Friday, February 19, 2021

Pemilihan MB baru Perak bergantung kepada pemimpin setiap parti, kata Hishammuddin

Jawatan MB kosong selepas Umno menggulingkan Faizal yang juga timbalan presiden Bersatu di DUN Perak.

Other News

Armada sambut agenda pemerkasaan digital, gesa pelaksanaan menyeluruh

Armada berharap keghairahan ini menepati keperluan untuk memastikan akses internet adalah menyeluruh ke segenap ceruk di dalam negara.

Jumlah kes aktif Covid-19 terus menurun, 4,889 dilaporkan pulih

2,936 kes baru, 13 lagi kematian hari ini.

New cases stay under 3,000 as 13 more deaths reported

2,936 new cases, 4,889 recoveries.

Sekolah dibuka semula bermula 1 Mac

Murid pra sekolah dan sekolah rendah akan kembali ke sekolah bermula 1 Mac.

Back to school starting March 1

Primary school students will return to the classroom beginning March 1 while most secondary school students will start attending school on April 4.

Sebarang keputusan berkaitan isu pemilihan menteri besar Perak yang baru kini bergantung kepada pemimpin setiap parti politik, menurut Bendahari Barisan Nasional (BN) Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin berkata, mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang dipengerusikan Ahmad Zahid Hamidi malam tadi ada menyentuh mengenai pemilihan menteri besar baru Perak.

“Isu Perak berjalan mengikut landasannya.. soal itu anda kena tunggu dan lihat apa yang diputuskan oleh kepimpinan setiap parti yang terlibat.

“…namun perkara itu tidak dibincangkan dengan terperinci dalam mesyuarat hari ini,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat yang bermula pukul 8.30 malam tadi berakhir kira-kira dua jam kemudian, di Menara Dato’ Onn di Kuala Lumpur.

Antara yang terawal hadir ialah Presiden PBRS Joseph Kurup, Timbalan Presiden PBRS Arthur Joseph Kurup dan Presiden MIC S A Vigneswaran.

Turut hadir Ketua Pemuda BN Asyraf Wajdi Dusuki, Timbalan Presiden MCA Dr Mah Hang Soon dan Setiausaha Agung MCA Chong Sin Woon.

Jawatan menteri besar Perak kini kosong selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chenderiang Ahmad Faizal Azumu meletak jawatan Sabtu lepas apabila beliau gagal mendapat sokongan dalam usul undi kepercayaan ahli Dewan terhadap menteri besar semasa persidangan Dewan Undangan Negeri sehari sebelumnya.

Pada Isnin, Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno memutuskan kerajaan Perikatan Nasional (PN) Perak melibatkan Adun daripada Umno, PAS dan Bersatu perlu terus dipertahankan.

Mesyuarat parti itu juga bersetuju sebulat suara untuk mencalonkan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak Saarani Mohamad sebagai menteri besar Perak yang baharu bagi menggantikan Faizal.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Umno didesak singkir Tajuddin sebagai pengarah pilihan raya

Tajuddin ketika dihubungi tidak menolak spekulasi itu dan tidak keberatan menerima sebarang keputusan ditetapkan parti.

Jawatankuasa khas darurat bermesyuarat semalam

Mesyuarat itu telah menerima pembentangan mengenai pengurusan darurat, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dan status penularan Covid-19.

Pertandingan 3 penjuru PRU15 rugikan politik Melayu-Islam, kestabilan negara

Hasil kajian tiga badan bukan kerajaan (NGO) itu mengambil kira negeri utara, pantai barat, pantai timur dan selatan.

Hadi Awang stabil, perlukan rehat, kata anak

Beliau dimasukkan ke Hospital Putrajaya malam tadi akibat sesak nafas sebelum dipindahkan ke Institut Jantung Negara (IJN) untuk rawatan lanjut.

Perubahan hanya berlaku dengan penggantian generasi

Maknanya tidak akan ada perubahan besar yang datangnya daripada generasi lama.