Wednesday, February 24, 2021

Perogol harus dikenakan hukuman lebih berat, kata Zuraida

Saranan itu dilakukan agar kejadian seperti rogol dalam lokap yang berlaku di sebuah balai polis di Miri, Sarawak tidak berulang lagi.

Other News

Singaporean admits killing maid after ‘inhumane’ abuse

Piang Ngaih Don was stamped on, strangled, choked, battered with brooms, and burnt with an iron.

Ex-minister Xavier, too, under graft investigation

MACC chief confirms this, one day after the release of PKR leader MA Tinagaran.

SPRM siasat bekas menteri PH, Xavier berhubung dakwaan rasuah

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.

Agong boleh benarkan sidang Parlimen semasa darurat, kata Istana Negara

Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat

Lihat perkara baik Langkah Sheraton, penyokong PH diberitahu

Kata Wong Chin Huat Langkah Sheraton membawa satu era baru dalam gabungan politik yang tidak rigid dengan parti-parti politik bersedia untuk berkompromi.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin mencadangkan hukuman lebih berat kepada dikenakan kepada perogol agar kejadian seperti rogol dalam lokap yang berlaku di sebuah balai polis di Miri, Sarawak tidak berulang lagi.

“Saya dengan ini mencadangkan supaya kerajaan persekutuan menerusi peruntukan yang ada padanya meningkatkan lagi hukuman dan seksaan bagi pesalah-pesalah seperti ini, yang bukan sahaja melakukan kesalahan merogol tetapi turut mencemarkan institusi dan adicita pasukan polis sekali gus berperanan sebagai langkah pencegahan supaya masyarakat tidak melakukannya lagi,” katanya,” kata ahli Parlimen Ampang itu dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, “kejadian hitam” yang berlaku kepada remaja yang menjadi mangsa itu tidak seharusnya didiamkan begitu sahaja walaupun beberapa pendakwaan sudah dilakukan di mahkamah terhadap pesalah dan anggota polis yang bertugas ketika kejadian itu berlaku sudah digantung tugas serta-merta.

“Dalam isu ini, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu memberi perkembangan terkini apakah lokap Balai Polis Pusat Miri sudah dilengkapi dengan kamera litar tertutup (CCTV) yang boleh digunakan untuk tujuan merakam dan memantau tahanan, bagi mengelakkan kejadian sama berulang, memandangkan ini bukanlah kejadian pertama yang tidak diingini berlaku di lokap.

“Sampai bilakah CCTV yang hanya boleh digunakan untuk memantau sahaja akan digunakan di lokap ini dan di lokap-lokap lain,” katanya.

Pada 9 Januari lalu, seorang remaja perempuan mendakwa dirogol ketika berada dalam tahanan lokap oleh seorang tahanan lelaki lain, walaupun tahanan diasingkan berdasarkan jantina.

Mangsa mendakwa suspek memiliki kunci sel lokapnya dan polis mendakwa CCTV di lokap tersebut hanya untuk pemantauan dan tidak boleh membuat rakaman.

Zuraida berkata, transformasi CCTV perlu dilakukan di lokap seluruh negara, bagi memastikan ketelusan dan integriti anggota polis terus disanjung masyarakat.

“Kejadian rogol yang berlaku ini bagi saya adalah kejadian luar biasa, kerana ia berlaku di sebuah balai polis, yang menurut saya sebuah premis dibangunkan untuk tujuan menjunjung dan menegakkan undang-undang negara sepertimana sumpah keramat dan janji setia pasukan polis”.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pengasas Sugarbook mengaku tidak bersalah cetus kegentaran awam

Pengakuan Chan Eu Boon, 34, itu direkod selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Sabreena [email protected] Bahari.

PDRM pantau SOP peperiksaan calon SPM, SVM, STAM

Ibu bapa disaran membuat perancangan awal bagi memastikan perjalanan calon yang menduduki peperiksaan berjalan lancar.

Pengasas Sugarbook direman 7 hari

Hakim Noorin Badaruddin mengeluarkan perintah itu selepas usahawan berusia 34 tahun itu tidak membantah dan setuju untuk direman.

Mahkamah tolak permohonan reman pengasas Sugarbook

Lelaki yang mengaku pengasas aplikasi berusia 43 tahun itu berjanji akan memberi kerjasama penuh kepada pihak polis.

Keluarga anak ramai gembira terima bantuan, kini cukup kelengkapan ikuti PdPR

Pasangan suami isteri bersyukur keluarga terima sumbangan enam tablet dan barangan kelengkapan dapur.