Tuesday, March 9, 2021

Kelemahan pemilihan kontraktor jejas tempoh siap projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah

Perkara itu secara keseluruhannya menjejaskan pencapaian Indeks Prestasi Utama (KPI) Rakan Pelaksana Projek (PDP) dalam aspek tempoh penyiapan projek itu.

Other News

PAS mahu muafakat politik bersama Bersatu, Umno diteruskan selepas PRU15

Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man menasihati pemimpin ketiga-tiga parti itu untuk terus mendukung kerajaan sedia ada.

Fully-vaccinated people can gather without masks, says US health agency

The new guidance does not apply to meetings with people who have underlying conditions that place them at higher risk for severe Covid-19.

Myanmar forces trap protesters as generals brush off international condemnation of violence

In a diplomatic blow to the junta, Myanmar’s ambassador to Britain followed its UN representative by calling for the release of elected leader Suu Kyi.

French schoolgirl admits lying about beheaded teacher

The teacher was murdered after showing students cartoons of the Prophet Muhammad.

’24 jam uruskan rumah’: Pandemik asak kaum ibu hingga lesu

Stres dan lesu himpit kaum ibu yang terpaksa imbangi tanggungjawab pada keluarga, tugas dan kerja rumah sehingga tiada masa untuk diri sendiri.

Pembinaan projek Lebuhraya Pan Borneo di Sabah (LPBS) bagi Jajaran Lahad Datu Bypass tidak mencapai objektif yang ditetapkan berikutan penawaran tender terhad kepada 10 syarikat yang tidak memenuhi kriteria pemilihan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2019 Siri 1 yang dikeluarkan hari ini, perkara itu secara keseluruhannya menjejaskan pencapaian Indeks Prestasi Utama (KPI) Rakan Pelaksana Projek (PDP) dalam aspek tempoh penyiapan projek itu.

“… kontraktor yang tidak berkeupayaan dipilih, tindakan tidak diambil walaupun kontraktor tidak mematuhi syarat kontrak, terdapat isu pengambilan balik tanah yang tidak selesai dan pemantauan yang kurang berkesan.

“Prestasi fizikal keseluruhan projek LPBS bagi 11 WP (pakej kerja) semasa tarikh penamatan perkhidmatan PDP pada 21 Sept 2019 adalah 12.8 peratus berbanding 41.9 peratus yang dirancang, iaitu lewat 29.1 peratus,” menurut dapatan audit terhadap Kementerian Kerja Raya (KKR) dan Kementerian Pembangunan Infrastruktur Sabah.

Bagi prestasi Jajaran Lahad Datu Bypass pula hanya mencapai 37.4 peratus berbanding jadual sebanyak 45.7 peratus iaitu lewat jadual sebanyak 8.3 peratus semasa PDP ditamatkan pada 21 September 2019.

Bagaimanapun, prestasi keputusan projek LPBS dan Jajaran Lahad Datu Bypass belum dapat dinilai kerana belum disiapkan setakat 31 Disember 2019.

Laporan itu mengesyorkan KKR untuk memilih kontraktor yang belum ditawarkan pakej kerja dan menepati kriteria pemilihan ditetapkan seperti berkemampuan dari segi kewangan, keupayaan teknikal, pemilikan jentera dan mesin serta berpengalaman dalam kerja pembinaan berkaitan jalan raya.

Selain itu, KKR, Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Tanah dan Ukur Sabah perlu merangka pelan penyelesaian supaya urusan pengambilan balik tanah seperti hak milik, pampasan dan isu berkaitan tanah diselesaikan berdasarkan Seksyen 3 Ordinan Pengambilan Tanah sebelum pemilihan kontraktor.

“JKR Sabah sebagai Pegawai Penguasa selepas Projek LPBS diambil alih pada bulan Disember 2019 perlu mengkaji, mengenal pasti dan mengambil tindakan terhadap kontraktor untuk mengatasi punca kelewatan pelaksanaan kerja di tapak.

“Tindakan hendaklah diambil berdasarkan kontrak terhadap punca kelewatan yang dikenal pasti seperti kekurangan mesin, kekurangan pekerja, tidak mematuhi program kerja dan tidak memberi maklum balas kepada notis bertulis.

“Selain itu, KKR hendaklah menambah baik proses bayaran agar kontraktor dapat dibayar dalam tempoh yang ditetapkan bagi melancarkan pelaksanaan projek dan tidak menjejaskan aliran kewangan kontraktor,” menurut laporan itu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

CEO, pengarah syarikat ditahan SPRM kerana disyaki terima rasuah projek ubah suai rangkaian restoran

CEO itu dikatakan meminta setiap kontraktor komisyen sebanyak 15% daripada harga kontrak.

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah RM6.35 juta

Tertuduh didakwa menerima suapan antara nya di parkir kediaman rasmi menteri pertahanan di Kuala Lumpur.