Monday, March 8, 2021

Langkah tambahan diperlukan untuk pembeli muda miliki rumah menjelang pembentangan belanjawan

Pengurangan cukai duti setem untuk rumah pertama perlu diperkenalkan semula.

Other News

Ahli Parlimen PKR sahkan tiada tawaran RM10 juta untuk lompat parti

SPRM masih meneruskan siasatan berhubung dakwaan rasuah tersebut.

No RM10 million offer to jump ship, says PKR MP

This follows the MACC report lodged by Natrah Ismail over an alleged attempt to procure her support for Prime Minister Muhyiddin Yassin.

Dr Mahathir lega setelah disuntik vaksin Covid-19

Dr Mahathir berkata rakyat Malaysia tidak perlu meragui keberkesanan dan keselamatan vaksin.

Trend jangkitan Covid-19 terus menurun, catat bawah 2,000 kes baru

Malaysia catat 1,683 kes baru Covid-19 hari ini.

New cases still under 2,000 as recoveries stay ahead

1,683 new cases, 2,506 recoveries.

Portal hartanah iProperty menggesa kerajaan untuk mengkaji semula dasar dan memperkenalkan langkah-langkah tambahan bagi menggalakkan pemilikan rumah dalam kalangan golongan muda pada pembentangan belanjawan yang akan dibentang oleh Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz  pada 6 November ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, ia menyenaraikan beberapa faktor seperti pengurangan cukai duti setem untuk pembeli rumah kali pertama perlu diperkenalkan semula kerajaan.

“Lebih awal mereka membeli hartanah, lebih banyak masa untuk golongan muda mendapat manfaat daripada modal pelaburan hartanah mereka,” kata kenyataaan itu.

Ia turut mencadangkan pengurangan duti setem untuk pembeli rumah kali pertama selepas Kempen Pemilikan Rumah (HOC) berakhir tahun depan dan juga diperluaskan pengurangan itu ke pasaran sekunder atau subsale.

HOC yang dilancarkan tahun lepas merupakan inisiatif kerajaan untuk merangsang sektor perumahan negara.

Menyentuh mengenai cukai keuntungan harta tanah (CKHT), iProperty berkata inisiatif di bawah pakej Penjana yang memberikan pengecualian kepada pelupusan tiga unit rumah kediaman bagi setiap individu perlu diperbaiki.

“Kami berharap belanjawan baru ini akan memperbaiki inisiatif CKHT sedia ada dengan menghapuskan atau melonggarkan had unit pelupusan setiap individu untuk meningkatkan keyakinan dalam kalangan penjual hartanah.

“Ini akan membantu merangsang lebih banyak transaksi dan mendorong penjual untuk memanfaatkan penjimatan daripada pengecualian ini kepada pembeli,” katanya.

Ia turut bercakap mengenai insentif penyewaan bagi menyokong permintaan sewaan rumah mengambil kira ketidaktentuan disebabkan pandemik Covid-19.

HOC yang dilancarkan tahun lepas merupakan inisiatif kerajaan untuk merangsang sektor perumahan negara.

“Lebih ramai orang bekerja dari rumah, keperluan untuk mempunyai persekitaran hidup yang selesa dan kondusif menjadi keutamaan,” tambahnya.

“Menyewa mampu memberikan ruang penjimatan kos penginapan dalam jangka pendek kepada ramai orang.”

Ia turut mencadangkan, kerajaan boleh memperkenalkan insentif kepada penyewa kali pertama dan yang sudah lama.

“Selain itu, pemilik rumah yang menghadapi kesukaran untuk menjual hartanah mereka pada masa ini boleh mempertimbangkan sewaan jika insentif yang menarik diperkenalkan.

“Inisiatif jenis ini akan memberi mereka faedah untuk sewaan. Sebagai contoh, pada awal tahun ini kerajaan mengumumkan potongan cukai kepada tuan tanah yang memberikan diskaun pada kadar sewa.”

Tambahnya, kerajaan turut disaran untuk melihat prospek daripada pembeli asing, dan berharap belanjawan akan menghidupkan semula program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) bagi menggalakkan pelaburan asing dalam pasaran hartanah tempatan.

“Di samping itu, proses permohonan boleh diselaraskan untuk lebih mesra pelabur bagi menggalakkan lebih ramai pembeli asing,” katanya.

“Tambahan pula, program MM2H mengurangkan harta tanah tidak terjual dan pembekalan unit tidak terjual dalam pasaran subsale.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pasaran hartanah kekal stabil dalam tempoh pandemik

Tiada perubahan ketara secara keseluruhan dari segi permintaan harga untuk suku keempat 2020, dengan pasaran dijangka terus meningkat pada 2021.

Bekas pengerusi Mara Inc didakwa 22 pertuduhan

Mohammad Lan Allani didakwa kes rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM20.45 juta, membabitkan hartanah di Melbourne, Australia.

Permintaan hartanah di bandar luar KL meningkat pada 2020

Menurut iProperty.com.my 2020 Property Demand Analytics, bandar seperti Shah Alam dan Seremban merekodkan permintaan positif.

 Satu terpaksa di’pkp’kan, satu memaksa didaruratkan 

Ini bukan demokrasi, ini gilakrasi.

Belanjawan pertahanan Trump ditolak

320 ahli Dewan Perwakilan menolak veto presiden dan hanya 87 menyokong.