Friday, October 30, 2020

Perbicaraan kes rasuah Zahid ditangguh lagi

Zahid menghadapi 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya melibatkan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 membabitkan pengubahan wang haram.

Other News

Sukar kawal Covid-19 jika PRK Batu Sapi, PRN Sarawak diadakan, kata PM

Pada masa kini, tiada siapa berani membantu SPR menggendalikan pilihan raya kerana takutkan wabak Covid-19.

Typhoon Molave just battered Vietnam, Philippines, now Goni is on its way

Goni will be Vietnam's ninth typhoon of the year.

Japan tests virus measures at near-full baseball stadium

The experiment will see three daily matches played at the 32,000-seat Yokohama Stadium with 80 to 100% of seats filled.

Qatar to prosecute those behind invasive airport searches

Qatar government also reiterates its apology for the invasive gynaecological searches of women passengers at Doha airport.

799 kes baru Covid-19, 491 dilaporkan pulih

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 30,889 kes.

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur membenarkan permohonan Ahmad Zahid Hamidi supaya perbicaraannya yang dijadualkan hari ini hingga Rabu, ditangguhkan kerana bekas timbalan perdana menteri itu masih menjalani kuarantin kerana Covid-19.

Peguam Hamidi Mohd Noh yang mewakili Zahid memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya tidak dapat hadir ke mahkamah hari ini kerana menurut Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO), beliau perlu dikuarantin di rumah dari 26 Sept sehingga hari ini.

“Anak guam saya melakukan ujian swab sekali lagi selepas lawatan mengejut pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) di rumahnya semalam dan keputusannya adalah negatif.

“Hari ini, beliau akan menjalani ujian wajib Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) di rumahnya untuk menentukan sama ada keputusan negatif atau positif. Saya difahamkan ujian itu hanya boleh dibuat pada lewat hari ini.

“Oleh itu, pihak pembelaan ingin memohon penangguhan perbicaraan untuk hari ini, esok dan Rabu,” katanya.

Hamidi berkata beliau difahamkan Zahid mungkin berisiko kerana pada 19 Sept, beliau bersama calon (Barisan Nasional) bagi kerusi Pitas, Sufian Abd Karim, yang diuji positif Covid-19.

“Sufian dan anak guam saya mengambil gambar bersama…saya merasakan kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penyebaran virus,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran berkata pihak pendakwaan tidak membantah penangguhan itu.

Hakim Collin Lawrence Sequerah kemudian membenarkan permohonan pihak pembelaan untuk menangguhkan tarikh perbicaraan untuk hari ini sehingga Rabu.

“Tarikh perbicaraan hari ini sehingga Rabu akan ditangguhkan, kita (perbicaraan) akan bersambung semula pada 12 Okt,” kata Hakim Sequerah.

Semasa prosiding 21 Sept lepas, mahkamah membenarkan permohonan Zahid untuk menangguhkan perbicaraan yang ditetapkan selama dua hari (21 dan 22 Sept) kerana beliau perlu menjalani ujian saringan Covid-19.

Zahid menghadapi 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya melibatkan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 membabitkan pengubahan wang haram melibatkan wang puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

7 lagi saksi akan beri keterangan dalam kes rasuah Zahid Hamidi

Tujuh saksi yang akan memberi keterangan kesemuanya pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Reman 8 lelaki berhubung pencemaran Sungai Selangor disambung 6 hari

Bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 430 Kanun Keseksaan iaitu bagi kesalahan melakukan khianat dengan mendatangkan bencana.

Bekas ketua risikan, bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu dan pegawai ATM dituduh rasuah

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan.

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Pencemaran Sungai Selangor, seorang pengarah syarikat bersama tujuh lagi direman

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan ke atas kesemua suspek berusia antara 28 hingga 66 tahun oleh Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.