Wednesday, November 18, 2020

Mesyuarat PH ‘senyap’ tentang rancangan Anwar-Zahid-Najib

Tiada siapa yang membangkitkan mengenai isu itu tetapi fokus kepada dilema untuk menyokong belanjawan bulan depan.

Other News

‘Get me a deal’: Fugitive Jho Low in quotes

Excerpts from fugitive businessman Low Taek Jho's phone conversation pleading his case with the new government in Putrajaya days after the 2018 general election.

‘Beri saya perjanjian’ – Petikan perbualan ahli perniagaan dalam buruan Jho Low

Petikan perbualan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho dalam perbualan telefon merayu dengan kerajaan baru tidak berapa lama selepas Pilihan Raya Umum 2018.

KWSP jual aset untuk tampung pengeluaran pencarum

KWSP menganggarkan pengeluaran di bawah skim i-Sinar dan i-Lestari akan menelan belanja RM45 bilion.

1,210 kes baru Covid-19, 1,018 pulih, 5 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 49,730 kes.

1,210 new cases, death toll up by 5

Virus toll hits 318.

Tiada sesiapa yang membangkitkan tentang kerjasama antara pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim dengan pemimpin tertinggi Umno semasa mesyuarat gabungan pembangkang itu semalam, kata sumber kepada MalaysiaNow.

Situasi itu berbeza apabila Presiden PAS Abdul Hadi Awang mencadangkan “kerajaan perpaduan” sedekad lalu untuk bekerjasama dengan musuh Pakatan Rakyat pada ketika itu.

Pakatan Rakyat yang ditubuhkan pada 2008 selepas majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) dinafikan terdiri daripada PAS, PKR dan DAP.

Bagaimanapun gabungan itu berpecah pada 2015 selepas pertembungan antara PAS dan DAP dalam beberapa isu.

“Isu yang besar itu langsung tidak dibangkitkan,” kata seorang pembantu pemimpin yang menghadiri mesyuarat PH semalam.

“Mesyuarat tentang belanjawan akan datang dan bagaimana PH harus respons kepada titah Agong sehari sebelum itu (Rabu),” katanya merujuk kepada kenyataan Istana Negara yang menggesa ahli-ahli Parlimen menyokong belanjawan yang dibentangkan minggu hadapan bagi memastikan perang melawan Covid-19 akan terjejas.

Mesyuarat PH semalam yang pertama diadakan selepas pendedahan kerjasama Anwar, Zahid dan bekas perdana menteri, Najib Razak yang cuba menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin melalui pembelotan sejumlah ahli-ahli Parlimen Umno.

Tidak seperti mesyuarat PH, pendedahan itu menyebabkan mesyuarat ahli-ahli Parlimen BN dan Majlis Tertinggi Umno panas.

Minggu ini, Najib yang menjadi sasaran PH semasa kempen pilihan raya umum 2018 kerana skandal 1MDB, mengakui menggesa ahli-ahli Parlimen BN untuk menyokong cita-cita Anwar untuk menjadi perdana menteri.

“Isu yang besar itu langsung tidak dibangkitkan,” kata seorang pembantu pemimpin yang menghadiri mesyuarat PH semalam.

Awal bulan ini MalaysiaNow mendedahkan Zahid menulis surat ke Istana Negara untuk menyokong Anwar menjadi perdana menteri dua hari sebelum Anwar mengadap Agong bagi membuktikan mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen, menyebabkan kemarahan pemimpin kanan Umno.

MalaysiaNow turut mendedahkan perincian pertemuan sulit di rumah Muhyiddin di Bukit Damansara selepas perdana menteri diberikan salinan surat yang turut ditandatangani oleh Najib itu.

Tetapi selepas diasak kepimpinan Umno, Zahid membuat “pusingan U”, menarik kembali sokongannya terhadap Anwar, dan terpaksa mengeluarkan sekurang-kurangnya dua kenyataan, termasuk awal bagi tadi bagi mengikrarkan sokongan terhadap kerajaan PN yang mana Umno sebahagian daripadanya.

“Pusingan U” Zahid juga dilakukan ketika Agong memberikan amaran kepada ahli-ahli politik agar tidak mengganggu kestabilan kerajaan ketika perang melawan pandemik Covid-19 sedang berjalan.

Seorang pegawai kepada bekas menteri memberitahu MalaysiaNow boleh difahami mengapa kepimpinan PH “senyap” tentang kerjasama Anwar-Zahid-Najib kerana kebanyakan mereka merasakan terdapat masalah lebih besar.

“Bagaimana untuk berdepan dengan titah Diraja yang menggesa menyokong belanjawan akan datang,” katanya.

Arahan itu dikeluarkan Istana Negara kerana dibimbangi sebarang usaha menggagalkan belanjawan yang akan dibentangkan Jumaat depan akan menyebabkan kerajaan Muhyiddin tumbang dan pilihan raya umum musim pandemik tidak dapat dielakkan.

“Terdapat cadangan untuk mentafsir kenyataan Datuk Pengelola Bijaya Diraja pada Rabu mengikut kepentingan PH termasuk mendesak Muhyiddin berbincang dengan pembangkang semasa menyediakan belanjawan.

“Tuntutan ini tak masuk akal tetapi boleh digunakan sebagai alasan untuk tidak menyokong belanjawan walaupun sudah terdapat titah Agong.”

MalaysiaNow cuba untuk mendapatkan komen daripada pemimpin PH tetapi tidak berjaya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

‘Beri saya perjanjian’ – Petikan perbualan ahli perniagaan dalam buruan Jho Low

Petikan perbualan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho dalam perbualan telefon merayu dengan kerajaan baru tidak berapa lama selepas Pilihan Raya Umum 2018.

Muhyiddin jauh tinggalkan Dr Mahathir, Anwar dalam satu kaji selidik terbaru

Perdana menteri memperoleh sokongan lebih besar daripada orang bukan Melayu walaupun sokongan mereka terhadap kerajaan rendah.

Mengapa Malaysia masih ‘tersekat’ dengan ahli politik tua?

Jawatan empat menteri kanan dalam Kabinet juga berusia lebih kurang 50 hingga 70 tahun.

PKR bersekongkol dengan ahli politik kleptokrat Umno

Tuduhan Dr Mahathir menghalang mandat rakyat dikembalikan adalah kenyataan yang gelojoh.

Dr Mahathir hairan mengapa ‘banduan’ boleh berucap di Parlimen

Mahathir berkata perbicaraan mahkamah sepatutnya boleh dibenarkan berjalan mengikut peraturan sama yang dikenakan bagi persidangan Parlimen.