Thursday, January 20, 2022

Keputusan Ali Biju tarik diri tanding DUN Krian langkah terpuji, kata presiden Bersatu

Muhyiddin Yassin berkata keputusan itu juga adalah demi menghormati hubungan setiakawan yang terjalin antara Bersatu dengan GPS.

Other News

Keputusan Naib Pengerusi Bersatu Sarawak Ali Biju untuk tidak mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Krian yang dimenangi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang lepas disifatkan sebagai langkah terpuji.

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin berkata keputusan itu juga adalah demi menghormati hubungan setiakawan yang terjalin antara parti itu dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Bagi saya, pengorbanan yang dilakukan oleh Ali Biju adalah amat besar ertinya kepada persefahaman yang telah dicapai antara saya dan Yang Amat Berhormat Abang Johari Tun Openg dalam memperkukuhkan jalinan hubungan kerjasama antara Bersatu dan GPS di Sarawak.

Ini termasuk persefahaman bahawa Perikatan Nasional (PN) yang diwakili oleh Bersatu akan mengambil bahagian dalam Pilihan Raya Umum ke-15 di Sarawak,” katanya.

Ali Biju semalam mengumumkan keputusan untuk menarik diri daripada bertanding sebagai calon Bebas di kerusi DUN Krian dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-12 dan menginsafi hakikat bahawa keputusannya bertanding di kerusi itu akan menjejaskan hubungan baik antara Bersatu dan GPS.

Muhyiddin yang juga pengerusi PN turut menyambut baik sokongan Ali Biju kepada calon-calon GPS yang bertanding di DUN Krian, DUN Kalaka dan DUN Kabong, yang kesemuanya berada di bawah Parlimen Saratok.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles