Friday, October 16, 2020

Kadar pengangguran negara menurun

Ia dijangka menurun kepada 4.5% Disember ini berbanding 5.3% pada Mei lalu.

Other News

Penumpang pengangkutan awam turun 30% akibat PKPB

Perkhidmatan pengangkutan awam di ibu kota mencatatkan penurunan jumlah penumpang harian lebih 30 peratus berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Lembah Klang...

Last night out for French cities ahead of virus curfew

The 9pm-6am curfew will require all businesses to close except for essential services.

Kadar pengangguran negara menurun

Ia dijangka menurun kepada 4.5% Disember ini berbanding 5.3% pada Mei lalu.

SK Taman Desa Skudai ditutup kerana Covid-19

Penutupan itu dibuat selepas seorang daripada murid sekolah itu didapati positif Covid-19.

Aussies eye end to lockdown as virus numbers tumble

But the next move out of lockdown will still be relatively conservative, says Victorian Premier Daniel Andrews.

Kerajaan menyasarkan kadar pengangguran di Malaysia akan menurun kepada 4.5 peratus menjelang Disember ini susulan pelaksanaan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRDF) di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana).

Menteri Sumber Manusia M. Saravanan berkata kadar pengangguran di Malaysia pada bulan Mei lepas mencatatkan 5.3 peratus.

“Akan tetapi, kadar pengangguran telah menurun kepada 4.7 peratus pada bulan September (2020) walaupun negara kini berhadapan krisis ekonomi dan musibah COVID-19.

“Jadi, dengan bantuan seperti Penjana HRDF, kementerian mampu melahirkan modal insan yang kreatif, produktif dan kompetitif di Malaysia mahupun di persada dunia dan membuat unjuran bahawa kadar pengangguran akan menurun kepada 4.5 peratus menjelang Disember ini,” katanya ketika berucap pada program Inisiatif HRDF Penjana di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau merasmikan majlis berkenaan yang dilakukan secara virtual di ibu negara memandangkan Kuala Lumpur ketika ini berhadapan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Dalam pada itu, Saravanan berkata dalam memastikan nasib pekerja yang berdepan masalah pengangguran ekoran pandemik Covid-19 itu terbela, pihak kementerian telah memperkenalkan program baharu iaitu Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) yang berperanan menyalurkan sumbangan kepada pekerja yang menerima cuti tanpa gaji.

“Pihak kementerian juga sedang memberi perhatian dan bantuan kepada golongan pekerja dengan membuat program baharu untuk mengajar pekerja mengamalkan kemahiran multitugas.

“Dengan bantuan program seperti ini, ia akan membantu pekerja kekal relevan terhadap syarikat masing-masing melalui kemahiran yang mereka peroleh melalui program anjuran kementerian,” katanya.

Penjana HRDF yang dilancarkan sejak 22 Jun lalu, dilaksanakan bagi membantu menangani isu pengangguran akibat pandemik Covid-19.

Melalui inisiatif Penjana HRDF, sebanyak lima skim telah diperkenalkan antaranya Latihan dan Penempatan, Pembangunan B40, Pembangunan SME, Revolusi Industri 4.0 dan Gerak Insan Gemilang (GIG).

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Hospital Kota Marudu kini turut rawat Covid-19, kata Noor Hisham

Hospital ini dengan kapasiti keseluruhan 946 katil termasuk 66 untuk jagaan kritikal dan 170 alat bantuan pernafasan, diperuntuk merawat kes Covid-19 kategori 3 hingga 5.

Berapakah kos subsidi upah yang menyelamatkan pekerjaan ketika pandemik?

Tabungan kerajaan yang makin susut bermakna lebih banyak cukai pada masa depan.

489 kes Covid-19 hari ini, tiada kematian

Sabah dan Kedah masih lagi mencatatkan kes tertinggi di Malaysia.

Jangan panik, kata Muhyiddin ketika kerajaan umum PKPD bersasar

Kerajaan sedang mendapatkan maklumat terperinci daripada kementerian kesihatan berhubung peningkatan kes Covid-19 sejak akhir-akhir ini.

Kerajaan sekat keluar masuk Sabah bermula esok

Pengecualian hanya diberikan kepada kes-kes tertentu.