Friday, January 21, 2022

Kerja pengepaman air dimulakan di kawasan banjir, kata exco Selangor

Izham Hashim berkata berkata di Klang sahaja, lebih 50 pam air digunakan bagi tujuan itu.

Other News

Proses menyedut air banjir di kawasan yang masih tergenang di negeri ini telah bermula dengan penggunaan pam air untuk disalurkan ke sungai dan parit besar berdekatan.

Exco Infrastruktur dan Pertanian Selangor Izham Hashim berkata sejak malam tadi, beberapa pam air telah diterima kerajaan negeri daripada pihak luar termasuk jabatan pengairan dan saliran dari negeri-negeri lain dan kerajaan persekutuan.

“Pam-pam ini kemudian telah dihantar ke tempat yang memerlukan seperti Jalan Kebun Bunga dan Batu Tiga serta Taman Sri Muda di Shah Alam dan kerja-kerja pengepaman air telah bermula pada malam tadi,” katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata di Klang sahaja, lebih 50 pam air digunakan bagi tujuan itu.

Selain itu, katanya daripada kira-kira 900 ke 1,000 pencawang elektrik di Selangor, lebih 400 pencawang masih gagal beroperasi semula akibat banjir setakat semalam, menyebabkan bekalan elektrik terjejas di kawasan terlibat.

Dalam pada itu, Izham berkata kerja-kerja pembersihan kini ditumpukan di kawasan yang mengalami pasca banjir, manakala kerja-kerja memindahkan mangsa banjir dilakukan di beberapa tempat yang baru mengalami banjir.

“Beberapa tempat kini sedang dinaiki air sebagai contoh Kuala Selangor dan Kuala Langat kerana air mengalir ke hilir sungai, dan penduduk di sana sudah mula dipindahkan,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles