Friday, January 21, 2022

Najib, anak ke Mahkamah Persekutuan dalam usaha akhir batal saman LHDN

Pasukan pembelaan Najib dan Nazifuddin mengemukakan rayuan tersebut malam tadi.

Other News

Bekas perdana menteri Najib Razak dan anaknya Mohd Nazifuddin memfailkan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu berhubung tuntutan saman cukai oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berjumlah hampir RM1.7 bilion.

Pada 9 September lalu, Mahkamah Rayuan menolak rayuan mereka yang memohon pembatalan dua keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan LHDN membuat penghakiman ringkas bagi mendapatkan tunggakan cukai sebanyak RM1.69 bilion dari Najib dan RM37.6 juta dari Nazifuddin.

Penghakiman ringkas adalah satu cara pemutusan kes secara ringkas tanpa memanggil saksi untuk memberikan keterangan dalam perbicaraan.

Pasukan undang-undang yang mewakili Najib dan Nazifuddin mengemukakan permohonan kebenaran untuk merayu ke mahkamah tertinggi dalam negara itu melalui sistem e-filing secara dalam talian malam tadi.

Dalam kes Najib, hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Bache membenarkan permohonan saman LHDN untuk mendapatkan tunggakan cukai sebanyak RM1.69 bilion bagi tempoh antara 2011 dan 2017.

Bagaimanapun usaha Najib untuk penangguhan pelaksanaan keputusan itu gagal di Mahkamah Tinggi pada 14 Jun lalu.

Dalam kes Nazifuddin, hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Zaidi Ibrahim pada 6 Julai tahun lalu memerintahkan beliau membayar RM37.6 juta tunggakan cukai kepada LHDN setelah membenarkan permohonan penghakiman ringkas tuntutan tunggakan antara 2011 hingga 2017.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles