Tuesday, March 2, 2021

CAP gesa punca kerang semakin pupus ditangani segera

Sudah sampai masanya bagi pihak berkuasa beri perhatian serius mengenai masalah kerang semakin berkurangan.

Other News

Rayuan saman fitnah NFCorp terhadap Nurul Izzah ditolak

Mahkamah memerintahkan NFCorp dan Mohamad Salleh membayar kos RM50,000.

Muhyiddin’s report card, one year on

In assessing Muhyiddin, one must take into account the twin crises that coincided with his premiership: the Covid-19 pandemic and the resulting economic fallout.

Kes baru Covid-19 kembali turun bawah 2,000

5 lagi kematian menjadikan jumlah 1,135 keseluruhannya.

New cases dip below 2,000

Five more deaths take toll to 1,135.

Pembunuhan pengasas Ambank, mahkamah kekal hukuman mati pesalah

Presiden Mahkamah Rayuan Rohana Yusuf turut mengekalkan hukuman penjara 18 tahun yang dijatuhkan ke atas Koong Swee Kwan.

Kerjasama antara semua jabatan dan agensi kerajaan yang diterajui Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi) perlu disegerakan bagi mengawal masalah kerang yang semakin berkurangan di perairan negara ketika ini.

Sudah sampai masanya bagi pihak berkenaan memberi perhatian serius terhadap perkara ini demi mengekalkan sumber protein berasaskan hidupan laut itu di samping membela nasib nelayan yang terjejas sumber pendapatan serta beban pengguna yang terpaksa membeli dengan harga yang tinggi.

Mengulas tindakan Jabatan Perikanan Perak merampas 42 guni benih kerang bernilai RM58,000 di Pantai Remis yang cuba diseludup ke negara jiran Thailand baru-baru ini, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa supaya operasi bagi mencegah aktiviti penyeludupan itu dipertingkatkan.

Selain di sempadan negara, CAP meminta Jabatan Perikanan dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) turut melakukan rondaan lebih kerap di perairan negeri-negeri yang mempunyai kawasan semula jadi pembiakan kerang yang luas seperti Perak dan Selangor bagi memastikan tidak berlaku perbuatan mencuri benih kerang oleh pihak yang tidak bertanggungjawab di kawasan tersebut.

CAP mendapati selain aktiviti penyeludupan yang menyebabkan berlakunya kekurangan kerang ketika ini, terdapat beberapa faktor lain yang turut menyumbang kepada masalah tersebut.

Antaranya ialah pencemaran laut yang berpunca daripada pembuangan sisa toksik dari kilang industri, sisa racun dari kawasan pertanian, perlaksanaan projek pembangunan di kawasan pantai, ancaman sisa lumpur dan sisa kumbahan, projek akuakultur dan kemusnahan hutan paya bakau yang menjadi sumber bekalan makanan kepada kerang.

Berikutan ancaman tersebut pendaratan kerang telah merosot melebihi 50% manakala harga kerang di pasaran meningkat secara mendadak.

Jika 10 tahun lalu harganya sekitar RM3 sekilo tetapi kini telah mencecah RM14 sekilo.

CAP merasa bimbang dengan perkembangan ini dan menggesa kawalan dan penguatkuasaan undang-undang dapat dilaksanakan dengan tegas dan berkesan oleh jabatan dan agensi terbabit.

CAP juga mencadangkan supaya pihak kerajaan memperluaskan projek ternakan kerang dalam kalangan nelayan di negara ini bagi menambahkan lagi sumber pendapatan mereka di samping membantu pihak berkuasa mengawal kawasan semula jadi pembiakan kerang daripada dicerobohi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab serta menjamin bekalan kerang kekal di pasaran dengan harga yang tidak membebankan pengguna.

Mohideen Abdul Kader merupakan Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang.

* Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis yang tidak semestinya mencerminkan pendirian MalaysiaNow.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pengeluar makanan kotor perlu dikenakan hukuman berat

Undang-undang berkaitan perlu dipinda bagi membolehkan tindakan lebih tegas terhadap pengeluar makanan kotor.

Rumah kosong, orang tiada tempat berteduh

Dasar perumahan diperlukan, utamakan perumahan sosial dan sewaan.

Exco Kedah pertahankan pembangunan tanah sawah padi 

Perancangan pembangunan tempatan ditetapkan bagi memenuhi keperluan semasa rakyat terutamanya di Kota Setar. 

Harga komputer riba naik, kerajaan diminta campur tangan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengatakan pemberian tablet dan komputer riba percuma hanya meliputi 3% murid.

Govt told to address surge in laptop prices as online learning takes hold

Consumer pressure group CAP warns that the free tablets and laptops from the government will only cater for 3% of the student population.