Sunday, November 22, 2020

Pelantikan Najib sebagai pengerusi BNBBC malukan Parlimen Malaysia, kata Kit Siang

Najib berdepan dengan 42 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ketika menjadi perdana menteri.

Other News

Kesedihan dan kesunyian Mahathir

Pada 19 November lalu, Khamis, Dr Mahathir Mohamad dalam blognya meluahkan perasaan sedih dan kesunyiannya apabila merakamkan peringatannya pada Khalid Julong. Menurut beliau, dengan pemergiannya...

Living on a prayer after pandemic-related ban on religious activities

For many imams, the events that once earned them an income on the side have been brought to a halt by the various lockdowns.

Bagaimana Covid-19 sebabkan pendapatan golongan agama terjejas

Pusat ibadah ditutup dan banyak majlis keramaian dihadkan untuk membendung penularan jangkitan Covid-19.

1,041 kes baru Covid-19, 1,045 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Selangor catat kes tertinggi sebanyak 402 jangkitan baru.

1,041 new cases, record 1,405 recoveries

Three more deaths push toll to 332.

Ahli Parlimen veteran DAP Lim Kit Siang hari ini menyelar pelantikan bekas perdana menteri terpalit rasuah, Najib Razak sebagai pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) dan meminta Parlimen agar tidak mengiktirafnya.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, pelantikan Najib membuktikan integriti dan agenda anti-rasuah adalah prinsip yang sangat jauh daripada Umno, MCA, dan MIC.

“Apa yang membuatkan pelantikan ini lebih mengejutkan dan memalukan adalah dibuat tiga bulan selepas pendakwaan dan penjatuhan hukuman 12 tahun penjara dan denda RM210 juta kepada Najib pada 28 Julai yang lalu atas kesalahan rasuah, pengubahan wang haram, dan penyalahgunaan kuasa berkaitan dengan kes SRC-1MDB yang bernilai RM42 juta,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

“Parlimen tidak sepatutnya mengiktiraf pelantikan Najib sebagai pengerusi BNBBC memandangkan perkara ini akan memalukan Parlimen negara kita”.

Lim berkata, Najib dianggap sebagai pencuri utama dalam skandal 1MDB oleh pihak kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menggelarnya sebagai Malaysian Official 1 (MO1).

BN mempunyai 43 ahli Parlimen tetapi 20 daripadanya memegang jawatan dalam kerajaan.

Baki 23 ahli Parlimen BN akan menentukan perbahasan Belanjawan 2021, yang akan mengangkat suara dan tuntutan Umno.

Sebagai pengerusi BNBBC, Najib berperanan menentukan hala tuju perbahasan dengan mengatur pembahas dan perkara yang akan mereka bangkitkan, serta susunan pembahas.

Najib berdepan dengan 42 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ketika menjadi perdana menteri.

Lim berkata, Najib dianggap sebagai pencuri utama dalam skandal 1MDB oleh pihak kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menggelarnya sebagai Malaysian Official 1 (MO1).

“Dan Malaysia menantikan pemulangan semula oleh AS$4.5 bilion yang dialihkan secara haram daripada 1MDB daripada kerajaan Amerika Syarikat dan kita sudah menerima AS$620 juta setakat hari ini.

“Pelantikan Najib sebagai pengerusi BNBBC dan pengiktirafan pelantikan ini oleh pihak Parlimen adalah satu perkara yang jelas bertentangan dengan ‘membawa keadilan kepada rakyat Malaysia’,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Amanah putuskan tolak kerjasama dengan ‘kleptokrat’ Najib 

Keputusan ini memberikan tamparan hebat kepada usaha Anwar untuk menjadi perdana menteri melalui pembelotan ahli Parlimen.

‘Get me a deal’: Fugitive Jho Low in quotes

Excerpts from fugitive businessman Low Taek Jho's phone conversation pleading his case with the new government in Putrajaya days after the 2018 general election.

‘Beri saya perjanjian’ – Petikan perbualan ahli perniagaan dalam buruan Jho Low

Petikan perbualan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho dalam perbualan telefon merayu dengan kerajaan baru tidak berapa lama selepas Pilihan Raya Umum 2018.

Jho Low mengaku bersembunyi di China

Dia dikatakan berunding untuk bertemu dengan penyiasat skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Hong Kong atau Macau, lapor Al Jazeera.

Jho Low blames Najib in 1MDB scandal

The fugitive businessman, who says he had no authority to make decisions on his own, also says over half a billion dollars was spent on jewellery for Rosmah Mansor.