Thursday, March 4, 2021

Usaha perangi Covid-19 akan gagal jika krisis politik berterusan, kata penganalisis

Tanggapan krisis politik perlu diberikan perhatian utama berbanding masalah Covid-19 mula meresahkan rakyat negara ini.

Other News

Australia’s Qantas launches ‘mystery flights’ to boost domestic tourism

From today, passengers can book flights departing from Brisbane, Sydney or Melbourne, without knowing their destination.

Just the ticket – Moscow Metro to bring in FacePay system this year

Similar systems are already in place in some Chinese cities.

Time to be honest about crossing the aisle

Elected representatives should be held to the same standards when it comes to party-hopping, regardless of political affiliation.

Dua maut, tiga parah dalam runtuhan jejambat di MRR2

kesemua mangsa adalah warga tempatan berusia dalam lingkungan 30 hingga 45 tahun.

SpaceX rocket explodes on ground after seemingly successful flight

The rocket exploded a few minutes after landing and was thrown into the air following which it crashed back to the ground.

Masalah kesihatan awam yang menyaksikan bilangan jangkitan kes baru Covid-19 yang tinggi setiap hari sehingga kembali mencecah empat angka berkemungkinan menjadi lebih parah sekiranya krisis politik berterusan, kata seorang penganalisis politik.

Azmi Hassan bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berkata, usaha memerangi pandemik yang sudah meragut 376 nyawa di negara kita terganggu disebabkan krisis politik.

“Contohnya, Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang mana faktor politik melampaui kepentingan kesihatan awam.

“Oleh kerana orang politik juga ada krisis, jadi krisis kesihatan awam tidak dapat ditangani dengan baik,” katanya kepada MalaysiaNow.

Azmi berkata tanggapan krisis politik perlu diberikan perhatian utama berbanding masalah Covid-19 mula meresahkan rakyat negara ini dan rata-rata mereka dilihat semakin muak dengan sandiwara tidak berkesudahan.

Penularan jangkitan Covid-19 meningkat mendadak selepas PRN Sabah pada 26 September yang turut menjadi kebimbangan utama Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam satu perutusan khas yang disiarkan secara langsung di seluruh negara 6 Oktober lalu.

Sementara Peguam Haniff Khatri Abdulla berkata, krisis politik tidak akan menemui penyelesaian selagi pertikaian mengenai keabsahan kerajaan PN tidak dimuktamadkan.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah dilaporkan berkata penurunan kadar R-naught atau nilai kebolehjangkitan wabak tersebut tidak akan berjaya tanpa kerjasama dan peranan semua pihak.

Sebelum penggulungan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz, terdapat kebimbangan “sabotaj” daripada beberapa ahli Parlimen yang sedang menjalani pertuduhan rasuah di mahkamah akan menyebabkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) tumbang dan pilihan raya mengejut perlu diadakan pada musim pandemik.

Bagaimanapun, Rang Undang-undang Belanjawan 2021 diluluskan pada peringkat dasar Khamis lepas dengan suara majoriti selepas usaha ahli Parlimen pembangkang mendapatkan undi belah bahagi tidak berjaya.

Sehingga semalam, Dewan Rakyat sudah meluluskan Rang Undang-undang Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi 11 kementerian dengan baki 16 kementerian masih menunggu giliran untuk dibahaskan.

Sementara Peguam Haniff Khatri Abdulla berkata, krisis politik tidak akan menemui penyelesaian selagi pertikaian mengenai keabsahan kerajaan PN tidak dimuktamadkan.

“Masalah yang kerajaan hadapi sekarang adalah bagaimana mereka boleh berikan tumpuan untuk isu ekonomi dan perangi Covid-19 ketika keabsahan kerajaan dipersoalkan setiap hari, kerajaan ini sah atau tidak sah?” katanya kepada MalaysiaNow.

“Saya berharap pembentangan Belanjawan 2021 kali ini akan menyelesaikannya. Kalau misal kata Belanjawan 2021 lulus, maka pihak pembangkang dan pihak lain hilang hak moral untuk mengatakan kerajaan tidak sah.”

Beliau berkata sekiranya Belanjawan 2021 tidak berjaya diluluskan, Muhyiddin selaku perdana menteri perlu mengadap Yang di Pertuan Agong dan meletakkan jawatan secara terhormat.

“Biarlah Agong dengan bidang kuasa yang ada menentukan apa yang sepatutnya dilakukan. Dari situ, dengan izin Tuhan, krisis politik selesai,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PM says it again, polls once virus crisis is over

Muhyiddin Yassin says none of the provisions proclaimed under the emergency so far is aimed at keeping the prime minister in power forever.

PM tegaskan sekali lagi, Parlimen dibubarkan bila pandemik berakhir

Pada masa ini ruang perlu diberikan kepada kerajaan untuk menumpukan sepenuh perhatian kepada usaha mengawal penularan wabak Covid-19.

Agong boleh benarkan sidang Parlimen semasa darurat, kata Istana Negara

Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat

Agong can allow Parliament to convene during emergency, says palace

Istana Negara says this can be done at a suitable date on the advice of the prime minister.

Ahli Parlimen PH dalam jawatankuasa khas darurat tetap mahukan sidang Parlimen

Mereka berkata sidang Dewan Rakyat sangat penting untuk memastikan segala agenda dan langkah-langkah untuk membendung Covid-19 dapat dibahaskan.