Monday, October 26, 2020

Satu daripada 10 orang mungkin dijangkiti Covid-19, kata WHO

Dunia kini menuju waktu sukar.

Other News

Jangan kata Agong tak adil

Bukan sahaja cadangan ketua pembangkang ditolak, hatta cadangan perdana menteri pun ditolak.

PM thanks Agong for confidence in govt’s handling of Covid-19

Muhyiddin Yassin says his Cabinet's priority is to fight the pandemic.

PM ucap terima kasih di atas kepercayaan Agong

Agong percaya Muhyiddin mampu menguruskan negara walaupun dalam keadaan pandemik Covid-19.

Berikan saya kebebasan, dan juga kematian?

Titah Agong hari ini merupakan perkara terbaik daripada pelaksanaan darurat untuk menghentikan gangguan daripada ahli politik kita

Give me liberty, and death too?

Today's royal command is the next best thing to a state of emergency to stop our disruptive politicians.

Dianggarkan satu daripada 10 orang mungkin dijangkiti virus Covid-19, menyebabkan sebahagian besar penduduk dunia terdedah terhadap kesan jangkitan itu, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pakar kecemasan WHO Mike Ryan ketika berucap kepada Lembaga Eksekutif badan kesihatan dunia itu, mengatakan Amerika Syarikat (AS) membuat tuduhan kecil terhadap China, apa yang disebutnya sebagai “kegagalan” memberikan maklumat betul dan tepat pada waktunya mengenai pandemik berkenaan.

Tetapi Zhang Yang daripada Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China, berkata: “China selalu telus dan bertanggungjawab memenuhi tanggungjawab antarabangsa kami.” China mengekalkan hubungan rapat dengan semua peringkat agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), tambahnya.

Ryan berkata pandemik memuncak di kawasan Asia Tenggara, dengan kes dan kematian meningkat di beberapa bahagian Eropah dan wilayah timur Mediterranian.

“Anggaran kami sekarang ialah sekitar 10 peratus penduduk global mungkin dijangkiti virus ini. Ia berbeza-beza bergantung kepada negara, berbeza dari bandar ke luar bandar, bergantung kepada kelompok. Tetapi menunjukkan sebahagian besar dunia tetap berisiko,” kata Ryan.

“Kita sedang menuju ke waktu yang sukar. Penyakit ini terus merebak,” katanya.

WHO dan pakar lain berkata virus yang dipercayai berpunca di pasar makanan di pusat bandar Wuhan di China penghujung tahun lalu itu, berasal daripada haiwan.

WHO telah menyerahkan senarai pakar untuk mengambil bahagian dalam misi antarabangsa ke China bagi menyiasat asal usulnya, untuk dipertimbangkan oleh pihak berkuasa China, kata Ryan, tanpa memperincikannya.

Penolong Setiausaha Kesihatan AS Brett Giroir menyatakan sangat penting untuk 194 negara anggota WHO menerima “maklumat terkini secara berkala dan tepat pada masanya, termasuk syarat rujukan untuk panel ini atau untuk misi lapangan, supaya kita semua boleh terlibat dengan proses ini dan yakin dengan hasilnya ”.

Jerman, bagi pihak Kesatuan Eropah (EU), mengatakan misi pakar perlu dikerahkan segera, dengan Australia juga menyokong siasatan segera itu.

Sementara itu, Alexandra Dronova, Timbalan Menteri Kesihatan Rusia, meminta penilaian terhadap kesan undang-undang dan kewangan pentadbiran Trump yang mengumumkan pengunduran AS dari WHO pada Julai depan.

AS tidak akan membayar hutangnya kepada WHO berjumlah RM33.1 juta, sebaliknya akan mengalihkan wang itu untuk membantu membayar bil PBB di New York, kata seorang pegawai AS pada 2 September.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

823 new cases, 8 more deaths

Death toll from Covid-19 rises to 229.

Individu dengan surat majikan perlu dilepaskan di sekatan, kata menteri

Polis tidak seharusnya mengarahkan mereka yang mempunyai salah satu dokumen itu untuk berpatah balik.

PKPB Sabah dilanjut hingga 9 November

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

Cases soar to new high of 1,228

The health ministry also announced another seven deaths today.

Landing stories – and then some: A journalist’s bout with Covid-19

A journalist chasing stories on the Sabah polls tells of how his disregard for SOPs gave him more than he bargained for.