Wednesday, September 22, 2021

Semua ahli Parlimen Amanah akan tolak Belanjawan 2021

Amanah hanya akan menyokong Belanjawan 2021 jika permintaan mereka ditunaikan.

Other News

Kesemua 11 ahli Parlimen daripada Amanah tidak akan menyokong Belanjawan 2021, kata presidennya Mohamad Sabu yang dilihat bertentangan dengan nasihat Yang di Pertuan Agong agar semua ahli politik mengenepikan perbezaan bagi memastikan perang melawan Covid-19 berjaya.

Astro Awani melaporkan, Mohamad sebagai berkata Amanah hanya akan menyokong Belanjawan 2021 jika permintaan mereka ditunaikan.

“Umno pun bercakap juga beberapa perkara perlu dipinda untuk dapat sokongan, kita bersama Pakatan Harapan (tidak sokong),” kata bekas menteri pertahanan itu seperti dilaporkan Astro Awani.

Kenyataan Mohamad itu bercanggah dengan beberapa peringatan daripada Yang di Pertuan Agong menjelang pembentangan Belanjawan 2021 Jumaat lepas.

Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memberikan amaran kepada ahli-ahli Parlimen agar tidak menggagalkan belanjawan supaya usaha kerajaan untuk memulihkan ekonomi dan memerangi Covid-19 berjaya.

“Umno pun bercakap juga beberapa perkara perlu dipinda untuk dapat sokongan, kita bersama Pakatan Harapan (tidak sokong),” kata bekas menteri pertahanan itu seperti dilaporkan Astro Awani.

Amaran Agong dikeluarkan selepas Baginda enggan menggunakan kuasa mengisytiharkan darurat bagi mengelakkan pilihan raya pada musim pandemik sekiranya belanjawan gagal diluluskan.

Terdapat kebimbangan pilihan raya umum terpaksa dilaksanakan jika belanjawan gagal diluluskan dan pegawai kanan kesihatan mengatakan ia boleh mewujudkan kluster baru Covid-19.

Kebimbangan ini timbul selepas beberapa pemimpin Umno sekutu presiden parti Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan merancang untuk tidak menyokong belanjawan bagi menumbangkan kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles