Monday, September 27, 2021

Tidak perlu rombakan Kabinet, kata menteri

Ini kerana Kabinet sudah berfungsi dengan baik.

Other News

Tiada keperluan untuk melakukan rombakan Kabinet pada masa ini kerana kerajaan sedia ada berfungsi dengan baik, khususnya ketika negara kini berdepan penularan Covid-19, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) Mohd Redzuan Md Yusof.

Beliau berkata desas-desus berkaitan rombakan Kabinet mungkin hanyalah kenyataan peribadi sesetengah pemimpin dan tidak mewakili mana-mana parti dalam gabungan Perikatan Nasional (PN).

“Saya baru lepas bermesyuarat bersama Perdana Menteri (Muhyiddin Yassin) petang tadi (semalam) dan dalam perbincangan itu tidak perlu kita rombak Kabinet pada masa ini.

“Apabila tiba masa Kabinet dilihat tidak berfungsi dengan baik, ketika itulah keputusan untuk merombak Kabinet boleh dibuat. Jadi tidak perlulah mendesak perdana menteri untuk melakukan rombakan Kabinet,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Makan Malam Pengamal Media Cetak dan Elektronik Negeri Melaka di Melaka, malam tadi.

Redzuan yang juga ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, berkata semua pemimpin parti gabungan PN sama ada yang mempunyai jawatan atau tidak dalam Kabinet, perlu bersatu mengukuhkan pentadbiran kerajaan hari ini demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Beliau berkata semua pemimpin parti politik juga perlu bertanggungjawab dan berjuang untuk rakyat khususnya meredakan keresahan mereka terhadap situasi semasa politik negara yang masih belum stabil dan keadaan ekonomi yang terjejas ekoran penularan Covid-19.

Redzuan yang juga ahli Parlimen Alor Gajah berkata pemimpin yang pentingkan diri sendiri perlu ditolak kerana mereka hanya akan memberi kesan negatif khususnya dalam usaha gigih kerajaan mengekang penularan pandemik itu.

Redzuan yang juga ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, berkata semua pemimpin parti gabungan PN sama ada yang mempunyai jawatan atau tidak dalam Kabinet, perlu bersatu mengukuhkan pentadbiran kerajaan hari ini demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Sementara itu, beliau berkata Muhyiddin juga tidak perlu tunduk kepada pelbagai desakan termasuk meletak jawatan kerana beliau telah menjalankan tanggungjawab dengan baik sehingga hari ini.

Mengulas mengenai laporan media mendakwa Muhyiddin akan mengadakan pertemuan dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang hari ini berhubung situasi semasa politik negara, Redzuan berkata perbincangan itu dijangka lebih ke arah persetujuan bersama agar isu rombakan Kabinet tidak ditimbulkan lagi.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles