Monday, January 24, 2022

Neelofa, suami dilepas tanpa dibebas berhubung kes langgar SOP PKPB

Mahkamah menetapkan 21 Disember ini bagi perintah dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan itu.

Other News

Selebriti Noor Neelofa Mohd Noor dan suaminya, Muhammad Haris Mohd Ismail dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA) oleh Mahkamah Majistret hari ini daripada pertuduhan melanggar prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) pada Mei lepas.

Majistret Mohd Firdaus Saleh mengeluarkan perintah itu selepas timbalan pendakwa raya Nor Azizah Aling memaklumkan kepada mahkamah bahawa Jabatan Peguam Negara telah mempertimbangkan representasi yang dikemukakan oleh Neelofa dan suami berhubung pertuduhan itu.

Mahkamah kemudian menetapkan 21 Disember ini bagi perintah dilepaskan dan dibebaskan (DNA) daripada pertuduhan itu.

“Dimaklumkan bahawa representasi tersebut telah dipertimbangkan oleh Peguam Negara (Idrus Harun) dan saya memohon supaya kedua-dua kes ini di DNAA terlebih dahulu bagi membolehkan tindakan lain diambil terhadap kedua-dua OKS (orang kena saman),” kata Nor Azizah.

Pada 21 Oktober lepas, Neelofa dan Haris telah mengemukakan representasi kepada Jabatan Peguam Negara, memohon pertuduhan terhadap mereka berkaitan pelanggaran SOP PKPB tersebut ditarik balik.

Sementara itu, peguam pasangan tersebut, Muhammad Shafie Abdullah ketika ditemui kemudiannya berkata pihak pendakwaan hari ini menarik balik semua pertuduhan iaitu dua pertuduhan terhadap Haris dan satu pertuduhan terhadap Neelofa.

“Satu proses kompaun akan berlaku sama ada hari ini atau esok. Kami akan kembali pada 21 Dis ini supaya DNAA dijadikan DNA (dilepaskan dan dibebaskan).

“Kami gembira, sungguhpun ketiga-tiga pertuduhan ini boleh lawan, mungkin dengan cara senang boleh menang tetapi ia akan berlarutan, keadaan Neelofa yang sedang hamil tidak sesuai untuk kita menjalankan kes ini,” katanya kepada pemberita.

Pasangan itu turut diwakili peguam Haresh Mahadevan dan Ramzani Idris.

Pada 20 Mei lepas, Neelofa dan Haris mengaku tidak bersalah atas tuduhan mengikut Peraturan 19, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan (Kawalan Pergerakan Bersyarat (No 4) (Pindaan) (No 12) 2021.

Haris, 26, didakwa atas dua pertuduhan iaitu gagal mematuhi SOP PKPB dengan tidak membuat imbasan aplikasi MySejahtera untuk daftar masuk atau menulis secara manual serta tidak memakai pelitup muka di sebuah kedai karpet di Kawasan Perindustrian Nilai 3.

Neelofa, 32, pula dituduh tidak membuat imbasan aplikasi MySejahtera untuk daftar masuk di premis itu atau menulis secara manual pada masa dan tarikh sama.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles