Friday, February 19, 2021

WhatsApp paksa pengguna terima kemas kini terma untuk terus guna aplikasi

Jika pengguna tidak bersetuju dengan terma baru perkhidmatan, bermaksud tiada lagi akses perkhidmatan.

Other News

3 global digital giants to set up large-scale data centres in Malaysia

Microsoft, Google and Amazon have been given conditional approval to set up and manage hyper-scale data centres and cloud services in the country.

No apology, Umno man tells PM over quarantine remarks

Mohd Puad Zarkashi says he will not allow himself to be bullied by Muhyiddin Yassin.

Puad enggan mohon maaf kerana dikatakan memfitnah PM

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno itu mengesahkan menerima surat tuntutan daripada peguam Muhyiddin.

Perlumbaan kejar ranking universiti sudah seperti ‘Macau Scam’, kata ahli akademik

Kementerian pengajian tinggi digesa agar lebih berani merombak semula sistem penerbitan penulisan akademik khususnya melibatkan universiti awam.

Varsities’ ranking race akin to Macau scams, says academic

Professor Ahmad Murad Merican also hits out at KPIs set for lecturers which pressure them to publish multiple articles per year.

Aplikasi pesanan telefon pintar terkemuka WhatsApp meminta kira-kira dua bilion penggunanya pada Khamis untuk menerima terma baru perkhidmatan bagi membolehkan ia berkongsi lebih banyak maklumat dengan syarikat induknya Facebook dan membenarkan pengiklanan dan e-dagang.

Kemas kini aplikasi tersebut mencetuskan kritikan dalam kalangan pengguna kerana mereka mesti bersetuju dengan perubahan tersebut atau akses kepada perkhidmatan seperti panggilan video dan pesanan suara akan dihentikan mulai 8 Februari ini.

Facebook mahu mengaut keuntungan melalui WhatsApp dengan membenarkan perniagaan menghubungi para pelanggan menerusi platform tersebut, bahkan menjual produk secara langsung menggunakan aplikasi itu sebagaimana yang sudah dilakukan di India.

“Polisi privasi dan kemas kini terma adalah perkara biasa dalam industri dan kami memberikan notis awal kepada pengguna  untuk mengkaji perubahan yang akan pada bermula 8 Februari,” kata seorang jurucakap Facebook.

“Semua pengguna perlu bersetuju dengan syarat baru jika mereka mahu terus menggunakan WhatsApp,” tambah jurucakap itu.

Firma itu mengatakan syarat-syarat baru tersebut akan membolehkan perkongsian maklumat tambahan antara WhatsApp dengan Facebook dan aplikasi lain seperti Instagram dan Messenger, termasuk kenalan dan data pengguna tetapi bukan kandungan perbualan yang kekal sulit.

Di Kesatuan Eropah (EU) dan Britain, syarat baru perkhimatan hanya membolehkan kemas kini fungsi untuk pengguna profesional WhatsApp Business, kata jurucakap syarikat kepada AFP.

Peguam memberi amaran kemas kini perkhidmatan itu tidak sah.

“Satu-satunya cara untuk menolak pengubahsuaian itu adalah berhenti menggunakan WhatsApp, persetujuan itu dibuat secara paksa kerana penggunaan data peribadi tidak sah,” kata Arthur Messaud, seorang peguam daripada La Quadrature du net, sebuah persatuan yang membela pengguna internet.

Facebook menerima tekanan daripada pengawal selia dalam cubaan mengintegrasikan perkhidmatannya.

Sebelum ini, EU mendenda syarikat media sosial gergasi itu sebanyak €110 juta (AS$ 120 juta) kerana memberi maklumat tidak benar dan mengelirukan berhubung pengambilalihan WhatsApp pada tahun 2014 berhubung kemampuan untuk menghubungkan akaun antara kedua perkhidmatan tersebut.

Pengawal selia persekutuan dan negeri di AS menuduh Facebook menggunakan pengambilalihan WhatsApp dan Instagram untuk mengenepikan persaingan dan mengemukakan tuntutan undang-undang anti monopoli bulan lalu yang bertujuan memaksa syarikat itu melucutkan pemilikannya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

WhatsApp flap shows importance of message platform to Facebook

The California giant last month delayed implementation of a new policy which critics said could expand data collection from some two billion WhatsApp users around the world.

Penjual ikan didenda RM1,000 kerana pukul isteri WhatsApp lelaki lain

Tertuduh telah memarahi dan memukul isterinya pada bahagian belakang, kepala serta tangan kanan.

Waspada taktik penipuan ambil alih akaun WhatsApp, kata MCMC

Pelbagai helah memperdaya pengguna supaya menyerahkan kod pengesahan enam digit yang diterima daripada pihak WhatsApp.

WhatsApp’s new terms: keep it personal and you won’t see change

Malaysian data laws do not apply to companies outside the country but WhatsApp must already comply with worldwide data laws all of which are broadly the same.

Terma baru WhatsApp: Tiada perubahan jika hanya bergosip

Undang-undang data negara ini tidak terpakai kepada syarikat yang berpangkalan di luar negara.