Sunday, February 28, 2021

Muhyiddin lancarkan portal MalaysiaBiz, mudahkan pendaftaran perniagaan

Portal itu dibangunkan berikutan kerajaan menyedari pentingnya platform digital dalam bidang perniagaan dan sumbangan PKS kepada ekonomi negara

Other News

Myanmar forces disperse rallies with 3 reported dead in anti-coup crackdown

Three men were killed and at least 20 others injured when security forces moved on a rally in the southern coastal hub of Dawei, according to a volunteer medic and local media reports.

Things to know about income tax in Malaysia

A look at the scope of taxation and some important reminders as income tax season begins.

2 ahli Parlimen PKR keluar parti, ikrar sokong Muhyiddin

Keputusan ini mengakhiri spekulasi berhubung kekecewaan mereka dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim.

2 PKR MPs quit, declare support for Muhyiddin in blow to party

The decision ends weeks of speculation about their frustration with PKR chief Anwar Ibrahim.

Pelan pemerkasaan Rukun Tetangga dilancarkan

Empat Agenda Kerja KRT diperkenalkan iaitu Agenda Kerja KRT Selamat, Agenda Kerja KRT Sihat, Agenda Kerja KRT Bersih dan Indah serta Agenda Kerja KRT Sejahtera.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hari ini melancarkan portal MalaysiaBiz yang berfungsi sebagai pusat setempat bagi memudahkan pendaftaran perniagaan dan permohonan lesen dalam talian secara efisien.

Beliau berkata portal yang dibangunkan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) itu bertujuan mewujudkan persekitaran yang mesra peniaga bagi meningkatkan daya saing negara serta memacu pertumbuhan ekonomi setempat.

“Kepada para usahawan kecil dan sederhana sekalian, manfaatkanlah peluang ini untuk mendaftar dan memohon lesen perniagaan masing-masing melalui portal MalaysiaBiz.

“Marilah kita sama-sama menjayakan inisiatif ini dan semoga segala urusan saudara dan saudari dapat dipermudahkan,” katanya dalam ucapan semasa melancarkan portal itu yang disiarkan di laman Facebook Mampu.

Perdana menteri berkata portal itu dibangunkan berikutan kerajaan menyedari pentingnya platform digital dalam bidang perniagaan dan sumbangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kepada ekonomi negara.

Muhyiddin berkata pada tahun lepas, PKS menyumbang sebanyak 38.9 peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) berbanding 38.3 peratus pada 2018 dan PKS disasarkan menyumbang sebanyak 45 peratus kepada KDNK menjelang 2025 serta 50 peratus pada 2030.

“Oleh itu, langkah-langkah untuk menjana pertumbuhan PKS akan terus diberi keutamaan melihat kepada trend pembelian dalam talian pada hari ini yang menunjukkan potensi PKS untuk berkembang secara pesat,” katanya.

Menurut perdana menteri, Belanjawan 2021 yang dibentangkan baru-baru ini juga memperlihatkan kelangsungan perniagaan menjadi satu daripada tiga matlamat utama belanjawan berkenaan.

Katanya, perhatian khusus diberikan kepada PKS menerusi bantuan dana, latihan, peralatan digital dan geran, antaranya peruntukan sebanyak RM1 bilion untuk merancakkan aktiviti pendigitalan dengan ketersediaan dana sehingga 31 Dis 2023.

Muhyiddin berkata sebanyak RM150 juta diperuntukkan bagi program latihan dan bantuan penjualan serta peralatan digital kepada 100,000 usahawan tempatan di bawah kempen e-Dagang PKS dan PKS Mikro.

Sebanyak RM4.6 bilion turut diperuntukkan bagi memperkasakan usahawan Bumiputera dan penyediaan pembiayaan mikro kredit khas melalui Tekun Nasional, Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan AgroBank yang memberi manfaat kepada usahawan wanita.

“Kesemua usaha ini mencerminkan komitmen kerajaan untuk melonjakkan PKS dan konsisten dengan kerangka inisiatif-inisiatif dalam pakej rangsangan ekonomi sebelum ini seperti Skim Pembiayaan PKS Penjana dan Geran Prihatin Khas satu dan dua untuk meringankan beban para peniaga,” katanya.

Portal MalaysiaBiz (https://malaysiabiz.gov.my) adalah sistem dalam talian yang mengintegrasikan 17 agensi kerajaan bagi membolehkan peniaga mendapatkan perkhidmatan dalam satu gerbang.

Portal itu adalah sebahagian daripada penambahbaikan penyampaian perkhidmatan awam ke arah kerajaan digital hasil kolaborasi MAMPU, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corporation Malaysia.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Lihat perkara baik Langkah Sheraton, penyokong PH diberitahu

Kata Wong Chin Huat Langkah Sheraton membawa satu era baru dalam gabungan politik yang tidak rigid dengan parti-parti politik bersedia untuk berkompromi.

Muhyiddin terima dos pertama vaksin Covid-19

Turut menerima suntikan pertama dalam program imunisasi itu ialah Ketua Pengarah Kesihatan Noor Hisham Abdullah.

Muhyiddin individu pertama terima vaksin Covid-19 hari ini

Turut dijadualkan menerima vaksin itu pada petang ini ialah Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah serta empat lagi warga kerja kementerian kesihatan.

3 syarikat gergasi global bakal bina pusat data berskala hiper di Malaysia

Microsoft, Google dan Amazon diberikan kelulusan bersyarat untuk membina dan mengurus pusat data dan perkhidmatan awam.

Puad enggan mohon maaf kerana dikatakan memfitnah PM

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno itu mengesahkan menerima surat tuntutan daripada peguam Muhyiddin.