Thursday, October 22, 2020

SPR tetapkan PRK Batu Sapi pada 5 Disember

Hari penamaan calon ditetapkan pada 23 November manakala hari pengundian awal pada 1 Disember.

Other News

Pencemaran Sungai Selangor, seorang pengarah syarikat bersama tujuh lagi direman

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan ke atas kesemua suspek berusia antara 28 hingga 66 tahun oleh Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.

8 men remanded a week over Sungai Selangor pollution

They include a company director and his father.

Dilema pusat tuisyen akibat Covid-19, semakin banyak bakal gulung tikar

Pemilik sanggup menjual pusat tuisyen serendah RM7,000 kerana sudah tidak mampu meneruskan operasi.

More tuition centres on the brink as strapped parents pull their kids out

'But now that everyone is in financial difficulties, who will want to buy my business?' say owners.

Volunteer in Covid vaccine test dies in Brazil

It is the first death reported in the various coronavirus vaccine trials taking place worldwide.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi kerusi Parlimen Batu Sapi pada 5 Disember.

Pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh ketika mengumumkan urusan PRK Batu Sapi pada sidang media di Menara SPR di Putrajaya hari ini, berkata hari penamaan calon ditetapkan pada 23 November manakala hari pengundian awal pada 1 Disember.

PRK Batu Sapi perlu diadakan bagi mengisi kekosongan kerusi Parlimen Batu Sapi susulan kematian penyandangnya Liew Vui Keong pada 2 Oktober lepas dipercayai akibat jangkitan paru-paru.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Liew yang mewakili Warisan berjaya memenangi kerusi Parlimen Batu Sapi dengan majoriti 4,619 undi dalam pertandingan empat penjuru.

PRK Batu Sapi merupakan PRK ke-13 selepas PRU14 pada 9 Mei 2018.

Selain 12 PRK sebelum ini, turut diadakan selepas PRU14 ialah Pilihan Raya Negeri Sabah pada bulan lepas. Batu Sapi terletak dalam daerah Sandakan di Sabah.

Semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh Sabah berkuat kuasa hari ini sehingga 26 Oktober ini.

Sebelum ini, Ghani dilaporkan berkata PRK Batu Sapi perlu dijalankan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan dan hanya boleh ditangguhkan sekiranya kerajaan mengisytiharkan darurat di kawasan tersebut.

Ghani berkata SPR tidak membenarkan aktiviti ziarah dan “walkabout” oleh calon atau penyokong parti sempena pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata calon boleh berkempen secara dalam talian atau melalui saluran media sosial dan pengedaran risalah kempen secara pos, untuk mengekang penularan pandemik Covid-19.

SPR, katanya menyediakan satu Garis Panduan Pencegahan Covid-19 Bagi Pelaksanaan Pilihan Raya selaras dengan Akta Pengawalan dan Pencegahan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 342.

“Secara dasarnya SPR mencadangkan tidak ada kempen secara terbuka, kempen secara berkumpulan dan kempen dari rumah ke rumah. SPR mencadangkan orang ramai berkempen melalui media sosial,” katanya.

Ghani berkata tempoh berkempen yang ditetapkan adalah 12 hari bermula daripada pengisytiharan calon-calon yang bertanding sehingga 11.59 malam Jumaat, 4 Disember.

Beliau berkata pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi bagi PRK Batu Sapi ialah di Auditorium, ibu pejabat Jabatan Perhutanan Sabah, Sandakan manakala pusat pengiraan undi awal dan pusat pengiraan undi pos di Dewan Jati, ibu pejabat Jabatan Perhutanan Sabah, Sandakan.

Timbalan Presiden I, Majlis Perbandaran Sandakan Faridah Giau dilantik sebagai pengurus pilihan raya PRK Batu Sapi dan beliau akan dibantu oleh lima orang penolong pegawai pengurus.

Ghani berkata PRK Batu Sapi membabitkan kos hampir RM6 juta dengan 837 orang petugas, 13 buah pusat mengundi dengan 67 tempat mengundi (saluran).

Daftar Pemilih Pilihan Raya (DPPR) yang akan digunakan untuk PRK Batu Sapi adalah daftar pemilih terkini sehingga daftar pemilih tambahan ST2/2020 yang dikemas kini sehingga 6 Okt 2020.

DPPR tersebut mengandungi 32,962 pengundi yang terdiri daripada 31,152 orang pengundi biasa, 672 orang tentera serta pasangan dan 1,138 orang polis serta pasangan polis Pasukan Gerak Am.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

GRS belum buat keputusan bertanding PRK Batu Sapi

Semua pihak suarakan kebimbangan memandangkan kes Covid-19 meningkat.

Dewan Rakyat maklum kekosongan kerusi Batu Sapi kepada SPR

SPR perlu mengisi kekosongan kerusi Parlimen Batu Sapi dalam masa 60 hari.

Malaysia mungkin adakan pilihan raya tergempar ketika pandemik Covid-19

Malaysia berkemungkinan akan mengadakan Pilihan Raya Umum dengan dibayangi Covid-19 walaupun terdapat beberapa pakar memberi amaran mengenai wujudnya taktik-taktik bagi mengganggu pilihan raya ketika...

Bekas menteri undang-undang, VK Liew meninggal dunia

Liew mendapatkan rawatan di Hospital Gleanegles atas jangkitan radang paru-paru.

GRS menang PRN Sabah

Kemenangan GRS menyaksikan kerajaan Warisan Plus yang berusia 26 bulan digantikan dengan pemerintahan baru.