophic winds.

Football legends, Pope mourn ‘football’s poet’ Maradona

Pope Francis is a lifelong football fan and admirer of Maradona's wizardry on the pitch.

Kesemua 11 ahli Parlimen daripada Amanah tidak akan menyokong Belanjawan 2021, kata presidennya Mohamad Sabu yang dilihat bertentangan dengan nasihat Yang di Pertuan Agong agar semua ahli politik mengenepikan perbezaan bagi memastikan perang melawan Covid-19 berjaya.

Astro Awani melaporkan, Mohamad sebagai berkata Amanah hanya akan menyokong Belanjawan 2021 jika permintaan mereka ditunaikan.

“Umno pun bercakap juga beberapa perkara perlu dipinda untuk dapat sokongan, kita bersama Pakatan Harapan (tidak sokong),” kata bekas menteri pertahanan itu seperti dilaporkan Astro Awani.

Kenyataan Mohamad itu bercanggah dengan beberapa peringatan daripada Yang di Pertuan Agong menjelang pembentangan Belanjawan 2021 Jumaat lepas.

Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memberikan amaran kepada ahli-ahli Parlimen agar tidak menggagalkan belanjawan supaya usaha kerajaan untuk memulihkan ekonomi dan memerangi Covid-19 berjaya.

“Umno pun bercakap juga beberapa perkara perlu dipinda untuk dapat sokongan, kita bersama Pakatan Harapan (tidak sokong),” kata bekas menteri pertahanan itu seperti dilaporkan Astro Awani.

Amaran Agong dikeluarkan selepas Baginda enggan menggunakan kuasa mengisytiharkan darurat bagi mengelakkan pilihan raya pada musim pandemik sekiranya belanjawan gagal diluluskan.

Terdapat kebimbangan pilihan raya umum terpaksa dilaksanakan jika belanjawan gagal diluluskan dan pegawai kanan kesihatan mengatakan ia boleh mewujudkan kluster baru Covid-19.

Kebimbangan ini timbul selepas beberapa pemimpin Umno sekutu presiden parti Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan merancang untuk tidak menyokong belanjawan bagi menumbangkan kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ahli Parlimen pembangkang diberi amaran tidak sertai pemberontak Umno jatuhkan kerajaan

Peguam kanan mengatakan ia adalah perbuatan tidak bertanggungjawab bagi menjatuhkan kerajaan kerana tiada seorangpun pemimpin pembangkang memiliki sokongan yang cukup daripada ahli Parlimen.

Dr Mahathir dan Pejuang akan tolak Belanjawan 2021 esok

Kesemua ahli Parlimennya menolak Belanjawan 2021 diusulkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan menggesa satu belanjawan baru dibentangkan.

‘Kluster sakit perut’ muncul melobi selepas ‘kluster mahkamah’ tidak sepakat dalam undi belanjawan

Beberapa pertemuan diadakan dalam tempoh 48 jam bagi menyakinkan ahli Parlimen Umno untuk menjatuhkan kerajaan.

Menteri BN sokong penuh Muhyiddin

Setiausaha Agung BN Annuar Musa yang juga Menteri Wilayah Persekutuan ketika dihubungi mengesahkan kenyataan yang dikeluarkan bersama itu.

Dokumen bocor dedah rancangan gagalkan belanjawan, guling kerajaan

‘Dokumen ringkas’ beritahu ahli Parlimen tidak perlu risau jika kerajaan tumbang meskipun istana sudah memberikan beberapa peringatan.