Saturday, November 28, 2020

Tiada DNA asing pada mayat Nora Anne

Tiada DNA asing ditemukan pada mayat remaja Perancis-Ireland Nora Anne Quoirin, termasuk di bahagian alat sulitnya

Other News

1,315 kes baru Covid-19, 1,110 pulih, 4 lagi kematian dilaporkan

Sebanyak 11,508 kes aktif direkodkan.

1,315 new cases, 476 in Sabah

Four more deaths take virus toll to 354.

Peruntukan “durian runtuh” Jasa dicantas separuh selepas nama, imej ditukar

Pengumuman pengurangan itu dijangka diumumkan ketika ucapan penggulungan peringkat jawatankuasa minggu depan.

With new name and image, Jasa’s ‘windfall’ budget to be halved

The RM85.5 million allocation, which came under criticism following its announcement on Nov 6, could be cut down by RM40 million, sources say.

Pengusaha tadika terjejas ‘terkapai-kapai’ tanpa bantuan

Pengusaha luah kekesalan kerana tidak diberikan bantuan kerajaan walaupun terjejas teruk sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Tiada DNA asing ditemukan pada mayat remaja Perancis-Ireland Nora Anne Quoirin, termasuk di bahagian alat sulitnya, Mahkamah Koroner Seremban hari ini diberitahu.

Pengarah DNA Jabatan Kimia, Petaling Jaya, Nor Aidora Saedon, berkata keputusan itu berdasarkan eksibit yang diberikan oleh pihak berkuasa.

Saksi ke-6 dalam prosiding inkues bagi mencari punca kematian Nora Anne itu berkata, eksibit pertama ujian swab atau calitan yang diambil daripada ahli keluarga Nora Anne, manakala yang kedua daripada mayatnya dan yang terakhir sampel yang diambil di tempat kejadian.

“Tugas saya menganalisis eksibit dari tempat kejadian jenayah dan setahu saya laporan pertama bernombor 19FRB18998 daripada eksibit pertama yang dihantar, semasa Nora Anne masih belum dijumpai.

“Oleh itu, anda akan lihat daripada beberapa calitan dan eksibit yang saya berjaya mendapatkan profil dilabelkan sebagai ‘Individu Satu’.

“Laporan ketiga, 19FRB99139, semasa Nora Anne sudah dijumpai dan kami dapat pastikan individu dalam laporan itu ialah Nora Anne, dan sudah tentu berdasarkan eksibit serta daripada analisis saya, kami tidak menemukan sebarang DNA asing pada mayat Nora Anne,” katanya semasa memberi keterangan di hadapan Koroner, Maimoonah Aid.

Semasa ditanya Maimoonah, apa yang dimaksudkannya dengan tiada kehadiran DNA asing, Nor Aidora menjelaskan: “DNA asing pada mayatnya malah daripada calitan, kuku atau rambut, yang diambil bermaksud bukan milik Nora Anne.

“Sebagai manusia, kita biasanya meninggalkan DNA kita di sekeliling kita. Oleh itu berdasarkan eksibit yang diambil, boleh diagak siapa yang meninggalkan bukti,” katanya dan menjelaskan DNA bukan sesuatu yang boleh diubah.

Prosiding inkues akan berlangsung sehingga 4 September dengan 64 saksi akan dipanggil untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan.

Nora Anne, 15, hilang pada 4 Ogos 2019, sehari selepas dia dan keluarga tiba di Malaysia untuk bercuti selama 2 minggu di pusat peranginan resort The Dusun, Pantai, Negeri Sembilan, kira-kira 60km di selatan ibu negara.

Mayat Nora Anne ditemukan 9 hari kemudian pada 13 Ogos, berhampiran anak sungai di kawasan berlurah, kira-kira 2.5km dari resort penginapannya, susulan pencarian besar-besaran yang dilakukan pihak berkuasa.

Laporan awal bedah siasat menyatakan kematian remaja istimewa itu tidak mempunyai unsur jenayah dan remaja itu disahkan mati akibat kebocoran usus yang berpunca daripada tidak makan untuk tempoh lama dan tekanan yang berpanjangan.

Inkues bersambung esok.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

2 pertuduhan rasuah terhadap Lim Guan Eng akan dipinda

Pindaan itu membabitkan pertuduhan kes rasuah pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di Pulang Pinang.

Polis Selangor nafi kasari tahanan kes tembak di Banting

Tular satu video menunjukkan sekumpulan tahanan lokap polis merayu dan meminta pertolongan di ruang bangunan mahkamah.

Muhyiddin tak perlu layan nasihat ‘banduan’ Najib, kata Dr Mahathir

Beliau berkata Najib yang sudah dijatuhkan hukuman bersalah atas pertuduhan rasuah mempunyai rekod yang buruk dalam menguruskan hal ehwal kewangan negara.

Lelaki siar Facebook Live serbuan polis didakwa esok

Kertas siasatan melibatkan individu berusia 24 tahun itu, telah diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara.

Dr Mahathir hairan mengapa ‘banduan’ boleh berucap di Parlimen

Mahathir berkata perbicaraan mahkamah sepatutnya boleh dibenarkan berjalan mengikut peraturan sama yang dikenakan bagi persidangan Parlimen.