Tuesday, November 24, 2020

Buang pemimpin Umno sokong pembangkang, kata Ku Li selepas surat Zahid-Najib bocor

Razaleigh berkata, tidak wajar bagi pemimpin Umno mendahulukan kepentingan pihak lawan.

Other News

Bekas menteri bidas pengeluar sarung tangan Top Glove selepas lebih 1,000 pekerja dijangkiti Covid-19

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengatakan syarikat itu perlu dikenakan ‘cukai durian runtuh’ kerana keuntungan luar biasa mereka.

Ex-minister slams Top Glove after over 1,000 workers down with Covid-19

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman says a 'windfall tax' should be imposed on Top Glove due to its unusual profits.

1,884 kes baru Covid-19, Selangor tertinggi

Sebanyak 883 pesakit pulih.

Record 1,884 new cases, 1,203 in Selangor

Two more deaths take toll to 337.

EC planning for possible election during post Covid-19 period

Law minister Takiyuddin Hassan says the EC has drafted a set of guidelines for the event of an election during this time.

Selepas terdedahnya berita mengenai surat Zahid Hamidi dan Najib Razak menyokong Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri, Pengerusi Jemaah Penasihat Umno Tengku Razaleigh Hamzah mengatakan mereka boleh dibuang daripada parti itu.

Razaleigh berkata, tidak wajar bagi pemimpin Umno mendahulukan kepentingan pihak lawan sedangkan parti itu dengan jelas tidak bersetuju dengan dasar mereka.

“Mana-mana ahli Umno yang mendahulukan kepentingan parti politik lain, boleh dikenakan tindakan displin, termasuk dibuang parti,” katanya yang juga dikenali sebagai Ku Li, seperti dilaporkan Astro Awani.

“Nak mendahulukan pimpinan parti lain. Mengapa begitu? Jadi kalau inilah sikap mereka sebenar, mereka patut diambil tindakan, sampai boleh dibuang daripada parti kalau tidak memperjuangkan kepentingan parti”.

MalaysiaNow pada Jumaat membuat pendedahan mengenai surat sokongan Zahid-Najib kepada Yang di Pertuan Agong bagi menyokong presiden PKR untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin.

Kedua-dua pemimpin Umno itu sehingga ke hari ini masih berdiam diri mengenai perkara itu, sebaliknya beberapa penafian dilakukan oleh pegawai dan penyokong mereka.

“Bagi saya, sebagaimana yang disuarakan oleh ramai ahli-ahli Umno di peringkat bawah, sikap yang ditunjuk oleh pimpinan itu seolah-olah dia tidak hormati perjuangan Umno,” tambah Ku Li yang juga ahli Parlimen Gua Musang.

Beliau berkata, pada masa kini, terpulang kepada ahli Umno yang mempunyai kesedaran untuk menegur pimpinan Umno, terutamanya dalam kembali kepada landasan perjuangan sebenar.

“Apakah pimpinan daripada parti pembangkang, mesti didahulukan, dan disokong oleh kita?(Sedangkan kita tak bersetuju dengan dasar-dasar dia.

“Ini terpulang kepada mereka mempunyai sikap yang kuat memperjuangkan perjuangan parti itu sendiri. Kalau mereka fikir kita tidak mempunyai haluan, sebagaimana kehendak dan tuntutan parti dan orang Melayu seluruhnya, maka terpulang kepada ahli-ahli yang sedar, untuk bertindak,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Siapa suara sumbang dalam Umno?

Sanggupkah ahli-ahli Umno menerima parti menjadi pembangkang semula?

Muafakat Nasional di ambang keretakan selepas Umno sasarkan kerusi PAS

Kini, PAS bukan lagi ‘senang kira’ seperti dahulu.

Pinda Belanjawan 2021 jika PN tidak mahu tumbang, kata ahli Parlimen PKR

Kerajaan PN digesa pinda beberapa belanjawan jika mahu sokongan sebulat suara ahli Parlimen.

Let’s reject the budget and topple govt, PH MP says in leaked document

'Mini-dossier' tells MPs there is nothing to worry about if the government collapses despite several royal reminders.

Dokumen bocor dedah rancangan gagalkan belanjawan, guling kerajaan

‘Dokumen ringkas’ beritahu ahli Parlimen tidak perlu risau jika kerajaan tumbang meskipun istana sudah memberikan beberapa peringatan.