Tuesday, February 23, 2021

Pelantikan Najib sebagai pengerusi BNBBC malukan Parlimen Malaysia, kata Kit Siang

Najib berdepan dengan 42 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ketika menjadi perdana menteri.

Other News

Youngest woman to row solo across an ocean

She wanted to inspire young people, especially girls, to try amazing things.

Court will decide whether Parliament can or cannot stand suspended

The court adjudicates solely on constitutional provisions and not on why schools can re-open but Parliament cannot convene.

US airs concerns over govt’s plan to deport 1,200 to Myanmar

The migrants, who include members of vulnerable minorities, are set to be repatriated aboard three vessels sent from Myanmar, where the military seized power at the start of February.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.

New cases dip to 2,192 as recoveries stay ahead

3,414 recoveries, six more deaths.

Ahli Parlimen veteran DAP Lim Kit Siang hari ini menyelar pelantikan bekas perdana menteri terpalit rasuah, Najib Razak sebagai pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) dan meminta Parlimen agar tidak mengiktirafnya.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, pelantikan Najib membuktikan integriti dan agenda anti-rasuah adalah prinsip yang sangat jauh daripada Umno, MCA, dan MIC.

“Apa yang membuatkan pelantikan ini lebih mengejutkan dan memalukan adalah dibuat tiga bulan selepas pendakwaan dan penjatuhan hukuman 12 tahun penjara dan denda RM210 juta kepada Najib pada 28 Julai yang lalu atas kesalahan rasuah, pengubahan wang haram, dan penyalahgunaan kuasa berkaitan dengan kes SRC-1MDB yang bernilai RM42 juta,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

“Parlimen tidak sepatutnya mengiktiraf pelantikan Najib sebagai pengerusi BNBBC memandangkan perkara ini akan memalukan Parlimen negara kita”.

Lim berkata, Najib dianggap sebagai pencuri utama dalam skandal 1MDB oleh pihak kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menggelarnya sebagai Malaysian Official 1 (MO1).

BN mempunyai 43 ahli Parlimen tetapi 20 daripadanya memegang jawatan dalam kerajaan.

Baki 23 ahli Parlimen BN akan menentukan perbahasan Belanjawan 2021, yang akan mengangkat suara dan tuntutan Umno.

Sebagai pengerusi BNBBC, Najib berperanan menentukan hala tuju perbahasan dengan mengatur pembahas dan perkara yang akan mereka bangkitkan, serta susunan pembahas.

Najib berdepan dengan 42 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ketika menjadi perdana menteri.

Lim berkata, Najib dianggap sebagai pencuri utama dalam skandal 1MDB oleh pihak kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menggelarnya sebagai Malaysian Official 1 (MO1).

“Dan Malaysia menantikan pemulangan semula oleh AS$4.5 bilion yang dialihkan secara haram daripada 1MDB daripada kerajaan Amerika Syarikat dan kita sudah menerima AS$620 juta setakat hari ini.

“Pelantikan Najib sebagai pengerusi BNBBC dan pengiktirafan pelantikan ini oleh pihak Parlimen adalah satu perkara yang jelas bertentangan dengan ‘membawa keadilan kepada rakyat Malaysia’,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Mahkamah tolak permohonan lucut hak wang milik Umno Johor

Pihak pendakwaan hari ini gagal dalam permohonan mereka untuk melucut hak wang berjumlah RM677,872.55.

Tuduhan rasuah terhadap saya sengaja direka, kata Zahid Hamidi

Presiden Umno itu mencabar sesiapa sahaja untuk membuat laporan polis terhadapnya berhubung dakwaan tersebut.

Audio ‘Boleh saya nasihatkan kamu?’ Rosmah-Najib digunakan sebagai bukti

Ia telah membatalkan keputusan awalnya mengenai rakaman perbualan telefon melibatkan Rosmah dan suaminya Najib Razak serta beberapa individu lain.

Proksi Jho Low dilantik sebagai penandatangan sah dalam syarikat subsidiari 1MDB

Saksi ke-10 pendakwaan itu mengesahkan bekas pengarah eksekutif 1MDB dan rakan sekutu Jho Low, Terence Geh juga dilantik sebagai penandatangan sah dalam 1MDB GIL.

Pertandingan 3 penjuru PRU15 rugikan politik Melayu-Islam, kestabilan negara

Hasil kajian tiga badan bukan kerajaan (NGO) itu mengambil kira negeri utara, pantai barat, pantai timur dan selatan.