Wednesday, February 24, 2021

Hina KP Kesihatan, Dewan Rakyat kecoh

Kenyataan “takut mati” itu dikeluarkan ahli Parlimen Bintulu Tiong King Sing pada sesi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2021.

Other News

Lebih 1,000 pendatang Myanmar dihantar pulang hari ini

Program penghantaran pulang itu merupakan sebahagian daripada aktiviti berterusan proses pengusiran oleh Jabatan Imigresen bagi tahanan yang ditempatkan di depot.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Over 1,000 Myanmar nationals deported despite court order

Immigration chief Khairul Dzaimee Daud says 1,086 migrants have been sent back on three Myanmar navy ships.

Hong Kong to disqualify disloyal politicians, officials

A list of offences includes acts that endanger national security, advocating for independence or refusing to accept China's sovereignty over Hong Kong.

Suasana persidangan Dewan Rakyat hari ini kecoh susulan kenyataan “DG (Ketua Pengarah Kesihatan) takut mati” dikeluarkan Tiong King Sing (GPS-Bintulu) pada sesi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2021.

Tiong ketika membahaskan rang undang-undang itu mempersoalkan Ketua Pengarah Kesihatan (Dr Noor Hisham Abdullah) tidak turun padang untuk melihat sendiri situasi Covid-19 di lapangan, sebaliknya hanya membuat sidang media setiap hari melalui siaran langsung televisyen.

“Kenapa dia tidak turun padang, macam di Kota Kinabalu begitu teruk, begitu hebat pandemik Covid-19 kenapa dia tidak turun melawat tiap-tiap hospital, temporary hospital, kita pergi tengok berbincang kasi moral support kepada frontliners. Doktor, jururawat dia orang semua bekerja (di) sana.

“Jangan hantar saja doktor pergi jururawat pergi… oh itu orang tak takut mati tapi DG takut mati, timbalan DG pun tidak pergi. Apa sudah jadi. Tak usahlah hari-hari nak buat publisiti, saya dengar dia sekarang mahu projek dia sendiri jadi WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) punya Setiausaha Agung, itu memang tidak layak untuk saya, ” katanya.

Kenyataan kontroversi bernada emosi itu menyebabkan RSN Rayer (PH-Jelutong) bangkit dan meminta  Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Azalina Othman Said yang mempengerusikan sidang untuk tidak membenarkan Tiong “menghentam” Ketua Pengarah Kesihatan dan mahu kenyataan itu ditarik balik.

“Hormat DG, jangan hentam dia, DG is a frontliner, tarik balik kenyataan DG takut mati,” tegas Rayer.

Azalina kemudiannya mengarahkan semua yang berada di dalam dewan agar duduk bagi membolehkan beliau membuat keputusan, namun, beberapa ahli Parlimen tidak mengendahkan arahan itu termasuk Rayer.

“Duduk, semua duduk! Saya nak buat keputusan macam mana? Tak payahlah saya jadi timbalan speaker kalau semua nak bercakap. Sit down.

“Jelutong (Rayer), I’m warning you if you don’t sit down, you leaveYou refuse to sit down? (Jelutong, saya beri amaran kalau anda tidak duduk anda keluar. Anda enggan duduk?) Bentara, keluarkan Jelutong,” katanya yang lapan kali mengulangi perkataan ‘keluar’ kepada ahli Parlimen berusia 49 tahun itu.

Azalina berkata sebarang permohonan untuk meminta maaf atau menarik balik kenyataan boleh dibuat ketika seseorang ahli Parlimen itu berbahas, dan beliau menyerahkan kepada Tiong sama ada mahu menerangkan atau menarik semula kenyataan tersebut.

Tiong bagaimanapun menegaskan beliau tidak mahu menarik balik kenyataan itu dan menambah apa yang dikatakannya adalah suara petugas barisan hadapan sendiri.

“Takda (tak ada), takda tarik balik. Ini suara daripada frontliners, suara rakyat. Kenapa DG tak datang? apa salahnya? Saya bukan sumpah dia mati. Saya tanya kenapa dia takut mati? Hantar orang lain pergi, tapi dia sendiri tak turun padang,” katanya.

Situasi itu turut mengakibatkan beberapa ahli Parlimen blok pembangkang seperti Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) dan Ramkarpal Singh (PH-Bukit Gelugor) bangun mencelah bagi meminta penjelasan serta mengemukakan Peraturan Mesyuarat.

“Duduk, semua duduk! Saya nak buat keputusan macam mana? Tak payahlah saya jadi timbalan speaker kalau semua nak bercakap. Sit down.

Hassan mengemukakan Peraturan Mesyuarat 36 (9) yang menyatakan dalam apa-apa perbahasan, tidak boleh disebutkan kelakuan atau sifat siapa-siapa ahli-ahli Parlimen atau siapa-siapa pegawai kerajaan selain daripada kelakuan ketika menjalankan urusannya sebagai ahli Parlimen atau pegawai kerajaan.

Ramkarpal turut mencelah dan bertanya adakah kenyataan Tiong itu “dilepaskan (dibenarkan) atau tidak” bagi membolehkan tindakan susulan diambil.

“Saya dah buat ruling dan bagi keputusan. Sama ada dia nak tarik balik atau bagi penerangan, dia (Bintulu) kata nak beri penerangan. He did not refuse (to explain), (and) he explained (Bukan dia enggan buat penjelasan, dia dah buat penjelasan). Saya dengar penerangan dia dan saya terima,” kata Azalina yang pada akhir persidangan meminta ahli-ahli Parlimen yang tidak puas hati supaya membuat tindakan susulan.

Beberapa ahli Parlimen daripada blok pembangkang pada sidang media selepas itu menggesa Tiong menarik balik kenyataan tersebut dan memohon maaf kepada Noor Hisham serta seluruh petugas barisan hadapan yang selama ini bertungkus-lumus mengekang penularan pandemik Covid-19.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ahli Parlimen PH dalam jawatankuasa khas darurat tetap mahukan sidang Parlimen

Mereka berkata sidang Dewan Rakyat sangat penting untuk memastikan segala agenda dan langkah-langkah untuk membendung Covid-19 dapat dibahaskan.

PH trio in emergency committee insist on Dewan Rakyat sitting

They say this will help ensure checks and balance and allow MPs to debate the measures taken to contain Covid-19.

Why schools can re-open but Parliament cannot convene

If the emergency is lifted and the prime minister loses a no-confidence vote, failure to agree on a PM candidate would result in a snap election.

Bekas speaker pertahan tindakan ketika krisis politik 2020 selepas dikritik Tommy Thomas

Bekas hakim menjelaskan secara terperinci mengapa beliau menolak persidangan Dewan Rakyat dan membenarkan Agong memilih perdana menteri baru.

Former speaker Ariff defends actions during 2020 crisis after criticism from ex-AG Thomas

The former judge refers to a detailed explanation of why he refused to convene the Dewan Rakyat and allowed the Agong to choose a new prime minister.