Thursday, January 21, 2021

Satu daripada 10 orang mungkin dijangkiti Covid-19, kata WHO

Dunia kini menuju waktu sukar.

Other News

Polis siasat dakwaan ‘mini kasino’ di PKRC, Maeps

Kertas inkuiri itu dibuka selepas pihak polis menerima laporan mengenai kejadian itu.

PH hantar tiga ahli Parlimen sertai jawatankuasa bebas darurat

PH menamakan Anthony Loke (DAP), Saifuddin Nasution Ismail (PKR) dan Dr Dzulkefly Ahmad (Amanah).

PH names trio as nominees for emergency committee

They say their first recommendation will be to revoke the emergency.

Kekang jenayah siber demi kemajuan ekonomi digital Asean, kata Muhyiddin

Asean bersedia untuk muncul sebagai blok ekonomi digital kompetitif pasca Covid-19.

Mexico welcomes Biden halt to border wall construction

The order to stop work on the hulking steel fence was one of Biden's first acts after he was sworn in.

Dianggarkan satu daripada 10 orang mungkin dijangkiti virus Covid-19, menyebabkan sebahagian besar penduduk dunia terdedah terhadap kesan jangkitan itu, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pakar kecemasan WHO Mike Ryan ketika berucap kepada Lembaga Eksekutif badan kesihatan dunia itu, mengatakan Amerika Syarikat (AS) membuat tuduhan kecil terhadap China, apa yang disebutnya sebagai “kegagalan” memberikan maklumat betul dan tepat pada waktunya mengenai pandemik berkenaan.

Tetapi Zhang Yang daripada Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China, berkata: “China selalu telus dan bertanggungjawab memenuhi tanggungjawab antarabangsa kami.” China mengekalkan hubungan rapat dengan semua peringkat agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), tambahnya.

Ryan berkata pandemik memuncak di kawasan Asia Tenggara, dengan kes dan kematian meningkat di beberapa bahagian Eropah dan wilayah timur Mediterranian.

“Anggaran kami sekarang ialah sekitar 10 peratus penduduk global mungkin dijangkiti virus ini. Ia berbeza-beza bergantung kepada negara, berbeza dari bandar ke luar bandar, bergantung kepada kelompok. Tetapi menunjukkan sebahagian besar dunia tetap berisiko,” kata Ryan.

“Kita sedang menuju ke waktu yang sukar. Penyakit ini terus merebak,” katanya.

WHO dan pakar lain berkata virus yang dipercayai berpunca di pasar makanan di pusat bandar Wuhan di China penghujung tahun lalu itu, berasal daripada haiwan.

WHO telah menyerahkan senarai pakar untuk mengambil bahagian dalam misi antarabangsa ke China bagi menyiasat asal usulnya, untuk dipertimbangkan oleh pihak berkuasa China, kata Ryan, tanpa memperincikannya.

Penolong Setiausaha Kesihatan AS Brett Giroir menyatakan sangat penting untuk 194 negara anggota WHO menerima “maklumat terkini secara berkala dan tepat pada masanya, termasuk syarat rujukan untuk panel ini atau untuk misi lapangan, supaya kita semua boleh terlibat dengan proses ini dan yakin dengan hasilnya ”.

Jerman, bagi pihak Kesatuan Eropah (EU), mengatakan misi pakar perlu dikerahkan segera, dengan Australia juga menyokong siasatan segera itu.

Sementara itu, Alexandra Dronova, Timbalan Menteri Kesihatan Rusia, meminta penilaian terhadap kesan undang-undang dan kewangan pentadbiran Trump yang mengumumkan pengunduran AS dari WHO pada Julai depan.

AS tidak akan membayar hutangnya kepada WHO berjumlah RM33.1 juta, sebaliknya akan mengalihkan wang itu untuk membantu membayar bil PBB di New York, kata seorang pegawai AS pada 2 September.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Reality catching up with Dubai’s dreams as Covid-19 rampages among skyscrapers

Dubai’s ruling sheikh has declared that widespread vaccination, not movement controls, will 'accelerate the full recovery of our country'.

US Covid-19 deaths exceed WWII military toll

According to the tracker, US Covid-19 deaths have surpassed the country's deaths in World War 2 by one.

WHO to approve Covid-19 vaccines for quick global rollout to poorer countries

The world body wants to deliver at least 1.3 billion Covid-19 doses to poorer countries via Covax.

School closures still ‘last resort’ despite virus variants, says WHO

School closure should be implemented as a last resort, be temporary and only at a local level in areas with intense transmission, WHO says.

Jumlah kes aktif melepasi 40,000, 4,008 disahkan positif Covid-19

2,374 sembuh, 11 lagi kematian dilaporkan.