Thursday, January 14, 2021

Usaha gulingkan Muhyiddin kerana ada ahli politik tak mahu masuk penjara, kata aktivis

Punca sebenar berlakunya usaha untuk menjatuhkan perdana menteri adalah demi kepentingan segelintir ahli politik.

Other News

Trump didakwa lagi, pertama kali dalam sejarah presiden AS

Satu-satunya persoalan di Dewan adalah berapa ramai anggota Republikan yang akan bergabung dengan majoriti Demokrat.

‘Say ahh’: Chinese robots take throat swabs in fight against Covid outbreak

Robotic arms, built to collect samples quickly while lowering the risk of cross-infection between people, are used as part of a campaign to suppress a rise in cases.

Africa secures 300 million vaccine doses independently of Covax

The Africa CDC has warned that taking too long to get vaccinations up and running risks having the virus become endemic in parts of the African continent.

Permohonan cap dagang ‘Harimau Menangis’ ibu Neelofa belum diluluskan

Ibu Neelofa diminta untuk tidak mendahului keputusan MyIPO.

After Covid-19 infection health workers 83% protected, study shows

But researchers say early evidence from the next stage of the study suggests that some of these individuals carry high levels of virus and could continue to transmit it to others.

Seorang penganalisis politik terkemuka mengatakan tujuan Muhyiddin Yassin mahu digulingkan bukan kerana perdana menteri tidak berkemampuan tetapi kerana pemimpin-pemimpin politik tertentu tidak mahu masuk penjara.

Presiden Gerakan Keadilan Sedunia (JUST), Chandra Muzaffar berkata, terdapat beberapa individu daripada parti mempunyai kerusi terbanyak dalam kerajaan kini berdepan dengan perbicaraan mahkamah dan mungkin bakal dipenjarakan.

“Mereka berharap jika pemimpin lain dinaikkan, mereka boleh dilepaskan,” kata Chandra dalam satu kenyataan hari ini.

“Dan terdapat juga pemimpin yang selama berdekad mahu menjadi perdana menteri bekerjasama dengan individu-individu yang tidak mahu dipenjarakan itu.”

Pada ketika ini, sekumpulan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) seperti Najib Razak, Ahmad Zahid Hamidi dan Ahmad Maslan berdepan dengan perbicaraan mahkamah disebabkan pertuduhan rasuah dan salahguna kuasa.

Semalam, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memperkenankan satu pengisytiharan darurat bagi membendung pandemik Covid-19 berkuat kuasa hari ini sehingga 1 Ogos 2021.

Dalam perutusan khas sempena perisytiharan darurat semalam Muhyiddin mengatakan kerajaan akan berjalan seperti biasa dan berikrar tidak akan mencampuri urusan mahkamah.

Chandra berkata, ahli-ahli Parlimen ini meneruskan usaha menggulingkan Muhyiddin walaupun Yang di Pertuan Agong dan sultan di beberapa negeri berulang kali menasihati ahli politik agar tidak menimbulkan huru-hara ketika negara sedang berdepan pandemik Covid-19.

“Bersama-sama rakyat, mereka merayu supaya semua ahli politik elakkan diri daripada terus berpolitik sebaliknya memberikan tumpuan sepenuhnya dalam menangani wabak dan cuba perbaiki masalah ekonomi ketika ini.

“Namun, apa yang berlaku mereka ini seolah-olah pekak dan tidak menghiraukan permintaan itu,” katanya.

Chandra turut mempersoalkan adakah sebilangan ahli politik bertekad untuk meneruskan agenda menggantikan barisan Kabinet Muhyiddin kerana mereka yakin kerajaan itu ‘tidak sah’?

Menurut Chandra, kerajaan yang dibentuk pada Mac 2020 ditubuhkan mengikut Perlembagaan selepas Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan sebagai perdana menteri ketika itu.

Katanya, keadaan seumpama ini pernah berlaku di peringkat negeri, seperti Terengganu pada 1961, Sabah 1994 dan Perak 2009.

Katanya, BN itu sendiri pada awal 70-an terbentuk hasil daripada pembelotan dan lompat parti hingga menjadikan ia satu gabungan besar.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Najib dibayangi kemungkinan karier politik berakhir dalam tempoh darurat Covid-19

Kes yang melibatkan tujuh dakwaan rasuah terhadap bekas perdana menteri itu sudah cukup untuk menamatkan karier politiknya.

Pengisytiharan darurat Covid-19 tepat pada masanya, kata pakar Perlembagaan

100% fokus kini dapat dihalakan kepada usaha memerangi penularan Covid-19 agar ia tidak menjadi lebih parah.

PKP tak berfungsi tanpa kuasa darurat, kata bekas hakim Mahkamah Persekutuan

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram mengatakan pelaksanaan darurat adalah dibenarkan undang-undang, malah bertepatan dari sudut perubatan dan menolak dakwaan ia mencabul hak asasi.

PKP cukup untuk perangi Covid-19, kata pemimpin utama PH

Pelaksanaan darurat dilakukan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin adalah 'demi menyelamatkan diri sendiri'.

Selepas Agong isytihar darurat, Nazri Aziz umum tarik sokongan kepada kerajaan

Nazri berkata ia satu keputusan yang sudah lama difikirkan dan keputusan terbaik.