Saturday, February 27, 2021

Tiada DNA asing pada mayat Nora Anne

Tiada DNA asing ditemukan pada mayat remaja Perancis-Ireland Nora Anne Quoirin, termasuk di bahagian alat sulitnya

Other News

AmBank to pay RM2.83 billion settlement over 1MDB scandal

This is in addition to the RM53.7 million penalty imposed by Bank Negara Malaysia and paid by AmBank Group.

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Palm oil churns trouble in Canadian ‘hard butter’ puzzle

The pandemic has increased demand for butter, so farmers are feeding extra palm oil derivatives to their cows to produce more milk fat.

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Daily cases back over 2,000, death toll up by 11

2,253 new cases, 3,085 recoveries.

Tiada DNA asing ditemukan pada mayat remaja Perancis-Ireland Nora Anne Quoirin, termasuk di bahagian alat sulitnya, Mahkamah Koroner Seremban hari ini diberitahu.

Pengarah DNA Jabatan Kimia, Petaling Jaya, Nor Aidora Saedon, berkata keputusan itu berdasarkan eksibit yang diberikan oleh pihak berkuasa.

Saksi ke-6 dalam prosiding inkues bagi mencari punca kematian Nora Anne itu berkata, eksibit pertama ujian swab atau calitan yang diambil daripada ahli keluarga Nora Anne, manakala yang kedua daripada mayatnya dan yang terakhir sampel yang diambil di tempat kejadian.

“Tugas saya menganalisis eksibit dari tempat kejadian jenayah dan setahu saya laporan pertama bernombor 19FRB18998 daripada eksibit pertama yang dihantar, semasa Nora Anne masih belum dijumpai.

“Oleh itu, anda akan lihat daripada beberapa calitan dan eksibit yang saya berjaya mendapatkan profil dilabelkan sebagai ‘Individu Satu’.

“Laporan ketiga, 19FRB99139, semasa Nora Anne sudah dijumpai dan kami dapat pastikan individu dalam laporan itu ialah Nora Anne, dan sudah tentu berdasarkan eksibit serta daripada analisis saya, kami tidak menemukan sebarang DNA asing pada mayat Nora Anne,” katanya semasa memberi keterangan di hadapan Koroner, Maimoonah Aid.

Semasa ditanya Maimoonah, apa yang dimaksudkannya dengan tiada kehadiran DNA asing, Nor Aidora menjelaskan: “DNA asing pada mayatnya malah daripada calitan, kuku atau rambut, yang diambil bermaksud bukan milik Nora Anne.

“Sebagai manusia, kita biasanya meninggalkan DNA kita di sekeliling kita. Oleh itu berdasarkan eksibit yang diambil, boleh diagak siapa yang meninggalkan bukti,” katanya dan menjelaskan DNA bukan sesuatu yang boleh diubah.

Prosiding inkues akan berlangsung sehingga 4 September dengan 64 saksi akan dipanggil untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan.

Nora Anne, 15, hilang pada 4 Ogos 2019, sehari selepas dia dan keluarga tiba di Malaysia untuk bercuti selama 2 minggu di pusat peranginan resort The Dusun, Pantai, Negeri Sembilan, kira-kira 60km di selatan ibu negara.

Mayat Nora Anne ditemukan 9 hari kemudian pada 13 Ogos, berhampiran anak sungai di kawasan berlurah, kira-kira 2.5km dari resort penginapannya, susulan pencarian besar-besaran yang dilakukan pihak berkuasa.

Laporan awal bedah siasat menyatakan kematian remaja istimewa itu tidak mempunyai unsur jenayah dan remaja itu disahkan mati akibat kebocoran usus yang berpunca daripada tidak makan untuk tempoh lama dan tekanan yang berpanjangan.

Inkues bersambung esok.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Mahkamah tolak permohonan lucut hak wang milik Umno Johor

Pihak pendakwaan hari ini gagal dalam permohonan mereka untuk melucut hak wang berjumlah RM677,872.55.