Monday, November 30, 2020

Peminjam berdepan tunggakan lebih 3 bulan tagih bantuan kerajaan dalam Belanjawan 2021

Penangguhan bayaran balik atau moratorium hanya layak pada peminjam yang tidak ada tunggakan dari tarikh moratarium mula dikuatkuasakan.

Other News

1,212 kes baru Covid-19, 2,112 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 65,697 kes.

1,212 new cases, over 400 in Selangor

2,112 recoveries recorded.

After Europe, now US mink and farm workers have Covid-19

It is suspected that in the US infected workers introduced the infection to the mink while in Europe the mink infected the workers.

Darurat di Gerik, Bugaya jika wujud risiko penularan Covid-19, kata menteri

Keputusan itu akan dibuat selepas merujuk kepada Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Govt to consider emergency in Gerik, Bugaya if Covid-19 risks remain

Minister Takiyüddin Hassan says a decision will be made after the matter is referred to the health ministry and National Security Council.

Kerajaan digesa membantu golongan peminjam yang mempunyai masalah bayaran pinjaman tunggakan melebihi tiga bulan dengan bank sehingga ada antara mereka diisytiharkan muflis dan harta dilelong.

Presiden Persatuan Penyelesaian Pengguna dan Peminjam Malaysia (4PM), Rosland Mohd Arif berkata senario ini berlaku apabila sumber pendapatan mereka terjejas akibat pandemik Covid-19 terutama mereka yang bekerja sendiri.

“Mereka bukan degil tidak mahu bayar. Mereka mahu bayar ansuran pinjaman, tapi mengikut kadar kemampuan masing-masing, bukan mengikut kadar pinjaman ansuran yang ditetapkan oleh bank,” katanya kepada Bernama.

“Bank sepatutnya bertoleransi dalam memudahkan urusan setiap peminjam yang dalam keadaan tertekan, bukannya ambil tindakan terburu-buru seperti isytihar muflis dan harta peminjam seperti rumah, pejabat dan kereta dilelong, walaupun rayuan dan cadangan telah dikemukakan oleh pengadu” tambahnya.

Rosland berkata penangguhan bayaran balik atau moratorium hanya layak pada peminjam yang tidak ada tunggakan dari tarikh moratarium mula dikuatkuasakan.

“Peminjam yang bermasalah ini sepatutnya diberikan keutamaan moratorium dan buat penjadualan semula ikut kemampuan masing-masing,” katanya sambil menambah pihaknya menerima 50 kes aduan seperti itu setiap hari sejak penularan pandemik.

“Mereka bukan degil tidak mahu bayar. Mereka mahu bayar ansuran pinjaman, tapi mengikut kadar kemampuan masing-masing, bukan mengikut kadar pinjaman ansuran yang ditetapkan oleh bank,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Mohd Yusof Abdul Rahman berharap bantuan prihatin seperti e-dompet dapat diteruskan bagi meningkatkan kuasa membeli pengguna dalam persekitaran pandemik ini, sekali gus merancakkan sektor perniagaan.

“Fomca berpandangan tumpuan utama kerajaan adalah mengurangkan kesan ekonomi yang dihadapi rakyat, jadi adalah perlu bantuan kewangan diberikan bagi membantu menggalakkan rakyat untuk kembali berbelanja.

“Rakyat tidak peduli berapa nilai bantuan diterima, namun harapan mereka ia dapat disegerakan kerana ramai yang agak terhimpit dengan keadaan terkini,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Wanita Amanah selar pimpinan pentingkan ‘individu’ melebihi suara parti

Mempertahankan gabungan Pakatan Harapan (PH) tidak bermaksud pimpinan parti mesti mempertahankan mana-mana individu.

Pembangkang menang Belanjawan 2021, kerajaan PN menang diiktiraf

Pembangkang kekal pembangkang, kerajaan kekal kerajaan.

Pemuda DAP gesa parti pertimbang berpisah dengan PKR, bubarkan PH

Gesaan itu dibuat sekiranya Anwar Ibrahim tidak memohon maaf kepada parti sekutu dan rakyat Malaysia kerana tidak menyokong usul undi belah bahagi Belanjawan 2021.

Gagal tolak belanjawan, wakil rakyat PH dikecam pengguna media sosial

Kecaman itu dilakukan selepas Belanjawan 2021 diluluskan di peringkat dasar dengan mudah.

Belanjawan 2021 sudah tak boleh ditolak, PH gadai sokongan rakyat, kata Dr Mahathir

Bekas perdana menteri itu berkata, PH yang dipimpin Anwar Ibrahim sanggup berkompromi, menolak prinsip dan menggadaikan sokongan rakyat untuk kepentingan sendiri.